Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« : Września 09, 2016, 21:43:26 » |
|
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z ludisią. Dotychczas rosła bardzo ładnie, kwitła, miała mnóstwo przyrostów. Niedawno zauważyłam, że nowe przyrosty schną, roślina pokryta jest jakąś lepką wydzieliną i są na niej jakieś czarne kulki:   Liście wyglądają na zżerane:  Co to może być? Jednocześnie w doniczce widać zdrowe nowe przyrosty:  Co radzicie? Psikać chemią? Odciąć stare pędy i czekać na nowe? Czy może wyciągnąć te ze środka doniczki?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #1 : Września 10, 2016, 05:43:33 » |
|
Basia,
Może to są miseczniki. Od razu z nimi skojarzyly mi się te niby kulki-miseczki. No i one produkują ogromne ilości spadzi, stąd mogłaby pochodzić ta lepkosc na roslinie.
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Września 10, 2016, 21:41:34 » |
|
Hmm.... Na zdjęciach w necie wygląda to trochę inaczej. Muszę jutro obejrzeć roślinę, może coś wypatrzę, bo oczywiście była umyta i wypsikana. Dziękuję za sugestie 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
marangai
|
 |
« Odpowiedz #3 : Września 10, 2016, 21:51:33 » |
|
No, nie wiem, przy misecznikach liście nie wyglądają na zżerane
|
|
|
|
|
|
|
yowah
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Września 11, 2016, 19:26:53 » |
|
lato jest to cos sie moglo przywlec... na pewno umyc i spryskac czyms o szerokim spektrum dzialania. albo zagazowac CO2 
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Września 11, 2016, 19:37:12 » |
|
Dziewczyny, ja już ją spryskałam, na razie nie widać dziadostwa. Oczyściłam roślinę z suchych listków i badylków, zobaczymy co dalej. Mam nadzieję, że zacznie wypuszczać z zielonych pędów. Trzymajcie kciuki 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
Loretta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Września 12, 2016, 13:11:45 » |
|
lato jest to cos sie moglo przywlec... na pewno umyc i spryskac czyms o szerokim spektrum dzialania. albo zagazowac CO2  jak zagazować? pod rure wydechowa wsadzić jak to drzewiej ponoc w szklarniach bywalo? 
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 13, 2017, 11:55:01 » |
|
Melduję, że ludisia uratowana  Otóż, ucięłam wszystkie pędy, bo widziałam, że w doniczce są nowe, zielone przyrosty. Więc te zainfekowane obcięłam, zastosowałam kurację Mospilanem. Wedle mojego rozpoznania szkodnikiem był wciornastek  Czekałam, czekałam i w końcu nowe przyrosty się pojawiły:  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 14, 2017, 08:26:50 » |
|
Bardzo ładna  Ile ma nowych odrostów  Gratuluję sukcesu 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 14, 2017, 10:35:10 » |
|
Dziękuję  Mam nadzieję, że robale już nigdy nie powrócą 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
Loretta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 15, 2017, 17:11:58 » |
|
Dziękuję  Mam nadzieję, że robale już nigdy nie powrócą  Gratuluję! A czy prócz wydzieliny listki były jakby srebrne? Tak pytam, bo mi się czasem crassula ovata wysrebrza, listki opadają, gałazki miękną i jak "popsiutam" preparatem na wciornastki to właśnie pomaga. Ale w takich przypadkach żadnego robala nie widzę tylko efekty jego żerowania.
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 15, 2017, 20:04:39 » |
|
Dziękuję, oby nie zapeszyć  Liście raczej nie były srebrne, wyglądały jak na trzecim zdjęciu. Ale wiem o co chodzi, bo na moim drzewku szczęścia robią się takie właśnie wysrebrzenia, ale również nie widziałam robali  .
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
|