Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Marca 23, 2023, 09:23:30
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Cześć,
wiem o problemie z kalendarzem w tej wersji Forum. Poprawka wiąże się z poważnym upgrade wersji Forum do 2.0.x. Mam nadzieję, że niedługo mi się to uda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim zdrowia i radości.
Admin - Astrid
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Juka... Czy to jakaś grzybowa choroba??  (Przeczytany 1351 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olaf
Nowicjusz
*

« : Października 12, 2018, 11:26:53 »

Doczytałem, że może to być antraknoza lub plamistość liści. Obie sie zwalcza tak samo tymi samymi opryskami, ale czy to rzeczywiście to?
Prawie dotykając jej stoi druga i nic jej nie jest. W sumie sa to rozmnożone dwie duże juki i takich teraz mam 11, tylko na tej taki objaw.

Te kilka lisci z najwiekszymi objawami obciąłem, widać braki na nastepnej fotce, widać że takie objawy tylko w małym stopniu są i na kilku innych liściach, nie ma reguły, nie są to ani nastarsze, ani najmłodsze liście..

britvictango
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Października 29, 2018, 06:22:31 »

Trochę późno, ale....
mnie to wygląda na zwykłe poparzenie słoneczne.

"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować"
                                                       Marilin vos Savanti

Pozdrawiam, Leszek
olaf
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopada 01, 2018, 22:14:57 »

Dzięki Smile Humor mi się poprawił. Fakt, wszystkie okna są od południa i wszystkie juki stoją na parapetach, potrzebują wszak światła, zresztą we wnetrzu za mało na nie miejsca, a jak sie z dwóch starych dużych zrobiło 11 młodych to...  Cool
britvictango
Rezydent

« Odpowiedz #3 : Listopada 02, 2018, 06:32:37 »

Widocznie przestawiałeś trochę rośliny z ciemniejszego miejsca bliżej okna lub na parapet - no i efekt w postaci poparzenia gotowy.

"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować"
                                                       Marilin vos Savanti

Pozdrawiam, Leszek
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: