perełka
Gaduła

Żyj i pozwól żyć innym.
|
 |
« Odpowiedz #120 : Października 21, 2016, 10:15:51 » |
|
Od trzech dni mam dwie cebulki walotty,dzięki uprzejmości Reni .Posadziłam i czekam na pierwszy nowy listek u sadzonki i jest .Taki malusi . Druga ma nawet małą przybyszóweczkę. Pewnie minie trochę czasu zanim się przyjmą i zaczną rosnąć .Więc na razie oglądam fotki w tym wątku i wszystkie rady są dla mnie cenne .Pozdrawiam ,trzymam kciuki i jestem ciekawa zwyczajów tej cebuli .
|
|
|
|
Pozdrawiam i zapraszam.
|
|
|
Gaston
Moderator

Warszawa - Strefa 6B, Małopolska (lokalnie) 7A
|
 |
« Odpowiedz #121 : Października 21, 2016, 20:34:52 » |
|
Perełko, valotta powinna werandować w lecie na świeżym powietrzu, wówczas kwitnie - przeważnie jesienią po wniesieniu do domu. Jest zimozielona i nie zasusza liści. Reszta podobie jak z hipkami 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
Anisiek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #122 : Października 24, 2016, 20:26:26 » |
|
Gastonie, Dostałam od sąsiadki agapant, bo u niej nie kwitł. Dokarmiałam cebule cały sezon, siedziały też w najsłoneczniejszym miejscu. Teraz doniczka stoi na klatce. Jak się nim opiekować w zimie, żeby zakwitł w przyszłym sezonie?
|
|
|
|
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #123 : Października 24, 2016, 22:35:37 » |
|
Z tego, co wiem, agapant wchodzi w zimie w stan spoczynku, powinien trafić do widnego, chłodnego miejsca (około 10 stopni C), należy ograniczyć podlewanie do niewielkich ilości raz na 2-3 tygodnie (tak by ziemia przez większość czasu była sucha), a jeśli liście mu zaschły to całokwicie przestać podlewać. Na wiosnę należy zasilić nawozem wieloskładnikowym i/lub biohumusem, wystawić w cieplejsze miejsce i zacząc podlewać. Agapant nie lubi przesadzania. Jest raczej rośliną balkonowo-tarasową niż domową, lubi miejsca zaciszne, wręcz warunki szklarniowe, o zwiększonej temperaturze i wilgotności, ale preferuje miejsca z światłem rozproszonym, taki lekki półcień.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
Anisiek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #124 : Października 25, 2016, 07:54:11 » |
|
Czyli jednak zasuszyć. Dzięki. On sam już powoli podsusza zewnętrzne liście.
|
|
|
|
|
|
|
kimis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #125 : Października 25, 2016, 13:25:35 » |
|
Mój Agapant, pierwszy sezon u mnie też chyba zasusza... Przestałam podlewać. Czy może potem trafić do na chłodny, suchy ale całkowicie ciemny stryszek? Hippeastra i różne kłącza ogrodowe tam właśnie zimują...
|
|
|
|
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #126 : Października 25, 2016, 13:29:17 » |
|
Pod warunkiem, że zaschnie całkowicie, nie pozostawiając żadnych zielonych liści. Mój agapant (zjedzony przez pobzygę  ), nie zasuszał do końca liści, część była zielona - zimował w chłodnej spiżarni z oknem.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
kimis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #127 : Października 25, 2016, 16:56:11 » |
|
Dzięki  to czekam i obserwuję 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #128 : Listopada 11, 2016, 15:53:58 » |
|
Rosną torebki nasienne kliwii.  Ciekawe czy zapylenie kliwii pyłkiem hippeastrum doszło do skutku? 
|
|
|
|
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #129 : Listopada 12, 2016, 22:42:30 » |
|
Ado, trzymam kciuki za powodzenie krzyżówki 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
dbuba
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #130 : Listopada 14, 2016, 03:32:20 » |
|
Witajcie dziewczynki, dawno mnie nie było na forum  Patrzę na wasze kwiatuchy i aż serducho szybciej pika. Piękne. Ja zaszalałam w tym roku i 2 tyg. temu kupiłam krasnokwiata krasnokwiat i tu moje pytanie. On jest inny niż Wy pokazujecie. Ma takie zaokrąglone na końcach, grube, mięsiste liściory. Rośnie z cebuli. Liście pokryte na brzegach delikatnym meszkiem. Co ja mam? Jak o to dbać? Teraz posadzony w ziemi z castoramy. Na razie stoi bez ruchu.
|
|
|
|
W ogrodzie jeszcze nie bardzo mam się czym chwalić, ale może zechcesz mnie poznać bliżej. Zobacz co robię... KLIK Pozdrawiam - Daria
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #131 : Listopada 14, 2016, 08:37:14 » |
|
Dario, zamieść zdjęcie swojej rośliny, łatwiej będzie ją zidentyfikować 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
|
|
Klarusia
|
 |
« Odpowiedz #134 : Listopada 15, 2016, 22:39:37 » |
|
Może zostać, ale jeśli parapet jest wąski i ciepłe powietrze go dosięga mogą mu końcówki liści zasychać. Uważaj tylko, aby go nie zalać. W końcu sfotografowałam swoje krynki Crinum asiaticum.  Crinum cintho alfa  Crinum Powelli i Powelli Alba  Dotąd jeszcze żadna mi nie kwitła, powelli mają już czwarty rok, znacznie urosły w tym czasie ale może źle je pielęgnuję, że nie kwitną  Dotąd je zasuszałam i chłodziłam, ale z roku na rok szyjka się wydłuża, a liście rosną węższe i roślina robi się brzydsza  Cinto alfa kupiłam wiosną i obecnie ograniczyłam jej tylko trochę podlewanie, bo nadal rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #135 : Listopada 16, 2016, 19:56:54 » |
|
Beatko moja cintho alpha kwitła w tym roku. Poprzednią zimę spędziła w piwnicy na oknie. Podlewałam rzadko, na podstawkę. Liści nie straciła zupełnie. Teraz też już odpoczywa w tym samym miejscu 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
perełka
Gaduła

Żyj i pozwól żyć innym.
|
 |
« Odpowiedz #136 : Listopada 22, 2016, 18:50:06 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam i zapraszam.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #137 : Grudnia 08, 2016, 09:35:57 » |
|
U mnie od kilku dni pachnie  W tym sezonie, może z powodu przełożenia do większej doniczki, jakoś tak na raty. Jedna cebulka w lipcu, jedna teraz, następnym dorastają nowe liście więc może zakwitną w styczniu?
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
asiula
|
 |
« Odpowiedz #138 : Grudnia 08, 2016, 11:34:32 » |
|
Basiu gratuluję  Śliczny Eucharis  i na dodatek pachnący 
|
|
|
|
-------------------------------------------------- Pozdrawiam Asia
|
|
|
mucha
|
 |
« Odpowiedz #139 : Grudnia 08, 2016, 14:53:29 » |
|
Basiu, gratulacje! Mój niestety nie zamierza kwitnąć. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Ela
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #140 : Grudnia 08, 2016, 16:22:48 » |
|
Również gratuluję. 
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #141 : Grudnia 08, 2016, 18:32:25 » |
|
Dziękuję, dziękuję  Na pierwsze kwiaty czekałam cztery lata. Cebulka trafiła do mnie, bo nie chciała kwitnąć a jednej zrobiły się cztery. Podgryzały jakieś białe robaczki, dwie cebulki padły. Ale pojawiły się dwie przybyszowe, jedna zakwitła, później dwie a przed rokiem już trzy jednocześnie kwitły. Czyli dostałam nagrodę za cierpliwość. Z tego co wiem, musi mieć cztery liście i okres spoczynku - wtedy jest szansa na kwiaty. Kiedyś w sklepie ogrodniczym, widząc cebulki eucharisa bąknęłam pod nosem, że mi nie chce kwitnąć. Stojąca obok pani powiedziała, że należy o nim zapomnieć a kwiaty będą. Faktycznie, nie można gorliwie podlewać. Roślina wilgotnych miejsc ale okresy przesuszenia musi mieć.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
mucha
|
 |
« Odpowiedz #142 : Grudnia 08, 2016, 19:07:14 » |
|
Basiu, jak długo i w jakim terminie przesuszasz eucharisa?
|
|
|
|
Pozdrawiam Ela
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #143 : Grudnia 08, 2016, 19:53:13 » |
|
Potrzebuje ok. sześciu tygodni ale czasami troszkę wody od dołu wleję gdy liście są zwiędnięte. Z liści też kurz wilgotną ścierką zbieram. Generalnie to nie patrzę w kalendarz. Suszę funduję, gdy nowe liście są dojrzałe. Gdy się pojawiają czubki nowych liści / pędów kwiatowych, wznawiam podlewanie. Teraz jedna cebulka kwitnie, dwie liście młode mają czyli nie wiem, kiedy przesuszę, może luty - marzec lub kwiecień. Dwa razy w lipcu kwiatki były. A później to być może sierpień- wrzesień? Się zobaczy. Bo lubi kwitnąć w listopadzie. Podobno też w styczniu ale u mnie się to nie zdarzyło.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #144 : Grudnia 31, 2016, 13:49:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #145 : Grudnia 31, 2016, 15:59:42 » |
|
Ada przepiękna cliwia  Jakie subtelne kwiaty
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #146 : Stycznia 07, 2017, 13:44:16 » |
|
Dziękuję Reniu.  Kliwia dziś- jeszcze niezupełnie rozkwitła:   
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #147 : Stycznia 07, 2017, 14:35:55 » |
|
Przepiękna  Jakie subtelne kolory
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
mimbla
Rezydent

Dobrego dnia :)
|
 |
« Odpowiedz #148 : Stycznia 07, 2017, 15:23:04 » |
|
Jest prześliczna  Nadawałaby się do ślubnego bukietu, z tymi delikatnymi kolorami 
|
|
|
|
|
|
|
nusia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #149 : Stycznia 07, 2017, 15:42:58 » |