Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« : Czerwca 04, 2014, 16:14:19 » |
|
Witam serdecznie
Chciałam się dowiedzieć, czy będą z tego jakieś pożyteczne owady, czy szkodniki?
Dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
Siłą mężczyzny jest jego charakter, siłą kobiety – mężczyzna z charakterem. – Matka Teresa z Kalkuty
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 05, 2014, 10:47:39 » |
|
Witam raz jeszcze. Wczoraj miałam niejakie problemy z zamieszczeniem zdjęć, więc dziś próbuję ponownie. Z takimi jajeczkami w moim ogrodzie spotykam się nie po raz pierwszy i nie wiem, czy należy je tępić, czy raczej zostawić w spokoju. Jeśli moją wiadomość przeczyta osoba obeznana w temacie, to będę wdzięczna za podpowiedź.  
|
|
|
|
Siłą mężczyzny jest jego charakter, siłą kobiety – mężczyzna z charakterem. – Matka Teresa z Kalkuty
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 09, 2014, 12:25:49 » |
|
Znalazłam już powód, dlaczego moje zdjęcia się nie wyświetlają, więc jeszcze trochę pozawracam Wam głowę teraz z udaną już – miejmy nadzieję – próbą ich pokazania.  
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 12, 2014, 21:56:17 » |
|
Jest już następne stadium    Wciąż niepokoi mnie myśl, że wkrótce pożałuję, iż fotografowałam toto, zamiast rozdeptać.
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 13, 2014, 07:13:38 » |
|
Pasuje mi to na biedronkę.
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 13, 2014, 11:35:52 » |
|
He, he, pod lupą rzeczywiście mają biedronkowaty kształt, a jednak larwy biedronki wyglądają zupełnie inaczej. No i są dużo większe.
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 13, 2014, 11:46:52 » |
|
Zależy w jakim stadium.  fotoprzyroda.pl Patrzę teraz, że te Twoje jajeczka są okrągłe, a biedronka ma takie podłużne. Hm. 
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 13, 2014, 15:42:01 » |
|
Andżeliko, bardzo Ci dziękuję. Wlałaś we mnie odrobinę nadziei. Być może te moje "robaczki", które dziś trzeba oglądać przez lupę, urosną do takich rozmiarów, jak na Twoim zdjęciu, a potem staną się biedronkami. Oby tak było! Takie zielone jajeczka, znajdowałam już nieraz w ogrodzie, a kiedyś były nawet przyklejone do mojej firanki w domu...
|
|
|
|
|
|
|
Tama
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 13, 2014, 16:17:11 » |
|
A ja takie zielone jajeczka znalzłam pierwszy raz. Na lisciu fuksji. I zaraz przypadkowo znalazłam ten wątek. Bedę obserwować.
|
|
|
|
|
|
|
Tama
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 13, 2014, 20:11:00 » |
|
No już nie dam rady edytowac, a mam fotki. pierwsza- tak wygladały po znalezieniu -tzw kolor świecąco zielony Na trzeciej tak wygladaja dziś i druga fotka-powiększone
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwca 13, 2014, 20:32:30 » |
|
Zielone? Ja myślałam, że to żółte jest... Chyba jedyną metodą jest zobaczyć, co się wykluje. Uciąć ten liść/łodyżkę, zamknąć w słoiku, bo może uciec w tzw międzyczasie. Jakoś nie wydaje mi się to szkodnikiem. Ma taki poczciwy wygląd 
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 13, 2014, 21:46:05 » |
|
Tama - fajnie, że wrzuciłaś fotki. Masz dobre makro. Mój aparat tak nie potrafi. Lecz wciąż nie wiemy, czy ten "poczciwy wygląd" nie wywiedzie nas w pole. Pomysł z umieszczeniem gałązki w słoiku jest bardzo dobry (sama bym na to nie wpadła  ), ale na razie widzę, że te robaczki nie wyrządzają szkód, więc dam im więcej czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 20, 2014, 19:02:59 » |
|
Moje "pupilki" dojrzewają i zaczynają nabierać kształtów żuczkowatych:   Ich długość oceniam na ok. 3 mm. Chyba jednak nie będą groźne, ale poszłam za radą Andżeliki i zamknęłam je w słoiku.
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 22, 2014, 18:23:39 » |
|
Ojej, przyczyniłam się do niewoli żuczków ....  Ja nadal nie wiem co to jest, ale chyba już lepiej wypuść maluszki, w słoiku będą się męczyć.
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 23, 2014, 21:25:00 » |
|
Andżeliko, już niedługo je wypuszczę; może jutro. Chcę jeszcze tylko sprawdzić, czy osiągnęły już postać dorosłą. Ich dojrzewanie nabrało tempa. Powyższe zdjęcia zrobiłam trzy dni temu i, jak widać, jeszcze ledwo się trzymały na nogach, a dziś już zasuwają jak nie przymierzając pershingi  Już im nawet zdjęcia nie zrobię, bo nie chcą mi pozować  Nie martw się o nie; codziennie dostają świeże liście w świeżym słoiku. Jeszcze trochę przebidują.
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwca 24, 2014, 20:31:11 » |
|
Dziś wypuściłam na wolność owady o takiej postaci:  No i w zasadzie to by było na tyle. Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwca 24, 2014, 20:37:23 » |
|
Wyglądają bardzo przystojnie. Troszkę się czuję jak przyszywana ciocia, zżyłam się już  Niestety, nie wiem, co to za owady.
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Rezydent

6a - Mazury/ Mazowsze
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwca 24, 2014, 21:39:41 » |
|
I ja obserwowałam ich historię. Szkoda że nie znalazł się nikt znający się na "Żuczkach'. 
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwca 25, 2014, 07:47:13 » |
|
Do googlowych obrazków Legnotus limbosus nie pasuje ?
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

świętokrzyskie Pozdrawiam Bogusia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwca 25, 2014, 11:13:54 » |
|
Super wątek! Nie rozpoznałam co to, ale nie są to jakieś pluskwiaki?
|
|
|
|
|
|
|
Olis
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwca 25, 2014, 12:28:23 » |
|
Na pewno pluskwiak, chyba z rodziny ziemikowatych (cydnidae). Z tego co doczytałam w Polsce występuje przynajmniej trzynaście gatunków  . W zależności od gatunku mogą ale nie muszą uszkadzac roślin  .
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

świętokrzyskie Pozdrawiam Bogusia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwca 25, 2014, 12:58:03 » |
|
Moja mama mówi na nie " śmierdziuchy".  Może trzeba było je powąchać przed wypuszczeniem w dorosłość? 
|
|
|
|
|
|
|
Olis
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwca 25, 2014, 12:59:10 » |
|
Moja też - zwłaszcza na te co w malinach siedzą  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka
Aktywny

Pozdrawiam, Gosia.
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwca 25, 2014, 21:03:52 » |
|
O, mamma mia, ależ się tu ruch zrobił; a ja myślałam, że to już koniec.
Nie przyszło mi do głowy, aby te robaczki wąchać. Szkoda, że mi tego nikt wcześniej nie podpowiedział.
|
|
|
|
|
|
|
|
|