Strona głowna portalu
Strona glówna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Encyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielęgnacja roślin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony
| Polityka prywatności | Nota prawna |
Start
Start
Florapedia
Ekologicznie
Pielęgnacja roślin
Wyposażenie i akcesoria
Galerie fotografii
Zasady i regulaminy
Wyszukiwanie w portalu
Wyszukiwanie na Forum
Nowości przez RSS
Dziś serwujemy ... płatki! Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Redaktor: tellerka2   
Popcorn i pełnoziarniste płatki śniadaniowe zawierają tyle samo przeciwutleniaczy (polifenoli), co warzywa i owoce – przekonują akademicy z University of Scranton w Pensylwanii.

Od dawna powtarzano, że produkty z mąki z pełnego przemiału są zdrowe, wszyscy jednak sądzili, że dzieje się tak dzięki włóknom. Ostatnio Amerykanie ponownie zajęli się tym zagadnieniem i uważają, że za cudownym efektem stoją raczej polifenole. Byliśmy naprawdę zaskoczeni, kiedy stwierdziliśmy, jak dużo polifenoli jest w popcornie. Przypuszczam, że to dlatego, iż mamy do czynienia z czymś nieprzetworzonym. [Po uprażeniu] otrzymuje się wszystkie wspaniałe składniki kukurydzy w stanie nierozcieńczonym, w dodatku są one chronione przez skórkę – opowiada chemik dr Joe Vinson. Badacz podkreśla, że kubek popcornu zawiera tyle samo polifenoli, co jabłko. Naukowiec zachwala też płatki śniadaniowe, m.in. przygotowane na modłę włoskiej granoli. Gram pełnych ziaren odpowiada pod względem zawartości przeciwutleniaczy gramowi owoców i warzyw.

Doktor Vinson uporządkował nawet płatki według stężenia antyutleniaczy. Najlepsze są te wyprodukowane z pszenicy, na kolejnych miejscach znalazły się zaś kukurydziane, owsiane i ryżowe. Najwięcej przeciwutleniaczy na porcję występuje w otrębach z rodzynkami. Akademicy przypuszczają, że dzieje się tak głównie za sprawą rodzynek. Wśród słonych przekąsek prym wiedzie pod tym względem popcorn.

Amerykanie oceniali ilość przeciwutleniaczy, wykorzystując hydrolizę alkaliczną.


Autor: Anna Błońska

Źródło: Telegraph

 
« poprzedni artykuł
Logowanie
Nowości
Popularne
Gościmy