mama
|
 |
« : Grudnia 07, 2021, 20:17:41 » |
|
Pięknie rozpoczęcie nowego sezonu  Ja jeszcze czekam, są dwa pędy
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 08, 2021, 12:11:05 » |
|
Miłe zaskoczenie mnie spotkało. Nie zauważyłam wcześniej, a H.x striatum wypuściło pęd kwiatowy. Stało z młodzieżą, która nie przechodzi spoczynku i w tym gąszczu zieleni ukryło niespodziankę, która już niedługo otworzy kwiat. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Anisiek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 08, 2021, 16:33:22 » |
|
Ależ piękna ta limonkowa Luna. Ja wczoraj byłam w swojej piwnicy i coś mnie tknęło, żeby zobaczyć co u odpoczywających hipków. A tam moje dwie siewki "zapączkowane"  Dostały ziemi i siedzą pod kaloryferem. 
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 08, 2021, 19:01:03 » |
|
Anisiek pochwal się, co siałaś. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Anisiek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 08, 2021, 21:13:03 » |
|
Krzyżowałam co miała pod ręką  1. Challenger X moja czerwona odmiana( nie wiem co to jest dokładnie) Ta siewka już mi kwitła. oraz 2. Vittatum od Dusi z forum X moja siewka ( moja czerwona odmiana x Apple Blossom) To będzie niespodzianka. Niestety chuda sztuka, będę dmuchać i chuchać, żeby "donosiła" kwiat) 
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 09, 2021, 14:02:37 » |
|
O! Ta druga kombinacja bardzo mnie zaintrygowała.  U mnie, jak do tej pory, ani vittatum, ani 'Apple Blossom', użyte do krzyżówek, nie dały potomstwa. Uznałam je więc, jako trudne wyzwanie. Będę kibicować i mocno trzymać kciuki za Twój sukces, Anisiek 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 10, 2021, 11:42:01 » |
|
Aktualnie 'Luna' wygląda tak. Pokombinowałam z balansem bieli i ta jej zieloność nawet wyszła dość wiernie (chociaż tło zrobiło się wściekle czerwone, a w realu nie tak wygląda - o złudna sztuko fotografii, karzesz mnie profana za używanie kiepskiego sprzętu i braki w edukacji.  ). 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 10, 2021, 13:06:39 » |
|
No i pięknie wyszło  Przy okazji pobawiłaś się.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 17, 2021, 16:32:34 » |
|
To zabawy ciąg dalszy  , dzisiaj było łapanie słońca, które pojawiło się na chwilę. H.x striatum
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 17, 2021, 18:43:21 » |
|
Ho ho ho ! Niezawodny klasyk  , energetyczny kolor na te szare dni. U Ciebie kwitną "na okrągło", dobra robota 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 17, 2021, 20:45:50 » |
|
Luna ma piękny środek a H.x striatum,ech wspomnienia.
|
|
|
|
|
|
|
perełka
Gaduła

żyj i pozwól żyć innym
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 23, 2021, 23:48:42 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 24, 2021, 18:14:39 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 25, 2021, 15:45:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 02, 2022, 10:27:05 » |
|
No, doczekałam się  Płatki w pąku sklejone, "po tacie", skrywały piękne pylniki. 'Chico' x papilio #3 - moja autorska odmiana.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Stycznia 02, 2022, 13:23:40 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #16 : Stycznia 02, 2022, 14:45:20 » |
|
To jest trzecia kwitnąca cebulka tej krzyżówki http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=49258.0i jej pierwsze kwitnienie. Zostawiłam ją z ciekawości, ma intensywnie zabarwione liście u nasady. Czyli dłuuugo czekałam. Nagrodą za cierpliwość są cztery kwiaty na pędzie  Druga cebulka może jutro rozwinie kwiaty. Pierwsza padła 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #17 : Stycznia 02, 2022, 14:48:02 » |
|
Kliknęłam link- wyjątkowej urody  Ciekawe, czy jaka będzie ta siewka 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #18 : Stycznia 02, 2022, 15:10:21 » |
|
Basiu,jesteś niesamowita.Większości nie udaje się podtrzymać cebuli w odpowiedniej formie,by przeżyła a Tobie takie cudo usrosło.Czekam niecierpliwie na rozwinięcie pąka.
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #19 : Stycznia 05, 2022, 14:47:24 » |
|
Krysiu, wolę nie pamiętać jakie rarytasy miałam i bezpowrotnie straciłam  Ostatnio u nas ni kawałka słońca ale jakieś zdjęcia zrobiłam. 'Chico' x papilio - nowe kwitnienie i rodzeństwo
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #20 : Stycznia 05, 2022, 15:16:56 » |
|
Przepiękny kwiat  Szczerze mówiąc, lepiej mi się podoba nowinka 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Stycznia 05, 2022, 16:20:31 » |
|
A mi cała rodzinka bardzo się podoba. Jakby tak chciały zawsze kwitnąć stadami, to by było coś.  Z moich aktualności, to 11 cebul jest zapączkowanych, w różnej fazie rozwoju. A dwie bardzo mnie zaskoczyły, bo będą po dwa pędy, 'Rewelation' i siewka 1/17-1. Człowiek się cieszy z jednego pędu nawet dwukwiatkowego, ale dwa pędy u cebuli rezydentki, to aż rozpusta. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #22 : Stycznia 05, 2022, 20:22:32 » |
|
Jedenaście cebul zapączkowanych to masz pewne kwitnienie kilku jednocześnie  Czekam na spektakl  Cztery kwiaty na pędzie mojej krzyżówki to cecha odziedziczona po 'Chico' a tylko dwa, po papilio. Producenci nie przeznaczają do sprzedaży cebulek z małą ilością kwiatów a mnie cieszy wszystko  Chociaż dwa pędy z jasnymi kwiatami by mogły być przy trzecim kwitnieniu 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
rosomak20
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Stycznia 06, 2022, 12:52:57 » |
|
Basiu bardzo ładne masz siewki hippeastrów z skrzyżowania 'Chico' x H. papilio. Siewka debiutantka ma ciekawy układ kolorów na płatkach.
Dzisiaj znalazłem pąki kwiatowe na 'Merengue', na biało-różowym hippeastrum, które nie jest 'Apple Blossom' oraz na czteroletniej przybyszówce' Exotic Star'. Za nieco ponad 2 tygodnie zakwitnie cebula mateczna Exotic Star.
Jolu u Ciebie będzie niesamowity spektakl kwitnień zarówno odmianowych jak i siewek. Jedna z moich siewek 'Red Lion' x 'Marylin' wypuściła w 2ch sezonach po 2 pędy.
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Stycznia 11, 2022, 11:27:04 » |
|
Zanim zacznie się festiwal kwitnień, chodzę między cebulami i zaglądam w nie w silnych okularach i nawet z latarką. W ten sposób wypatrzyłam już 17 pąków. Zapączkowani wędrują w ciepłe miejscówki i... czekamy. Najbardziej ucieszył mnie 'Dynamite'. Kwitł tylko raz po zakupie, 5 lat temu. Słabo przyrastał, tylko produkował dzieci i jak zaczęłam myśleć o rozstaniu z nim, to się wystraszył i jest pąk, i wielkie oczekiwanie. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #25 : Stycznia 11, 2022, 19:58:13 » |
|
U mnie nędznie, zostaje mi rola kibica cudzych kwitnień 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #26 : Stycznia 12, 2022, 00:43:26 » |
|
Jolu,ciepłe miejscówki i jeszcze kapcie ciepłe im załóż,by miały warunki komfortowe.Czekamu na kwiatki. Basiu nie narzekaj. 
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #27 : Stycznia 12, 2022, 08:50:11 » |
|
No, może chwilowo nędznie /jeden pączek/ ale zawsze jest nadzieja na jakąś petardę  Kibicowanie , to też rozrywka 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Stycznia 12, 2022, 17:24:36 » |
|
No tak. Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Stycznia 21, 2022, 12:08:52 » |
|
Kochani, na innym forum - Oaza koleżanka robi zbiorowe zagraniczne zamówienie. Mają tam i hippeastra i inne ciekawe cebule. Jakby ktoś z Was reflektował, to piszcie do mnie na PW. Wtedy Was skontaktuję z zamawiającą. https://order.blumenzwiebel.nl/64-zimmerkultur?page=1
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
|