nanda
Nowicjusz
|
 |
« : Maja 22, 2007, 14:17:08 » |
|
Witam! Ponad miesiac temu przesadzalam rosliny doniczkowe, teraz pojawila sie biała pleśń, z wyjatkiem kaktusow gdzie jest zółta. Czy jest na to jakiś sposób zeby nie stracić wszystkich kwiatów? Pozdrawiam dziekuję za porady!
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 22, 2007, 14:21:53 » |
|
wynika z tego ze za duzo podlewasz i grzyby maja super warunki,wilgoc.Przesaw rosliny w jasniejsze miejsca,przesuszaj ziemie przed nastepnym podlaniem oraz podlej rosliny roztworem topsinu.Plesn raczej nie jest grozna dla duzych roslin,ale dla małych osłabionych albo np sadzonek tak.
|
|
|
|
|
|
|
olaf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 30, 2021, 10:05:22 » |
|
Nie będę tworzył nowego tematu. Wsadziłem szczawik po zimowej stagnacji do kupionej nowej ziemi. I felerna, pojawiła się pleśń, cały kożuch. Rozmawiałem ze znajomą, kupiła tą samą ziemię w tym samym sklepie, tylko na działkę pod pory i też ma pleśń, więc na pewno to ziemia. Jako że to szczawiki w doniczkach to jak urosną zasłonią, więc zasypałem cynamonem, ale też to niewiele daje. Nie chcę wyciągać szczawików, bo niektóre mają już po 15cm z liściami, a z niektórych szyszeczek, takich mniejszych jeszcze nie wyskoczyły kiełki i byłoby bardzo trudne to wyszarpać nie uszkadzając. Czy topsin sie sprawdzi? Myślałem też o podlaniu nastepnym wodą z odrobiną nadmanganianu, ale do jakiego koloru i czy nie zniszczy szczawików? Pomóżcie proszę, bo mam w 5 doniczkach cały zasób regularnie powiększany co roku, a tu całość opanowana przez pleśń.
|
|
|
|
|
|
|
|
olaf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 30, 2021, 11:12:49 » |
|
Spróbuję na początek. Zbiorę warstwę pleśniowo-cynamonową i podsypię piaseczku, akurat dziś idę na działkę, to wezmę z górki trochę do reklamówki. A co jak dalej będzie wyłazić np za tydzień? Coś pozostanie do dyspozycji?
|
|
|
|
|
|
|
doras
Rezydent

Dolny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 30, 2021, 11:38:20 » |
|
Jeszcze można pryskać wodą z wodą utlenioną. Ale stężenie to musiałbyś sobie poszukać w internecie.
|
|
|
|
|
|
|
olaf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 31, 2021, 05:56:12 » |
|
OK, dzięki, znalazłem 1:10. Będę walczył. Ogniem i żelazem 
|
|
|
|
|
|
|
olaf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 01, 2021, 07:42:47 » |
|
Na razie po tych paru dniach piasek się sprawdza, zobaczymy gdzieś po tygodniu i paru podlaniach, jeśli będzie coś nie tak to przejdziemy na następny etap walki 
|
|
|
|
|
|
|
|