agata0806
Gaduła

Pozdrawiam :-)))
|
 |
« : Grudnia 11, 2014, 19:15:52 » |
|
Witam.. Może się orientujecie co żeruje na mojej Vandzie? Nie mam pojęcia co to jest.. Jest maleńkie,czarne i połyskujące.. Grasuje w korzeniach..Niestety nie udało mi się zrobić bardziej zbliżonego zdjęcia   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 08, 2016, 22:10:31 » |
|
Andżelika, to sprzymierzeniec w walce z mszycami- larwa biedronki. 
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 09, 2016, 08:34:40 » |
|
Ada, niestety nie  Sprawdziłam fotki w sieci, mój robak ma zupełnie inny kolor i kształt. Wygląda jak larwa zlotooka, ale pewnosci nie mam, bo myślicie że chciał pozować do zdjęcia? Zobaczyłam go na Liatrze, coś niedobrego się dzieje z tymi roślinami. Wierzcholki są takie jakby posklejane i zasychają. Rozgrzebałam jeden; nie ma robaków żadnych, żadnych pajęczynek, w sumie nie są nawet lepkie. Macie pomysły, co moze byc przyczyna? A robaczek może przypadkiem tam laził. Tak czy inaczej miło byloby wiedzieć, kto zacz 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 10, 2016, 21:34:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 19, 2016, 07:10:47 » |
|
Małe zielone gąsienice. Wiszące na cienkich nitkach. Zaległy mi się w kwiatku na balkonie. ..
Czym je zwalczyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 19, 2016, 19:39:54 » |
|
Na robalach to się w ogóle nie znam, ale pasuje mi tu gąsienica jakiegoś motyla albo ćmy. Może coś z bielinków
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

Wołają do mnie: "Shino":)
|
 |
« Odpowiedz #12 : Września 02, 2016, 20:53:30 » |
|
Te małe dyndajace na nitce to najprawdopodobniej tantnis. Najskuteczniejszy jest oprysk Koragenem z dobrym środkiem przyczepnym i koniecznie dopiero wieczorem.
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #13 : Września 02, 2016, 21:15:46 » |
|
Łiiii tam  Tantnisie zwalczyłam już dawno, ekologicznymi sposobami  A co toczy moją H. obscura?
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #14 : Września 06, 2016, 08:30:49 » |
|
Nikt nie miał czegoś podobnego?
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Września 07, 2016, 02:15:28 » |
|
Thomsonii - -przypomina tarcznika 
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #16 : Września 07, 2016, 08:25:06 » |
|
Dziękuję, Krysiu. Patrzyłam wcześniej pod ich kątem; problem w tym, że nie widac żadnych robaczków. Ale popryskam czymś.
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #17 : Września 07, 2016, 18:53:10 » |
|
To nie jest tarcznik - bardziej jakiegoś grzyba albo wirus bym podejrzewał. Generalnie widać ciemne plamki świadczące o nieprawidłowej pielęgnacji - roślina ma za sucho i za mokro na przemian - bosswel gdzieś o tym pisała już. Ale mogę też nie mieć racji 
|
|
|
|
"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować" Marilin vos Savanti
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
krysp50
Rezydent

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Września 07, 2016, 21:10:00 » |
|
Leszku - chyba wszystko razem  Mnie też ten tarcznik jakiś podejrzany, ale na tej stronie http://poradnikogrodniczy.pl/srd.php jest ich zdjęcie i trochę pasuje - choć znam go raczej w ciemniejszym kolorze. Myślę, że najlepiej zastosować i oprysk i podlewanie środkiem : może być Polysect 005 SL . Ja od czasu do czasu używam http://poradnikogrodniczy.pl/substral-kwiaty-2w1.php głównie do podlewania. Biorę ok. 3-5 kropli /na oko/ na butelkę litrową i podlewam, można tez opryskać. Wg mnie oba środki są bezzapachowe. Mój fikus po inwazji wszystkiego /zdobyczny ze śmietnika  / po zastosowaniu tego drugiego odżył.
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #19 : Września 08, 2016, 08:28:42 » |
|
Za sucho - to na pewno; ja ciągle mam problemy z podlewaniem. Za mokro raczej nie - ziemi z górką ma, więc podlewanie po odrobince.
|
|
|
|
|
|
|
|