Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #60 : Marca 04, 2023, 17:26:58 » |
|
'Flamenco Queen' też nie mam, to się nie pogniewam, gdyby to była ona.  Mam dylemat. Dwa lata temu, kupiona w Biedronce biała pełna bida, kwitła dość nieporządnie, zasuszyła większość pąków i została mi rozpoznana jako 'Marilyn'. Tak ją podpisałam ze znakiem zapytania i nie wnikałam więcej w temat. W ubiegłym roku znowu zakwitła, tym razem ładniutko, a ja dalej nie kontynuowałam rozpoznania. W tej chwili ma dwa pędy, na pierwszym 5 pąków i zaskoczyła mnie różowymi maźnięciami na czubku pąków. Czy odmiana 'Marilyn' miewa takie różowe końcówki? Przeglądająć zdjęcia w sieci, nic takiego nie zauważyłam. Natomiast mam kilkuletniego 'Amadeusa' (ostatnio mu zmieniono nazwę na 'Amadeus Candy') i ten ma czasem różowe końcówki. Czyżbym kupiła drugiego 'Amadeusa'  
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #61 : Marca 04, 2023, 19:54:00 » |
|
Gdy się pojawiła seria 'Amadeus', nie przyglądałam się, nie byłam nimi zainteresowana. Dla mnie odwójne zaczęły być do siebie podobne. No, co innego klasyka czyli 'Dancing Queen'  , gdzie każdy płatek ma falbankę, finezyjny rysunek, czyste kolory, zapach ... Pewnie Amadeus. Popatrz tutaj, powiększ zdjęcia https://order.eurobulb.nl/hippeastrum-double-galaxy-group/20644-hippeastrum-white-amadeus-reg-15078.html albo 'Amadeus Candy' . Niedługo się rozwinie, wtedy się upewnisz.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #62 : Marca 05, 2023, 08:59:41 » |
|
Basiu akurat na tym zdjęciu, które mi podsyłasz, 'White Amadeus' wygląda bardzo "nieporządnie". Ja wertuję swoje zdjęcia 'Amadeusa' (z dobrego źródła - sklep Amaranth) i on taki tam zgrabny i ułożony jest i ma dość mocną strukturę płatka. Oryginalnej 'Marilyn' nigdy nie miałam, to tylko gdybam na podstawie obejrzanych zdjęć i przeczytanych tekstów. W emaryllis.com piszą o jedwabistej konsystencji i tak się na zdjęciach wydaje, że płatek lżejszy, prześwitujący, przez co i układa się dość finezyjnie. A ta moja do rozpoznania, tylko w pierwszym roku miała pokręcone płatki, ale była zmaltretowana. Teraz kwitnie bardzo układnie i wydaje się, że bliżej jej do 'Amadeusa'. Już się otworzyła, ale nie mogę zrobić zdjęcia, bo strasznie marne światło mam. Jak pojaśnieje, to zrobię. Różowości teraz żadnych nie ma, tylko te kreseczki na zewnątrz płatka, teraz ledwo widoczne.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #63 : Marca 05, 2023, 14:02:58 » |
|
Obiecane zdjęcia  A tu pomarańczowo: H.x striatum i przekwitająca 'Rilona' 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #64 : Marca 05, 2023, 14:41:54 » |
|
'Alfresco'? Pachnie męskim kosmetykiem? "Modele" na zbiorowym pięknie się prezentują 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Marca 05, 2023, 19:25:17 » |
|
Basiu, tak właśnie myślę o tym 'Alfresco', bo kształt pasuje, wielkość kwiatu (16 cm), 'Amadeusze' są jednak większe. Tylko o co chodzi z tym zapachem? Wszędzie na pierwszym miejscu pisze się o jego zapachu, więc wyobraziłam sobie, że to musi być szczególna jego cecha. Mój ma zapach, po wsadzeniu w niego nosa, czyli jakoś specjalnie nie snuje się ten zapach po pokoju. A kwitły mi już takie, co zapach był wyczuwalny z pewnej odlgłości (choćby 'Jewel', 'Dancing Queen' i nieskromnie wspomnę o siewce mojego autorstwa 'Antarctica' x H,x striatum). To były konkretne wonie. Ten domniemany 'Alfresco' pachnie delikatnie ziołowo, można to nazwać męskim kosmetykiem, chociaż męskie zapachy wydają mi się dosyć silne. Tak pomyślałam teraz, że może jak się kwiat lepiej rozwinie, a w domu się zrobi cieplej, to może zapachnie mocniej. A te różowe małe maźnięcia na zewnętrznych czubkach płatków, to dopuszczalne u 'Alfresco'?  Nieznajomy pąk pojaśniał i dzisiaj tak się prezentuje 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #66 : Marca 05, 2023, 20:11:59 » |
|
Mamy to  Sprawdziłam naszą bazę odmian. 'Alfresco' ma te smugi na zewnątrz płatków. Dzięki Basiu za dobry trop. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Marca 09, 2023, 18:39:41 » |
|
Aktualna zbiorówka  Od lewej: Red Lion, Alfresco, H.x striatum, Showmaster, Sao Paulo. A blady 'Sowmaster' to właśnie ten tajemniczy pąk, na który czekałam. Chociaż nie na tę odmianę, bo jeśli dobrze liczę, to mam już 3 cebule, tylko 'Red Lion' jest lepszy (kwitnie nr4  )
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #69 : Marca 11, 2023, 14:05:58 » |
|
Pięknie to wygląda U mnie jutro będzie zbiorówka zestawiona z dwóch kwitnących biedronkowców. Dzisiaj rozwinął się 'Showmaster'. Nie oczekiwałam, że dostanę coś tak pięknego  Szkoda, że tylko dwa kwiaty są na pędzie. Może następnym razem będzie więcej. Kupienie nowych trochę pomogło. Jeden z rezydentów czubek pędu wystawił 
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #70 : Marca 12, 2023, 17:26:07 » |
|
Kwitną  . Odmiany czerwonego jeszcze nie rozpoznałam - może 'Carmen', może 'Red Perl'? A może ktoś podpowie? 17cm. I tak nie mogę oczu od kwiatów oderwać. Jak sobie radzi Jola mając znacznie więcej kwitnących jednocześnie  ?
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #71 : Marca 12, 2023, 21:28:24 » |
|
Basiu ładnie mocno wybarwiony Twój 'Showmaster'. U mnie tylko jednego roku starsza cebula dała takie ciemniejsze kwiaty, a zwykle są blade. Czerwone do rozpoznania to trudne zadanie.  U mnie rozwinęła się kolejna 'Dancing Queen'  Faktycznie, gdy ich więcej kwitnie, to trudno kontemplować piękno pojedynczej odmiany. Potem zostają tylko zdjęcia, do których czasem wracam zimą.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #72 : Marca 13, 2023, 09:49:07 » |
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
perełka
Gaduła

Żyj i pozwól żyć innym.
|
 |
« Odpowiedz #73 : Marca 13, 2023, 14:14:54 » |
|
Dokładnie tak sobie pomyślałam ,że to na pewno nie Schowmaster. Dodaj koniecznie do spisu odmian .
|
|
|
|
Pozdrawiam i zapraszam.
|
|
|
Dakota
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Marca 17, 2023, 22:19:49 » |
|
Po długiej przerwie postanowiłam wrócić do uprawy hipkow i w związku z tym zakupiłam kilka cebul u Benexa. Są to Jewel, Tabladance i Red tiger. Dziś otrzymałam cebule ale nie wydaje mi się aby były zgodne, Jewel powinien mieć czerwonawy pąk a jest jaznozielony (chyba że to przez brak światła). I tu pojawia się moje pytanie, czy Benex przyjmuje reklamacje? Bo mam możliwość bezpłatnego zwrotu i zastanawiam się czy nie skorzystać 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia
|
|
|
|