Strona głowna portalu
Strona glówna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Encyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielęgnacja roślin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony
| Polityka prywatności | Nota prawna |
Start
Florapedia
Ekologicznie
Pielęgnacja roślin
Wyposażenie i akcesoria
Galerie fotografii
Zasady i regulaminy
Wyszukiwanie w portalu
Wyszukiwanie na Forum
Nowości przez RSS
Witaminy w mrożonkach Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Redaktor: tellerka2   
Mrożone warzywa i owoce mogą mieć większą wartość odżywczą, niż świeże produkty dostępne w sklepach.

Najnowsze badania dowodzą, że większość mrożonek warzywnych i owocowych zawiera dużo witamin i minerałów, ponieważ rośliny są mrożone natychmiast po zerwaniu, podczas gdy świeże produkty trafiają do magazynów sklepowych ze sporym opóźnieniem, w związku z czym tracą sporą część witamin i innych substancji odżywczych.

W niektórych przypadkach owoce i warzywa trafiają na półki sklepowe nawet kilka miesięcy po zerwaniu. Naukowcy brytyjscy ustalili m.in., że w ciągu 7 dni magazynowania zielonej fasolki stracie ulega aż 77 procent zawartej w niej witaminy C. Z kolei mrożony zielony groszek zawiera znacznie więcej beta-karotenu, czyli ważnego dla organizmu źródła witaminy A, niż świeży groszek po ugotowaniu

 

Żródło: onet.pl

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »