SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #90 : Sierpnia 30, 2015, 11:36:48 » |
|
Po niespełna 2 miesiącach taki jest efekt wysiewu nasion. Jedno z nich (citrina x miniata orange) to moja własna krzyżówka i mimo, że wysiana później od pozostałych wydaje się rosnąć szybciej  W folii zostały dwa najmniejsze i one rosną jeszcze w perlicie. Pozostałe dostały już przepuszczalne podłoże.
|
|
|
|
Sław
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Września 11, 2015, 20:11:05 » |
|
Oto jak można rozpoznać kolor przyszłych kwiatów na podstawie pigmentacji pierwszych liści. Jeśli pojawia się kolor czerwony/bordowy to i kwiaty będą w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub ich odcieniach. Listki całkowicie zielone oznaczają, że kwiaty będą żółte, brzoskwiniowe lub zielone. 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #92 : Września 11, 2015, 20:29:28 » |
|
Pełen szacun !  Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pasji !  Podobnie , jak Ty kocham kliwie , rozmnażałam je też z nasion , ale nie mam do tego cierpliwości .  Wolę hodować odrosty , szybszy efekt . 
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Asia.
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #93 : Września 11, 2015, 20:33:39 » |
|
Sław, gratuluję.  Świetnie się zapowiadają młode sieweczki.  W przypadku hippeastrum, barwa nasady liścia w taki sam sposób zdradza kolor kwiatów, ale zdarzają się odstępstwa od tej reguły. Jedna z najciemniejszych odmian- Queen of Night nasadę liścia ma całkowicie zieloną. A odmiana Luna o kwiatach zielonkawych lekko zaróżowioną. To są takie tam moje spostrzeżenia. Ciekawe ile lat czeka się na kwiaty? Coś się mi tylko wydaje, że Sław dużo prędzej doczeka się kwiatów u siebie, niż te piękne krzyżówki będą swobodnie dostępne na polskim rynku. 
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #94 : Września 11, 2015, 20:48:37 » |
|
Asiu to prawda, że z nasion długo trwa ale za to ile radochy jak od samego początku czyli zapylenia, owocu, nasienia i wreszcie rośliny małej a potem dużej widzisz wszystko na własne oczy. Pozostaje tylko strach przed zmarnowaniem się młodej siewki a o to dosyć łatwo. Adriano, masz racje z tymi odstępstwami od normy-natura lubi czasem fikać  ale w przypadku moich nasion chyba wszystko będzie tradycyjnie. Tylko jedno z nich jest krzyżówką pomarańczowej miniaty i żółtej i to ono ma czerwone pigmenty. Pozostałe to odmiany peach oraz hirao i jak na razie są zielone jak ogórki  A co do pierwszych kwiatów, ty przyjmuje się, że w przypadku kliwii musi być jakieś 12 liści by zakwitła co zwykle trwa 4-5 lub więcej lat 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #95 : Września 11, 2015, 20:53:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Września 11, 2015, 20:57:11 » |
|
Miło, miło i dziękuję. To po prostu pasja kliwiowa 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #97 : Września 11, 2015, 21:01:30 » |
|
U mnie siewki hippeastrum pochodzące nie z krzyżówek rosną o wiele szybciej, niż te krzyżowane. I najgorsze jest zawsze pierwsze zimowanie. Sław, rozumiem, że Twoje są wyselekcjonowane przez prawdziwego hodowcę?
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Września 11, 2015, 21:08:55 » |
|
potwierdzam, że krzyże i wolniej rosną i podobno też są bardziej podatne na choroby...Moje nasiona pochodzą od prawdziwego hodowcy a w zasadzie hodowców i hodowczyni  Obawiam się tej zimy bo u mnie w domu z temperaturami różnie bywa ale zrobię wszystko by przeżyły do wiosny i dalej do pierwszych kwiatów  Najważniejsze by nie przelać bo pleśń murowana 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #99 : Września 11, 2015, 21:13:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Września 11, 2015, 21:16:12 » |
|
|
|
|
|
Sław
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #101 : Września 11, 2015, 21:19:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #102 : Września 11, 2015, 21:27:45 » |
|
Spokojnie. Umiar w podlewaniu i koniecznie letnia miękka woda.  Zawsze byłam i jestem zdania, że krzyżówki choć piękniejsze są wrażliwsze. Stąd u mnie ten pociąg do wszelkich starych gatunków, bo jak już wspominałam po prostu przywiązuję się do roślin. Co do kliwii compact to też rozumiem to tak, że jest ona wynikiem wielokrotnego krzyżowania niewyrośniętych egzemplarzy? Aśka, lepiej widzieć kliwie jak białe myszki.  Przepraszam z góry- to taki żart.
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #103 : Września 11, 2015, 21:39:04 » |
|
zawsze podlewam przegotowaną i letnią  Odmiana kompaktowa pochodzi z Chin (nie znam szczegółów krzyżowania) . Oni są wyjątkowymi specjalistami w hodowli nowych gatunków. Kompaktowa rośnie wolno ale za to jaka ładna 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #104 : Września 11, 2015, 21:53:59 » |
|
Ja też wszystkie swoje kliwie podlewam letnią przegotowaną wodą .  One to lubią . 
|
|
|
|
|
|
|
rimer
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Października 09, 2015, 14:23:42 » |
|
A ja mam pytanie odnośnie zamawiania nasion - czy macie jakiś sprawdzonych hodowców, których moglibyście polecić? - jak najłatwiej zamówić nasiona (w sensie walutowym)? Cała jestem zielona w tym temacie  . Mam już dużo wysianych nasion (w różnym stopniu rozwoju) - ale wszystkie jednego gatunku - z jednej matczynej Miniaty.
|
|
|
|
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #106 : Października 09, 2015, 15:59:56 » |
|
Rimer , ja Ci nie pomogę , ponieważ ja także wysiewałam swoje nasiona .  SGL79 jest na topie w tym temacie , może Ci podpowie .  Mam prośbę , pokaż swoje kliwie ( nawet siewki ) - proszę . 
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Października 09, 2015, 18:34:12 » |
|
Pewnie że podpowiem  Ja kupowałem część nasion u tego sprzedawcy: http://www.cliviausa.com/ a resztę na ebay-u. Życzę udanych zakupów 
|
|
|
|
Sław
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #108 : Października 09, 2015, 20:29:12 » |
|
Naprawdę zjawiskowe!!! Szczególnie te z kontrastującą zielenią oraz brązowe. 
|
|
|
|
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #109 : Października 10, 2015, 07:47:26 » |
|
Za kilka lat to będą widoki kwiatów kliwii na forum !  Myślę , że SGL79 nam pokaże kwitnienia swoich kliwii .  Już nie mogę się doczekać . 
|
|
|
|
|
|
|
rimer
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #110 : Października 30, 2015, 08:07:57 » |
|
Dziękuję bardzo za informacje  - pomału się przymierzam, znalazłam kilka stronek gdzie sprzedają nasiona ale z tego co widzę to najczęściej jakoś tak początkiem roku zbierają zamówienia i wysyłają. Aspidistra - jak tylko zrobię fotki to się pochwalę 
|
|
|
|
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #111 : Października 30, 2015, 08:16:00 » |
|
Czekam ,  czekam bardzo cierpliwie .  Dla mnie każda kliwia jest piękna - niepowtarzalna . 
|
|
|
|
|
|
|
Deirdre
Gaduła

Madrid, klimat podzwrotnikowy, kontynentalny suchy
|
 |
« Odpowiedz #112 : Listopada 08, 2015, 19:28:31 » |
|
Heh Moje najpierwsze sadzonki z nasionek zaraz skończą trzy latka, jeszcze roczek, dwa, być może będę miała pierwsze kwiaty..... Najmłodsze, tegoroczne, znowu z RPA tez zakiełkowały, rozsadzone w ziemie i rosną.... musze się zebrać w sobie i zrobić znowu dokumentacje jak się zmieniły.... Olis się pochwaliła to i ja powinnam!  Rimer, ja co roku kupuje w Clivia Mart, to szanowana i znana w świecie stronka zrzeszająca trzech producentów kliwii odmianowych i ich krzyżówek z RPA, ogłaszają sprzedaż co roku w marcu, kupuje się , płaci i czeka do czerwca aż będą zbierać i rozsyłać nasionka. Co roku starają się żeby wszystko do kupca dotarło, tego roku wręcz przedobrzyli bo mieli strajki poczty zwyklej i słali DHL , w jakiejś niepojętej naiwności pisząc na przesyłkach ze w środku są nasiona. DHL oczywiście wszystko zgłosił na cło. A ja nie miałam ani czasu biegać za papierami ani płacić 3x więcej niż za same nasiona , za te cala papierkowa zabawę (już raz miałam ubaw z clem za rosliny u siebie to wiem ile to kosztuje i czasu zabiera) wiec odmówiłam odebrania przesyłki. Wróciła ona do RPA do sprzedawcy i oni, uznając moje argumenty, wysłali mi ja ponownie , przez kończąca już łaskawie swój strajk, poczta..... Ufffff, doszło. Nasiona, wiec można sobie było na te 4 tygodnie, tam i z powrotem, pozwolić..... Ale nerwy przez chwilkę były, oj, były. Ale tym bardziej, polecam sprzedawcę. http://www.cliviamart.co.za/.
|
|
|
|
NIE MAM POLSKIEJ KLAWIATURY. Polskie litery w zakresie, li i jedynie, na jaki pozwala "poprawiaczka orto"pozdrawiam, Didi moje chwasty cz6  oraz SPIS moich saintpaulii
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #113 : Listopada 08, 2015, 19:38:56 » |
|
Pewnie , że się pochwal .  Jestem ciekawa obecnego wyglądu Twoich kliwii .  To są rośliny , które najbardziej kocham . 
|
|
|
|
|
|
|
SGL79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #114 : Listopada 09, 2015, 19:06:11 » |
|
Heh
Moje najpierwsze sadzonki z nasionek zaraz skończą trzy latka .
Może będziesz miała szczęśćie i zakwitną już na wiosnę  Czytałem o takim wyjątku u pewnego hodowcy gdzieś z RPA lub USA  Poza tym czekam jak Asia na zdjęcia Twoich kliwii po tych 3 latach od wysiewu. Moje mają dopiero kilka miesięcy .
|
|
|
|
Sław
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #115 : Listopada 09, 2015, 19:16:17 » |
|
Mnie także ciekawość zżera. Deirdre, a czy nie orientujesz się czy na terenie krajów UE, od sprawdzonego sprzedawcy, można kupić jakieś ciekawe kliwie?
|
|
|
|
|
|
|
Deirdre
Gaduła

Madrid, klimat podzwrotnikowy, kontynentalny suchy
|
 |
« Odpowiedz #116 : Listopada 12, 2015, 08:25:28 » |
|
Adapapa, najwięcej kliwii w Europie maja chyba Szwedzi, wbrew pogodzie i geografii  Poza tym mogę Ci polecić tez grupę cliviowa na fejsie, tam , jak to na socjalce, piszą ludzie z całego świata, możesz się zorientować kto jest z skąd, co ma albo po prostu zapytać ze szukasz.... https://www.facebook.com/groups/planetclivia/?ref=browser
|
|
|
|
NIE MAM POLSKIEJ KLAWIATURY. Polskie litery w zakresie, li i jedynie, na jaki pozwala "poprawiaczka orto"pozdrawiam, Didi moje chwasty cz6  oraz SPIS moich saintpaulii
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #117 : Listopada 12, 2015, 18:06:27 » |
|
Deirdre, bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedź oraz link. 
|
|
|
|
|
|
|
marysia60
|
 |
« Odpowiedz #118 : Listopada 12, 2015, 20:42:33 » |
|
Też jestem ciekawa  warto by było posiadać jeszcze jakąś zjawiskową kliwię 
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #119 : Listopada 12, 2015, 21:49:42 » |
|
Przeczytałam wątek i ja równiez podziwiam siewców. Może kiedyś do Was dołączę?
|
|
|
|
|
|
|
|