Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Marca 23, 2023, 08:53:48
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Informujemy, iż na Facebooku została utworzona grupa o nazwie floraforum , która umożliwi nam szybką komunikację.  Grupa ma status „tajna” i ma przede wszystkim zrzeszać członków tego Forum. Każdą osobę chętną do uczestnictwa prosimy o podawanie namiarów na siebie w specjalnie utworzonym temacie  najlepiej poprzez wrzucenie linku do swojego profilu. Ważne merytorycznie tematy roślinne i Wasze cenne spostrzeżenia w tym zakresie nadal miło będziemy widzieć na forum, które pozostaje dla nas wartościowym i długoterminowym źródłem informacji. Żeby ułatwić wrzucanie zdjęć z fb bezpośrednio na forum (z pominięciem hostingów) podajemy instrukcję.
Do zobaczenia na grupie.

Administracja
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Inne amarylkowate (valotty, crinum, amarylisy, agapanty, krasnokwiaty itp.) cz. 2  (Przeczytany 48408 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gosia58
Aktywny
**

« Odpowiedz #150 : Stycznia 07, 2017, 15:52:12 »

Też dorzucę mój zachwyt nad tą śliczną cliwią.

tak mi się podoba
http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=46066.new#new
tak mi się podoba - cz.2
http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=47456.0

"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić." - Mark Twain
mama
Rezydent

« Odpowiedz #151 : Stycznia 07, 2017, 16:48:35 »

W życiu takich kwiatów kliwii  nie widziałam. Cudna  Very Happy

Barbara
mucha
Rezydent

« Odpowiedz #152 : Stycznia 07, 2017, 17:51:32 »

Ada, co za cudny, pastelowy róż!  Confused Twoja nobilis jest przepiękna - gratuluję!  Cool

Pozdrawiam Ela
ADAPAPA
Rezydent

Hippeastrum=groźny nałóg:)

« Odpowiedz #153 : Stycznia 07, 2017, 18:56:03 »

Bardzo dziękuję za miłe słowa.  Razz
Pastelowe barwy to raczej wynik niewystarczającej ilości światła.

Szykuje się mi jeszcze jedna clivia nobilis do kwitnienia. Obecnie kwitnąca jest od Aspidistry,druga od Orszulki. Będzie można porównać kwiaty.

ADAPAPA
Rezydent

« Odpowiedz #154 : Stycznia 08, 2017, 09:46:56 »

Dzisiejszego poranka:

Tak zapowiada się kliwia Orszulki:

mucha
Rezydent

« Odpowiedz #155 : Stycznia 08, 2017, 14:35:49 »

Ada odważna jesteś  Very Happy wynosząc swoją kliwię na śnieg.  Shocked

Moja kliwia od Asi (aspidistry) także kwitnie. Wprawdzie tylko dwoma kwiatkami, ale to jeszcze młodziutka roślina:

W towarzystwie White Lips:

Pozdrawiam Ela
ADAPAPA
Rezydent

« Odpowiedz #156 : Stycznia 08, 2017, 15:58:36 »

Elu piękna pomarańczka!  Very Happy
Gratuluję!  Cool

marysia60
Gaduła

« Odpowiedz #157 : Stycznia 08, 2017, 20:23:52 »

Elu fajnie, że zrobiłaś razem fotki, teraz można porównać obie odmiany  Very Happy

White Lips ma piękny kolor  Very Happy

Greta_85
Gaduła

« Odpowiedz #158 : Stycznia 08, 2017, 21:58:42 »

Ada, Elu, śliczne kwiaty Very Happy Jeszcze raz gratuluję Cool Cool

Ada, nie bałaś się wystawiać Kliwii na śnieg?

Nie nasze umiejętności, a decyzje które podejmujemy świadczą o tym jakim jest się człowiekiem.

Pozdrawiam Asia

Hippeastrum
http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=46042.0
Storczyki
http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=45355.0
perełka
Gaduła

Żyj i pozwól żyć innym.

« Odpowiedz #159 : Stycznia 19, 2017, 19:52:55 »

Krasnokwiat Katarzyny jest  na allegro jak ktoś szuka .

Pozdrawiam i zapraszam.
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #160 : Stycznia 31, 2017, 11:26:53 »

Jako, że nie samymi zwartnicami człowiek żyje to pokażę 2 inne gatunki, które teraz wegetują ale kwitną późnym latem Wink

Pierwszy to wszystkim znany ale bardzo, bardzo rzadko spotykany Amaryllis belladonna:

W tej chwili jest on w pełni wegetacji, która potrwa mniej więcej do czerwca. Już wcześniej pisałem o różnicach między amarylisem a zwartnicą ale dopiszę jeszcze bardzo charakterystyczną cechę, której Hippeastrum nie ma. Zwartnice wytwarzają w zdecydowanej większości przypadków cebule przybyszowe u podstawy dorosłej cebuli - amarylis, powiedzmy, dzieli dorosłe cebule od środka na potomne. Na zdjęciu widać, że z wierzchołka cebuli nie wyrasta jeden pióropusz liści ale 2-3 pióropusze. Te cebule po którymś sezonie będą oddzielnymi cebulami. Ten sposób podziału sprawia, że po kilku latach wytworzy się spora, zbita z wielu cebul, kępa.

A tu inny przedstawiciel rodziny amarylkowatych - Lycoris aurea (a przynajmniej pod taka nazwą kupiona i opis się jak na razie zgadza ale potwierdzi to kwitnienie - jak kiedyś zakwitnie Wink)

Jak te cebule weszły w okres spoczynku wczesnym latem rok temu to szczerze mówiąc byłem pewny, że najstarsza cebula po prostu umarła. Kupiona była w stanie sztucznego spoczynku w okresie, gdy powinna wegetować, wydłużyła ścięte liście, po krótkim czasie zżółkła i uschła. Małe cebule dawały oznaki życia, dorosła wcale. Teraz cebule wyglądają o niebo lepiej, rosną w najlepsze, mają charakterystyczne, sinawe liście. Czy zakwitnie? Nie wiem, wydaje mi się, że nie bo jednak poprzedni jej okres wegetacji jej nie posłużył wcale.

To na razie tyle żeby nie zamęczać Wink
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #161 : Lutego 12, 2017, 15:43:05 »

Ale tu spokój Wink

To ja dorzucę swój nowy nabytek - kliwia:

A poniżej sprekelia urodziwa - pierwszy raz z jednej cebuli wyrastają mi 2 kwiaty. Pierwszy niestety niższy ale wynika to z tego, że trochę utknął w osłonce, która nie pękła i kwiat nie miał jak rosnąć. Po uwolnieniu go kilka dni stał w miejscu i myślałem, że zostanie zasuszony ale jednak wzrost 2 dni temu ruszył (jeśli ktoś myśli, że pędy kwiatowe zwartnicy szybko rosną to chyba nie widział sprekelii Wink ona zakwita dosłownie w kilka dni po posadzeniu cebuli Wink)
ADAPAPA
Rezydent

« Odpowiedz #162 : Lutego 12, 2017, 20:33:13 »

Ada, Elu, śliczne kwiaty Very Happy Jeszcze raz gratuluję Cool Cool

Ada, nie bałaś się wystawiać Kliwii na śnieg?

Dziękuję AsiuVery Happy Very Happy Very Happy
Na dworze jest lepsze światło do robienia zdjęć. Chwilka kliwiom nie zaszkodziła.  Smile Wink

Sauromatum ciekawe amarylkowate prezentujesz.  Very Happy

U mnie po hippeastrach przeważają kliwie.

Tak niedawno kwitły nobiliski:

W kolejce czekają miniaty.
kliwia I:

kliwia II:

sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #163 : Lutego 13, 2017, 23:28:47 »

I tak jak się spodziewałem tak zakwitła - sprekelia:

Ma trochę niski pęd ale może jeszcze trochę podrośnie. Niestety sprekelia bardzo krótko kwitnie więc trzeba cieszyć oczy póki jest...
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #164 : Lutego 16, 2017, 09:30:23 »

Sprekelia formosissima
Hukos1
Aktywny
**

« Odpowiedz #165 : Marca 02, 2017, 21:12:51 »

Oto, co udało mi się kupić w Auchanie:

Crinum Cintho Alfa Cebule duże -ponad 30 cm obwodu, razem z mnóstwem młodych cebul, wyglądają jak pająki Smile Będę je musiał sadzić pojedynczo do dużych doniczek. Tylko jak...

Amarcrinum  howardii Jedna cebula grubiutka druga natomiast wydłużona. Ciekawe, która zakwitnie i czy wogóle któraś zakwitnie?

I pozostałe zakupy:

Sprekelia formosissima Mam nadzieję, że wszystkie cebule wydadzą kwiaty.

ADAPAPA
Rezydent

« Odpowiedz #166 : Marca 02, 2017, 21:23:39 »

Hukos1 bardzo dorodne te Twoje zakupy!
Trzymam kciuki za piękne kwiaty!

Naprawdę ładne cebulki się Tobie trafiły.  Cool

runka
Aktywny
**

« Odpowiedz #167 : Marca 02, 2017, 21:29:45 »

Super nabytki, a te maleńkie posklejane tak blisko siebie to będziesz miała z kilkanaście sztuk pojedynczych Smile A te ciemne cebule w kartonie to powinny mieć taki kolor??

Beata

Runkowy świat kwiatów-http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=48694.msg1123450#msg1123450
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie

« Odpowiedz #168 : Marca 02, 2017, 21:53:12 »

Sauromatum, czy sprekelia kwitnie u ciebie pierwszy raz? Czy miałeś kiedyś powtórkę kwitnienia? Bo mnie się nie udało doprowadzić do jej powtórnego kwitnienia, podobno jest to dużą sztuką  Confused

Pozdrawiam,
Basia
Hukos1
Aktywny
**

« Odpowiedz #169 : Marca 02, 2017, 22:02:47 »

ADAPAPA, całe pudło było tych cebul, szkoda by było ich nie kupić i nie spróbować jak będą rosnąć... Very Happy Tylko nie wiem czy oddzielać te przybyszówki przed sadzeniem czy je pozostawić z cebulą mateczną. Będę musiał poszperać po internecie.

runka, tak, cebule sprekelii tak wyglądają nie są to żadne zmiany chorobowe.
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #170 : Marca 03, 2017, 07:31:48 »

Hukos1, u mnie był znacznie mniejszy wybór. Cintho Alfa już nie było, Amarcrinum nie wiem... gdybym znalazł Amarcrinum to kupiłbym w ciemno. Może znajdę coś jutro na Gardenii, co roku coś tam udaje mi się upolować.

Basiek7, ja mam sprekelię od wielu lat - nie każda cebula powtarza kwitnienie co roku. Ta, która kwitła 2 kwiatami w tym roku kwitła rok temu również. Gdzieś czytałem, że chętniej kwitną rosnąc w zagęszczeniu ale co roku je rozdzielałem Wink w tym roku może zrobie dla nich oddzielną skrzynię. Ale też co roku mam kwitnące sprekelie więc nie narzekam na nią wcale Wink
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie

« Odpowiedz #171 : Marca 03, 2017, 10:28:40 »

Sauromatum, może w takim razie spróbuję jeszcze raz ze sprekelią  Confused
Moja kwitła tak:

Pozdrawiam,
Basia
Hukos1
Aktywny
**

« Odpowiedz #172 : Marca 03, 2017, 18:16:19 »

sauromatum, dzisiaj znów byłem na zakupach w Auchanie i się okazuje, że Crinum Cintho Alfa i Amarcrinum  są dalej w sprzedaży. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać na pw.
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #173 : Marca 03, 2017, 18:36:04 »

Hukos1, dziękuję za pomyślenie o mnie, nawet pomyślałem o tym by do was napisać ale najpierw pojechałem do innego Auchan - w tym pierwszym cebule się kończyły i były w wyprzedaży, w tym, w którym byłem dzisiaj mieli nową dostawę w regularnej cenie i mieli Amarcrinum oraz Cintho Alfa Very Happy więc już co chciałem to mam Wink
kupiłem Amarcrinum, które dzieli się w charakterystyczny sposób jak amarylis - czyli dzieli się od środka cebuli Wink

Jutro idę na międzynarodowe targ ogrodnicze, może znajdę jakieś ciekawe cebule, które ciężej dostać w normalnej sprzedaży - choć w sumie nie mam konkretnych gatunków upatrzonych.
Hukos1
Aktywny
**

« Odpowiedz #174 : Marca 03, 2017, 18:41:03 »

To daj znać na forum czy było coś ciekawego na Gardenii.
ADAPAPA
Rezydent

« Odpowiedz #175 : Marca 03, 2017, 19:49:41 »

Hukos1 kilka lat temu w tym wątku zaprezentowałeś różne cebule z rodziny amarylkowatych z opisem ich nazw. Bardzo przydatny post.  Cool

Może tak jak mamy HYBRYDOWE ODMIANY HIPPEASTRUM, przydałby się wątek o roślinach amarylkowatych?
Nazwa gatunku, zdjęcie cebul i kwiatów.
Co sądziecie?

doda07
Gaduła

« Odpowiedz #176 : Marca 03, 2017, 19:56:48 »

Ada, świetny pomysł Very Happy

Pozdrawiam,
Renata
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #177 : Marca 04, 2017, 09:34:42 »

też uważam, że jest to dobry pomysł Very Happy
właśnie wychodzę na Gardenię, ciekawe co tam zastanę Wink
sauromatum
Aktywny
**

« Odpowiedz #178 : Marca 04, 2017, 12:57:01 »

No to targi zaliczone. Chyba wiecej sprzedających, wiecej stanowisk niż rok temu ale oferta tych samych producentów w wielu miejscach. Kupiłem niewiele. Jeden gatunek neriny, jeden Lycoris, Hippeastrum papilio, błonczatkę gatunek oraz odmianę 'Sulphur Queen' - i to chyba tyle z amarylkowatych. Nie było nigdzie amarylisa a chciałem sobie dokupić cebulę. Kupiłem też inne cebule ale już nie z tej rodziny. Dużo fajnych roślin ogrodowych ale muszę z tym zaczekać aż dorobię się ogrodu Wink
Basiek7
Gaduła

Mazowieckie

« Odpowiedz #179 : Marca 04, 2017, 14:02:28 »

Fajnie, kupiłeś papilio Very Happy Można spytać, od jakiego producenta?

Pozdrawiam,
Basia
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: