Redaktor: tellerka2
|
Mrożone warzywa i owoce mogą mieć większą wartość odżywczą, niż świeże produkty dostępne w sklepach. Najnowsze badania dowodzą, że większość mrożonek warzywnych i owocowych zawiera dużo witamin i minerałów, ponieważ rośliny są mrożone natychmiast po zerwaniu, podczas gdy świeże produkty trafiają do magazynów sklepowych ze sporym opóźnieniem, w związku z czym tracą sporą część witamin i innych substancji odżywczych.
W niektórych przypadkach owoce i warzywa trafiają na półki sklepowe nawet kilka miesięcy po zerwaniu. Naukowcy brytyjscy ustalili m.in., że w ciągu 7 dni magazynowania zielonej fasolki stracie ulega aż 77 procent zawartej w niej witaminy C. Z kolei mrożony zielony groszek zawiera znacznie więcej beta-karotenu, czyli ważnego dla organizmu źródła witaminy A, niż świeży groszek po ugotowaniu Żródło: onet.pl |