gosia58
|
 |
« Odpowiedz #150 : Stycznia 07, 2017, 15:52:12 » |
|
Też dorzucę mój zachwyt nad tą śliczną cliwią.
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #151 : Stycznia 07, 2017, 16:48:35 » |
|
W życiu takich kwiatów kliwii nie widziałam. Cudna 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
mucha
|
 |
« Odpowiedz #152 : Stycznia 07, 2017, 17:51:32 » |
|
Ada, co za cudny, pastelowy róż!  Twoja nobilis jest przepiękna - gratuluję! 
|
|
|
|
Pozdrawiam Ela
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #153 : Stycznia 07, 2017, 18:56:03 » |
|
Bardzo dziękuję za miłe słowa.  Pastelowe barwy to raczej wynik niewystarczającej ilości światła. Szykuje się mi jeszcze jedna clivia nobilis do kwitnienia. Obecnie kwitnąca jest od Aspidistry,druga od Orszulki. Będzie można porównać kwiaty.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #154 : Stycznia 08, 2017, 09:46:56 » |
|
Dzisiejszego poranka:    Tak zapowiada się kliwia Orszulki: 
|
|
|
|
|
|
|
mucha
|
 |
« Odpowiedz #155 : Stycznia 08, 2017, 14:35:49 » |
|
Ada odważna jesteś  wynosząc swoją kliwię na śnieg.  Moja kliwia od Asi (aspidistry) także kwitnie. Wprawdzie tylko dwoma kwiatkami, ale to jeszcze młodziutka roślina:  W towarzystwie White Lips: 
|
|
|
|
Pozdrawiam Ela
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #156 : Stycznia 08, 2017, 15:58:36 » |
|
Elu piękna pomarańczka! Gratuluję! 
|
|
|
|
|
|
|
marysia60
|
 |
« Odpowiedz #157 : Stycznia 08, 2017, 20:23:52 » |
|
Elu fajnie, że zrobiłaś razem fotki, teraz można porównać obie odmiany  White Lips ma piękny kolor 
|
|
|
|
|
|
|
Greta_85
|
 |
« Odpowiedz #158 : Stycznia 08, 2017, 21:58:42 » |
|
Ada, Elu, śliczne kwiaty  Jeszcze raz gratuluję Ada, nie bałaś się wystawiać Kliwii na śnieg?
|
|
|
|
|
|
|
perełka
Gaduła

Żyj i pozwól żyć innym.
|
 |
« Odpowiedz #159 : Stycznia 19, 2017, 19:52:55 » |
|
Krasnokwiat Katarzyny jest na allegro jak ktoś szuka .
|
|
|
|
Pozdrawiam i zapraszam.
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #160 : Stycznia 31, 2017, 11:26:53 » |
|
Jako, że nie samymi zwartnicami człowiek żyje to pokażę 2 inne gatunki, które teraz wegetują ale kwitną późnym latem  Pierwszy to wszystkim znany ale bardzo, bardzo rzadko spotykany Amaryllis belladonna:  W tej chwili jest on w pełni wegetacji, która potrwa mniej więcej do czerwca. Już wcześniej pisałem o różnicach między amarylisem a zwartnicą ale dopiszę jeszcze bardzo charakterystyczną cechę, której Hippeastrum nie ma. Zwartnice wytwarzają w zdecydowanej większości przypadków cebule przybyszowe u podstawy dorosłej cebuli - amarylis, powiedzmy, dzieli dorosłe cebule od środka na potomne. Na zdjęciu widać, że z wierzchołka cebuli nie wyrasta jeden pióropusz liści ale 2-3 pióropusze. Te cebule po którymś sezonie będą oddzielnymi cebulami. Ten sposób podziału sprawia, że po kilku latach wytworzy się spora, zbita z wielu cebul, kępa. A tu inny przedstawiciel rodziny amarylkowatych - Lycoris aurea (a przynajmniej pod taka nazwą kupiona i opis się jak na razie zgadza ale potwierdzi to kwitnienie - jak kiedyś zakwitnie  )  Jak te cebule weszły w okres spoczynku wczesnym latem rok temu to szczerze mówiąc byłem pewny, że najstarsza cebula po prostu umarła. Kupiona była w stanie sztucznego spoczynku w okresie, gdy powinna wegetować, wydłużyła ścięte liście, po krótkim czasie zżółkła i uschła. Małe cebule dawały oznaki życia, dorosła wcale. Teraz cebule wyglądają o niebo lepiej, rosną w najlepsze, mają charakterystyczne, sinawe liście. Czy zakwitnie? Nie wiem, wydaje mi się, że nie bo jednak poprzedni jej okres wegetacji jej nie posłużył wcale. To na razie tyle żeby nie zamęczać 
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #161 : Lutego 12, 2017, 15:43:05 » |
|
Ale tu spokój  To ja dorzucę swój nowy nabytek - kliwia:  A poniżej sprekelia urodziwa - pierwszy raz z jednej cebuli wyrastają mi 2 kwiaty. Pierwszy niestety niższy ale wynika to z tego, że trochę utknął w osłonce, która nie pękła i kwiat nie miał jak rosnąć. Po uwolnieniu go kilka dni stał w miejscu i myślałem, że zostanie zasuszony ale jednak wzrost 2 dni temu ruszył (jeśli ktoś myśli, że pędy kwiatowe zwartnicy szybko rosną to chyba nie widział sprekelii  ona zakwita dosłownie w kilka dni po posadzeniu cebuli  ) 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #162 : Lutego 12, 2017, 20:33:13 » |
|
Ada, Elu, śliczne kwiaty  Jeszcze raz gratuluję Ada, nie bałaś się wystawiać Kliwii na śnieg? Dziękuję Asiu.  Na dworze jest lepsze światło do robienia zdjęć. Chwilka kliwiom nie zaszkodziła. Sauromatum ciekawe amarylkowate prezentujesz.  U mnie po hippeastrach przeważają kliwie. Tak niedawno kwitły nobiliski:     W kolejce czekają miniaty. kliwia I:   kliwia II: 
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #163 : Lutego 13, 2017, 23:28:47 » |
|
I tak jak się spodziewałem tak zakwitła - sprekelia:  Ma trochę niski pęd ale może jeszcze trochę podrośnie. Niestety sprekelia bardzo krótko kwitnie więc trzeba cieszyć oczy póki jest...
|
|
|
|
|
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #165 : Marca 02, 2017, 21:12:51 » |
|
Oto, co udało mi się kupić w Auchanie: Crinum Cintho Alfa Cebule duże -ponad 30 cm obwodu, razem z mnóstwem młodych cebul, wyglądają jak pająki  Będę je musiał sadzić pojedynczo do dużych doniczek. Tylko jak... Amarcrinum howardii Jedna cebula grubiutka druga natomiast wydłużona. Ciekawe, która zakwitnie i czy wogóle któraś zakwitnie?  I pozostałe zakupy: Sprekelia formosissima Mam nadzieję, że wszystkie cebule wydadzą kwiaty. 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #166 : Marca 02, 2017, 21:23:39 » |
|
Hukos1 bardzo dorodne te Twoje zakupy! Trzymam kciuki za piękne kwiaty! Naprawdę ładne cebulki się Tobie trafiły. 
|
|
|
|
|
|
|
runka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #167 : Marca 02, 2017, 21:29:45 » |
|
Super nabytki, a te maleńkie posklejane tak blisko siebie to będziesz miała z kilkanaście sztuk pojedynczych  A te ciemne cebule w kartonie to powinny mieć taki kolor??
|
|
|
|
Beata
Runkowy świat kwiatów-http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=48694.msg1123450#msg1123450
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #168 : Marca 02, 2017, 21:53:12 » |
|
Sauromatum, czy sprekelia kwitnie u ciebie pierwszy raz? Czy miałeś kiedyś powtórkę kwitnienia? Bo mnie się nie udało doprowadzić do jej powtórnego kwitnienia, podobno jest to dużą sztuką 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #169 : Marca 02, 2017, 22:02:47 » |
|
ADAPAPA, całe pudło było tych cebul, szkoda by było ich nie kupić i nie spróbować jak będą rosnąć...  Tylko nie wiem czy oddzielać te przybyszówki przed sadzeniem czy je pozostawić z cebulą mateczną. Będę musiał poszperać po internecie. runka, tak, cebule sprekelii tak wyglądają nie są to żadne zmiany chorobowe.
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #170 : Marca 03, 2017, 07:31:48 » |
|
Hukos1, u mnie był znacznie mniejszy wybór. Cintho Alfa już nie było, Amarcrinum nie wiem... gdybym znalazł Amarcrinum to kupiłbym w ciemno. Może znajdę coś jutro na Gardenii, co roku coś tam udaje mi się upolować. Basiek7, ja mam sprekelię od wielu lat - nie każda cebula powtarza kwitnienie co roku. Ta, która kwitła 2 kwiatami w tym roku kwitła rok temu również. Gdzieś czytałem, że chętniej kwitną rosnąc w zagęszczeniu ale co roku je rozdzielałem  w tym roku może zrobie dla nich oddzielną skrzynię. Ale też co roku mam kwitnące sprekelie więc nie narzekam na nią wcale 
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #171 : Marca 03, 2017, 10:28:40 » |
|
Sauromatum, może w takim razie spróbuję jeszcze raz ze sprekelią  Moja kwitła tak: 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #172 : Marca 03, 2017, 18:16:19 » |
|
sauromatum, dzisiaj znów byłem na zakupach w Auchanie i się okazuje, że Crinum Cintho Alfa i Amarcrinum są dalej w sprzedaży. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać na pw.
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #173 : Marca 03, 2017, 18:36:04 » |
|
Hukos1, dziękuję za pomyślenie o mnie, nawet pomyślałem o tym by do was napisać ale najpierw pojechałem do innego Auchan - w tym pierwszym cebule się kończyły i były w wyprzedaży, w tym, w którym byłem dzisiaj mieli nową dostawę w regularnej cenie i mieli Amarcrinum oraz Cintho Alfa  więc już co chciałem to mam  kupiłem Amarcrinum, które dzieli się w charakterystyczny sposób jak amarylis - czyli dzieli się od środka cebuli  Jutro idę na międzynarodowe targ ogrodnicze, może znajdę jakieś ciekawe cebule, które ciężej dostać w normalnej sprzedaży - choć w sumie nie mam konkretnych gatunków upatrzonych.
|
|
|
|
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #174 : Marca 03, 2017, 18:41:03 » |
|
To daj znać na forum czy było coś ciekawego na Gardenii.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #175 : Marca 03, 2017, 19:49:41 » |
|
Hukos1 kilka lat temu w tym wątku zaprezentowałeś różne cebule z rodziny amarylkowatych z opisem ich nazw. Bardzo przydatny post.  Może tak jak mamy HYBRYDOWE ODMIANY HIPPEASTRUM, przydałby się wątek o roślinach amarylkowatych? Nazwa gatunku, zdjęcie cebul i kwiatów. Co sądziecie?
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #176 : Marca 03, 2017, 19:56:48 » |
|
Ada, świetny pomysł 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #177 : Marca 04, 2017, 09:34:42 » |
|
też uważam, że jest to dobry pomysł  właśnie wychodzę na Gardenię, ciekawe co tam zastanę 
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #178 : Marca 04, 2017, 12:57:01 » |
|
No to targi zaliczone. Chyba wiecej sprzedających, wiecej stanowisk niż rok temu ale oferta tych samych producentów w wielu miejscach. Kupiłem niewiele. Jeden gatunek neriny, jeden Lycoris, Hippeastrum papilio, błonczatkę gatunek oraz odmianę 'Sulphur Queen' - i to chyba tyle z amarylkowatych. Nie było nigdzie amarylisa a chciałem sobie dokupić cebulę. Kupiłem też inne cebule ale już nie z tej rodziny. Dużo fajnych roślin ogrodowych ale muszę z tym zaczekać aż dorobię się ogrodu 
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #179 : Marca 04, 2017, 14:02:28 » |
|
Fajnie, kupiłeś papilio  Można spytać, od jakiego producenta?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Basia
|
|
|
|