|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #301 : Marca 17, 2021, 09:53:48 » |
|
Dziękuję. Poczytałam i widzę pewną istotną różnicę w uprawie w stosunku do hippeastrum. Nerine nie nawozimy tak intensywnie jak zwartnice, reszta podobnie. Cebulki siedzą już w doniczce z ziemią jaką używam do hipków, czyli zawsze z perlitem. Teraz jeszcze tylko zastanawiam się, czy ładniejsza biała czy różowa  , bo w Lidlu widziałam jeszcze woreczek z różowymi. Jak do jutra ktoś nie wykupi, to pewnie wezmę, żeby osobiście się przekonać, które ładniejsze. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #302 : Kwietnia 16, 2021, 19:18:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #303 : Lipca 11, 2021, 15:19:53 » |
|
W końcu zakwitł  cyrtanthus i tyle o nim wiem. Cebulki kupione wiele lat temu.  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #304 : Lipca 11, 2021, 18:46:47 » |
|
Coś nowego i pięknego  Gratuluję  Jak duże są kwiatki?
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #305 : Lipca 11, 2021, 19:01:30 » |
|
Kwiatki są maleńkie. Trudno mi było zrobić zdjęcia- wychodziły nieostre. Cieszę się , że zakwitł. Chyba "odkryłam" tajemnicę- przestałam nawozić. Wcześniej - dostawał nawóz jak hippeastra- wciąż zrzucał liście, o kwiatach można było zapomnieć.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #306 : Października 25, 2021, 16:28:14 » |
|
Dzisiaj odkryłam dwa pączki na nerine. Co prawda niewielkie, ale to mój pierwszy sezon z tą rośliną i nie wiem właściwie, jakie powinny być. Najśmieszniejsze, że miałam już wstawić je do ciemnej komórki na przechowanie, bo liście zżółkły, a tu przy obskubywaniu tych liści niespodzianka. Doczytałam i dooglądałam w necie, że one tak mają.  Na wszelki przymrozkowy wypadek wstawiłam do szklarni.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #307 : Października 25, 2021, 17:48:08 » |
|
O, muszę sprawdzić moją 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #308 : Listopada 08, 2021, 18:50:56 » |
|
Moje nerine od jakiegoś czasu stoi w szklarence. Czytałam, że one nie boją się jesiennych chłodów. Mam jednak pytanie, czy na czas kwitnienia można zabrać je do domu? Bo chciałabym się cieszyć kwiatami w mieszkaniu, gdzie jednak teraz spędzam więcej czasu.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #309 : Listopada 08, 2021, 19:48:07 » |
|
Myślę, że można do domu przenieść. Roślina z RPA pochodzi. Na wszelki wypadek postaw bliżej szyby na parapecie bez kaloryfera, żeby warunki były zbliżone do tych w szklarence. Gdzieś znalazłam info, że kwiaty cięte Nerine utrzymują się długo czyli nie ciętym też nie powinna zaszkodzić mała zmiana warunków. Mój cyklamen kupiony w połowie października postawiłam na parapecie bez ogrzewania, koło często rozszczelnionych drzwi balkonowych i nadal kwitnie obłędnie a przecież potrzebuje niskiej temperatury.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #310 : Listopada 09, 2021, 09:46:56 » |
|
Basiu dziękuję za cenną radę  Teraz jeszcze tylko niech mi ktoś doradzi, gdzie znaleźć ten zimny parapet  , wszystkie miejscówki obstawione, bo od jakiegoś czasu rośliny spływają z letniska do domu.  Coś się wymyśli, nie obejdzie się pewnie bez doświetlania. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #311 : Listopada 28, 2021, 12:35:45 » |
|
W końcu mam to  
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #312 : Listopada 28, 2021, 14:51:19 » |
|
Crinum?
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #313 : Listopada 28, 2021, 14:55:38 » |
|
Piękne Nerine  Długie czekanie było. Chyba sobie kupię cebulki w przyszłym sezonie.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #314 : Listopada 28, 2021, 17:26:32 » |
|
Moja kuzynka z powodzeniem neriny uprawia na działce.
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #315 : Listopada 28, 2021, 17:35:00 » |
|
Moja sąsiadka posadziła w ogrodzie z tego samego źródła. Pączki miały, ale teraz są pod śniegiem. Moje w sezonie były na dworze, jak bardzo się ochłodziło poszły do szklarenki, a ostatecznie wylądowały w domu. Nawet gdyby kwitły na dworze, to teraz nie chciało by mi się do nich latać.  Co ciekawe wiosną kupiłam w Lidlu duże cebule białej odmiany i te są w liściach i nie zanosi się na pąki kwiatowe. A te różowe to dostałam jako taką cebulową drobnicę, nie liczyłam na kwiaty, a tu proszę. I to jeszcze nie koniec pąków. Z serca dane. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #316 : Listopada 29, 2021, 20:05:20 » |
|
Mają dobrą porę kwitnienia, kiedy to hippeastra przyczajone czekają. Jeszcze nie koniec pąków  czyli dłużej będzie na co popatrzeć przy tych szarościach na dworze.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #317 : Stycznia 23, 2023, 20:18:20 » |
|
Z serca dane.  To oczywiste  Teraz u mnie kwitnie 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #319 : Stycznia 25, 2023, 18:44:55 » |
|
Tymi cudami podzieliła się ze mną forumowa wróżka  Normalnie nerina kwitnie w październiku, wcześniej traci liście. Moja przed przymrozkami nie zakwitła i nadal miała zielone liście więc dostała miejsce na parapecie. I się odwdzięczyła Cebulki bywają wiosną w sprzedaży.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #320 : Stycznia 27, 2023, 10:53:06 » |
|
U mnie też nerine nie zdążyła na dworze zakwitnąć i kwitła w domu, ale dość skromnie. Z kilkunastu cebulek różowej zakwitły cztery. A biała, przynajmniej jako białą ją kupiłam, od dwóch lat ani myśli kwitnąć. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #321 : Lutego 08, 2023, 15:38:57 » |
|
Jestem zaskoczona tak długim kwitnieniem. 18 stycznia były rozwinięte dwa kwiatki. Z czasem płatki zwijają się, ciemnieją - też ładnie
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #322 : Lutego 08, 2023, 19:17:17 » |
|
Też mnie zaskoczyły Nerine, że takie ładne i trwałe. I w zasadzie bezproblemowe.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
|