Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Marca 23, 2023, 10:10:44
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Informujemy, iż na Facebooku została utworzona grupa o nazwie floraforum , która umożliwi nam szybką komunikację.  Grupa ma status „tajna” i ma przede wszystkim zrzeszać członków tego Forum. Każdą osobę chętną do uczestnictwa prosimy o podawanie namiarów na siebie w specjalnie utworzonym temacie  najlepiej poprzez wrzucenie linku do swojego profilu. Ważne merytorycznie tematy roślinne i Wasze cenne spostrzeżenia w tym zakresie nadal miło będziemy widzieć na forum, które pozostaje dla nas wartościowym i długoterminowym źródłem informacji. Żeby ułatwić wrzucanie zdjęć z fb bezpośrednio na forum (z pominięciem hostingów) podajemy instrukcję.
Do zobaczenia na grupie.

Administracja
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Inne amarylkowate (valotty, crinum, amarylisy, agapanty, krasnokwiaty itp.)  (Przeczytany 152152 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mama
Rezydent

« Odpowiedz #450 : Grudnia 13, 2015, 18:48:10 »

Moja to ta, z tego ogródka była.
Maluchy mi tylko zostały  Sad

Barbara
aspidistra
Rezydent

P1070010

« Odpowiedz #451 : Grudnia 13, 2015, 19:06:41 »

Jak ja kocham kwitnące valotty ! Very Happy Very Happy Very Happy

Pozdrawiam serdecznie Asia.
Klarusia
Gaduła

« Odpowiedz #452 : Grudnia 14, 2015, 00:21:24 »

Zaciekawiłaś mnie hydroponiką czy jej formą dla hipków i pokrewnych Smile Uprawiam w hydro ( z powodzeniem Smile) storczyki. Jako podłoże mają keramzyt. Jakie podłoże stosujesz dla hipków przy hydro?

Próbowałam jeden sezon uprawy kilku cebul w kamykach, ale u mnie się nie sprawdziła. Tzn. przyrosty korzeni były imponujące, liście i cebule też ładne, ale niestety rosnące cebule zostały uszkodzone keramzytem. Początkowo były tylko niegroźnie wyglądające wgłębienia, ale potem cebule mocno gniły w tych miejscach Sad Niestety nie mam zdjęć, żeby pokazać jak to wyglądało Sad Moim zdaniem zdrowe korzenie to "podstawa" zdrowej rośliny, a w hydro rosły pięknie i dlatego wykombinowałam takie coś. Podłoże daję takie jak do innych cebul, tylko dodaję więcej keramzytu do niego. Dzięki temu także ze stabilnością rośliny nie ma problemu, bo wcześniej ułożone krzywo liście czasem wywracały doniczkę. Obecnie testuję jeszcze inny, bardzo podobny sposób uprawy, ale muszę poszukać w którym wątku opisać, żeby tu nie zaśmiecać Confused

doda07
Gaduła

« Odpowiedz #453 : Grudnia 14, 2015, 17:15:23 »

KlarusiaDziękuję za odpowiedź Smile Pomyślałam, że może jedną cebulę wsadzę do hydro Confused Taką mniej cenną Cool Dlatego mam jeszcze jedno pytanie- czy donice miały otwory? U storczyków dziurawię donice, żeby zapewnić dostęp powietrza do korzeni. To co napisałaś o przyrostach korzeni i liści jest zachęcające Smile Jakiej grubości był keramzyt u Ciebie?
Bardzo ciekawa jestem bardzo Twojego nowego sposobu uprawy hipków Smile

Pozdrawiam,
Renata
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: