Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony

Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Marca 23, 2023, 09:36:03
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Cześć,
wiem o problemie z kalendarzem w tej wersji Forum. Poprawka wiąże się z poważnym upgrade wersji Forum do 2.0.x. Mam nadzieję, że niedługo mi się to uda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim zdrowia i radości.
Admin - Astrid
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leksykon - szara pleśń  (Przeczytany 5652 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zoe
Gość
« : Listopada 29, 2006, 03:55:50 »

SZARA  PLEŚŃ

Najczęściej choroba zaczyna się na na dolnych liściach. Pojawiają się wówczas brązowe, wodniste plamy, które powiększają swoje rozmiary. W dalszej fazie choroby pędy zaczynają gnić i pojawia się na nich szary, pylący nalot grzybni z zarodnikami. Choroba obejmuje też pędy i kwiaty, szczególnie po obfitych deszczach.

Choroba może zaatakować praktycznie wszystkie gatunki roślin

Zapobieganie tej chorobie polega na odpowiednim, niezbyt obfitym podlewaniu. Donice z roślinami powinny stać w przewiewnym miejscu.  Porażone liście i kwiaty należy usuwać, a pozostałe opryskiwać środkami ochrony roślin  takimi jak:
Teldor (0,1 %) lub Euparen Multi (0,2%), Sumilex 500SC (0,15%), Topsin 500 SC (0,1%)
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Lipca 24, 2007, 21:27:28 »

Który z nich jest najskuteczniejszy?
Mam w domu teraz dość ciemno, bo zakleili mi okna na czas remonyu i chyba szykuje się pomór wskutek szarej pleśni (w  ojej ocenie). Potrzebuję naprawdę skutecznego środka.
Mam Amistar 250...

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.
Św. Tomasz z Akwinu

Pozdrawiam, Astrid
Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipca 24, 2007, 23:16:17 »

Możesz nim chlapnąć u mnie w ogródku się sprawdza. Zrób roztwór 0,15 % czyli 1,5 ml na 1 litr.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Lipca 25, 2007, 10:35:30 »

Chlapnąć... podlać oprocz spryskania?
Pozdrawiam Smile

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.
Św. Tomasz z Akwinu

Pozdrawiam, Astrid
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipca 25, 2007, 11:40:30 »

Nie podlewaj bo zniszczysz roślinę. Do podlewania nadają sie tylko niektóre środki.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: