Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Marca 23, 2023, 08:20:24
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Cześć,
wiem o problemie z kalendarzem w tej wersji Forum. Poprawka wiąże się z poważnym upgrade wersji Forum do 2.0.x. Mam nadzieję, że niedługo mi się to uda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim zdrowia i radości.
Admin - Astrid
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wełnowce, tarczniki leksykon  (Przeczytany 28158 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chris
Nowicjusz
*

« : Września 01, 2007, 15:52:44 »

Wełnowiec

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopada 23, 2007, 21:59:10 »

Sprawdzony, stary sposób na wełnowce, tarczniki czy miseczniki.

Przygotowujemy miksturę
- ok. 2 litry letniej wody
- kilka kropel płynu do naczyń (woda nie może się zapienić)
- ok. 100 gram denaturatu.

W zależności od wielkości rośliny przygotowujemy sobie małe kłębki waty w ilości wprost proporcjonalnej do ilości liści i ich wielkości. Czasem może wyjść nawet duża paczka.

Maczamy wacik w miksturze i jednym pociągnięciem zmywamy część liścia dociskając wacik dość silnie, ale z wyczuciem.
Wacik do kosza. Bierzemy następny wacik, maczamy w miksturze i jednym pociągnięciem ........

Za żadne skarby nie maczamy w miksturze brudnego wacika
Za żadne skarby nie używamy go dwukrotnie.

Powód - jaja tych owadów są niewidoczne, ale jest ich miliony i używając brudnej waty własnoręcznie roznosimy je po roślinie lub brudzimy roztwór co na jedno wychodzi. Dlatego proszę się nie dziwić, jeśli nadalej za 2 tygodnie będzie trzeba przeprowadzać operację ponownie.
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #2 : Grudnia 14, 2008, 09:34:49 »

Cytaty z postów forumowiczów z którymi sie zgadzam.

Na wełnowce najlepszą metodą jest mieszanka woda:denaturat w proporcjach 1:1 a po umyciu dokładnie całej rośliny oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) lub Mospilan 20 SP 0,02% (0,2g środka w1 l wody)

Pozdrawiam Natka
akuu
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Października 19, 2011, 14:12:35 »

Po kliknięciu zdjęcia się powiększają.

To był paproch chodzący po babmusowym kijku. Myślałem, że to wełnowiec, ale on ma różowe/brązowe ciało i tylko włosy białe, te internetowe są chyba całe białe.

Tutaj wyschnięte robale. Wydaje mi się, że to ten sam ze względu na rozmiar i segmentacje ciała. One są bardzo lekko przymocowane, i jak widać na dalszych zdjęciach nie są przypomocowane całą powierzchnią, a czasem nawet są akrobację - przyczepione bokiem. Na większość roślin znalazłem 0-2 takie uschlaki. Żywego tylko raz. Roślinki to małe okazy,  albo lkuliściowe sadzonki.

Tutaj chyba od spodu, czyli widać brzuch.

Amarylka
Rezydent

Pozdrawiam Anetka

« Odpowiedz #4 : Października 19, 2011, 14:13:46 »

Wełnowiec.  Mad

małgosia w
Administrator

« Odpowiedz #5 : Października 19, 2011, 14:40:57 »

Albo misecznik, co w zasadzie nie robi różnicy.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Października 19, 2011, 21:11:10 »

Wg mnie to wełnowiec/tarcznik/misecznik. Wszystkie dziady z jednej rodziny i zwalcza się podobnie.
Ze środków bardziej 'naturalnych' możesz zrobić tak, że usunąć mechanicznie tzn. delikatnie paznokciem, watą, patyczkiem robale a potem przemyć całą roślinę w części nadziemnej. Dokładnie wszystko pod i na liściach, łodyżki, ogonki liściowe. Te robale zostawiają takie wstrętne kłębki waty i robią taki lepiący poślizg na liściach. Do przemywania można zrobić miksturę: woda letnia, płyn do mycia naczyń (troszeczkę) + denaturat. Jak przemywać to np. 1 liść 1 wacikiem itd. Tego samego wacika po przemyciu broń Boże wsadzać do mikstury. Rośliny odseparować od innych aż będzie pewność, że dziady wytępione. Ze środków chemicznych to są różne, nie pamiętam nazw, ale są np. takie tabletki, które wtyka się w ziemię i podlewa normalnie roślinę, i niby to jakoś tak ma działać od środka rośliny, że te robale umierają i spadają.

Wystarczy Natalia Wink
Zapraszam na bloga:
http://www.kuchnianatki.blogspot.com/
JeyDee
Rezydent

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #7 : Października 20, 2011, 11:37:54 »

Te tabletki to Provado Combi Pin albo Tarcznik.

Pozdrawiam - Jola Smile
Moje krzaczki Wink
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #8 : Lipca 27, 2012, 20:16:30 »

Potwierdzam wysoką skuteczność środka POLYSECT firmy Substral na wełnowce. To środek działający systemicznie, czyli można nim również podlewać rośliny.

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.
Św. Tomasz z Akwinu

Pozdrawiam, Astrid
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: