Strona głowna portalu
Strona glówna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Encyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielęgnacja roślin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony
| Polityka prywatności | Nota prawna |
Start arrow Florapedia arrow Hoje arrow Hoya Imbricata
Start
Florapedia
Ekologicznie
Pielęgnacja roślin
Wyposażenie i akcesoria
Galerie fotografii
Zasady i regulaminy
Wyszukiwanie w portalu
Wyszukiwanie na Forum
Nowości przez RSS
Hoya Imbricata Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Redaktor: tellerka2   

Jest wiele gatunków roslin które współżyją w doskonałej komitywie  z mrówkami.

Hoya Imbricata jest przykładem rośliny  która produkuje duże liście, które zapewniają płytkie, kopulaste obudowy pomiędzy liśćmi i podłożem, mogące służyć jako miejsca życia kolonii mrówek. 
 

Jest to epifityczna roslina o długich cienkich łodygach wspinających się, przylegających do pni i gałęzi. Ich płaskie, soczyste (podobne do sukulentów) liście zwykle są średnicy ok 2 cali, a ponoć mogą osiągnąć rozmian nawet 10 cali i obejmują klamrą powierzchnie na których rosną. Liście te zwykle rosną dość blisko siebie, lekko się na siebie nakładają, jak dachówki dachowe lub rybie łuski (nazwa "imbricata" nawiązuje do podobieństwa do dachówek).
Mrówki kolonizują przestrzeń pod liśćmi często uzywając sąsiednich jako "szkółek", magazynów żywności i lub innych specjalistycznych komór i pomieszczeń. Przestrzeń pod pokrywą liści może również służyć jako chroniona autostrada, gdzie mrówki mogą przemieszczać się między podłożem a górnymi partiami lasu.

Hoya ta produkuje korzenie na całej długości łodyg -  te, które znajdują się tuż pod liśćmi wchłanianiają substancje odżywcze z osadnika z kolonii mrówek - dostarczając roślinie znacznej części nawozu. Rośliny mogą również absorbować znaczny procent dwutlenku węgla wydychanego przez mrówki - dostarczając roślinie ważnego składnika - węgla,  niezbędnego do produkcji cukrów, białek i lipidów.

fot. Merlin Sy

fot. Bruce Brethauer

Źródło: columbus-cactus-club.webs.com