Strona glwna, home, start Forum dyskusyjne, fora, dyskusja Rncyklopedia, flora, rosliny, florapedia Galeria zdjec, foto, zdjecia, fotoflora Pielegncja roslin, piecza, hodowla, rozmnazanie Wyposazenie, sprzet, akcesoria, narzedzia Zasady, regulsminy, formalnosci, prywatnosc Kontakt z nami, adresy, telefony
 
Forum Ogrodnicze FloraForum.eu
Grudzień 12, 2019, 19:39:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Informujemy, iż na Facebooku została utworzona grupa o nazwie floraforum , która umożliwi nam szybką komunikację.  Grupa ma status „tajna” i ma przede wszystkim zrzeszać członków tego Forum. Każdą osobę chętną do uczestnictwa prosimy o podawanie namiarów na siebie w specjalnie utworzonym temacie  najlepiej poprzez wrzucenie linku do swojego profilu. Ważne merytorycznie tematy roślinne i Wasze cenne spostrzeżenia w tym zakresie nadal miło będziemy widzieć na forum, które pozostaje dla nas wartościowym i długoterminowym źródłem informacji. Żeby ułatwić wrzucanie zdjęć z fb bezpośrednio na forum (z pominięciem hostingów) podajemy instrukcję.
Do zobaczenia na grupie.

Administracja
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cukinia  (Przeczytany 30692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mimbla
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2355


Dobrego dnia :)


« Odpowiedz #60 : Lipiec 02, 2016, 17:54:04 »

Smacznego!  Very Happy
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #61 : Lipiec 02, 2016, 18:30:21 »

Dziękuję MireczkoVery Happy

Tylko nie za bardzo wiem co z nimi zrobić.  Confused Największa będzie nadziana farszem do gołąbków, a reszty na kotlety nie przerobię.  Smile

Zapisane

Thomsonii
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3248


Warszawa


« Odpowiedz #62 : Lipiec 02, 2016, 19:42:01 »

A leczo?
A sałatka na zimę do słoików?
Smile
Zapisane

haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #63 : Lipiec 02, 2016, 20:02:18 »

Mam fantastyczny przepis  z chili,tylko muszę pokopać.
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #64 : Lipiec 02, 2016, 21:49:22 »

Dziękuję Dziewczyny!
Kilka cukinii rozdanych.

Andżelika, leczo już się mi przejadło.

Krysiu, fajnie by było, gdybyś odkopała przepis.  Mr. Green

Jutro może trochę cukinii trafi na grill.
Zapisane

haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #65 : Lipiec 04, 2016, 21:15:32 »

Odkopałam

Składniki
    3 kg cukinii pozbawionej pestek,lub młodej
    6 dużych cebul
    3 papryczki chili,lub płaska łyżeczka  chili w proszku
    2 łyżki gorczycy
    300 g cukru
    200 ml octu 10 % ,lub winnego
    150 g soli nie jodowanej

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę 1x1x1,5 cm.Przełożyć do miski i zasypać solą.
 Dokładnie wymieszać, odstawić na około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu.
Następnie wypłukać z soli pod bieżącą wodą i delikatnie odcisnąć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, papryczki oczyszczone z nasion i również pokrojone w cienkie  paski oraz gorczycę, cukier i ocet.  Wymieszać i ponownie odstawić na 2-3 godziny.

Układać ciasno w słoikach i zalać pozostałym sokiem  Słoiki pasteryzować 10-15 min.
Smacznego.

 
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #66 : Lipiec 05, 2016, 15:55:07 »

Dziękuję KrysiuIdea
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #67 : Lipiec 24, 2016, 11:31:59 »

Krysiu jedno pytanko: czy do zalewy potrzebna jest woda czy użyć sok ze zmorzonej solą cukinii?  Confused
Zapisane

haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2016, 12:13:53 »

Nie woda,tylko pozostały sok.
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #69 : Lipiec 24, 2016, 12:17:03 »

I jeszcze jedno Krysiu: to 150 g soli to nie za dużo?
Wiem, że niemożliwa jestem, ale ten przepis bardzo mi odpowiada.
W nocy robiłam ogórki w chili.  Mr. Green Takie bez gotowania.
Teraz mnie na cukinię wzięło.  Very Happy
Zapisane

haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #70 : Lipiec 24, 2016, 17:19:58 »

Zabij mnie,teraz to nie wiem ,czy to dużo ,czy mało .
Tak mam w przepisie i pozniej trzeba przepukać.
Zawsze możesz dodac mniej ,jesli się boisz
Krysiu jedno pytanko: czy do zalewy potrzebna jest woda czy użyć sok ze zmorzonej solą cukinii?  Confused

No właśnie i tutaj też sok ,ale z przepłukanej cukinii.
Spróbuj porównac jakieś przepisy z netu,odnośnie soli.
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #71 : Lipiec 24, 2016, 20:44:25 »

Dojrzałe mam te cukinie, więc pomysł z taką morzoną w soli wydaje się mi bardzo dobry.  Cool
Ostatnio tylko coś ze mną nie halo: wszystko jest mi za słone.  Smile
W domu dosalają obiad i pukają się w głowę, bo wszystko wydaje się mi makabrycznie słone.  Confused

Do 5 kg ogórków dawałam 4 łyżki soli i stały 6 godzin.
Tu czas jest połowę krótszy, więc może dlatego takie pytanie o sól się mi nasunęło.
Jutro wypróbuję jak to będzie.  Razz
Zapisane

mimbla
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2355


Dobrego dnia :)


« Odpowiedz #72 : Sierpień 03, 2016, 21:33:34 »

Moja cukinia zrobiła sobie trzytygodniową przerwę, już myślałam, że "wzięła zabawki i poszła do domu"  Smile A teraz widzę, że to był tylko głębszy oddech:





Stare owoce przerabiam na pasztety, a część rozdaję, bo klęska urodzaju  Smile A poza tym, gdy się nie obrywa owoców, to przestaje kwitnąć i tworzyć zawiązki.
Zapisane

Thomsonii
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3248


Warszawa


« Odpowiedz #73 : Sierpień 03, 2016, 21:44:28 »

Ale cudna biedronusia się zalapala Smile
Zapisane

kwiatolek
Gaduła
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1612



« Odpowiedz #74 : Sierpień 04, 2016, 03:20:09 »

Mirka podoba mi się Twoje poczucie humoru. Cool Poprawiłaś mi humor tą swoją cukinią. Very Happy
Zapisane

Pozdrawiam Paulina Smile
haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #75 : Sierpień 04, 2016, 07:45:49 »

Mirka,jakiś przepisik na pasztet?
Zapisane

mimbla
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2355


Dobrego dnia :)


« Odpowiedz #76 : Sierpień 04, 2016, 08:29:28 »

Krysiu, z netu oczywiście. Jedyna innowacja mojego autorstwa, to pół łyżeczki kurkumy, wyszedł wspaniale złocisty  Razz Pogrzebię i zobaczę, bo oczywiście ośla głowa nie zapisała  Smile Za poradą Andżeliki szukałam takiego z kaszą manną i rzeczywiście świetnie się sprawdza.
Paulino  Very Happy
Zapisane

mimbla
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2355


Dobrego dnia :)


« Odpowiedz #77 : Sierpień 05, 2016, 19:52:33 »

Oto i on (ja nie dałam sera, za to dodałam pół łyżeczki kurkumy):

http://www.ivkawkuchni.pl/2014/10/pasztet-z-cukinii-z-marchewka.html
Zapisane

haw5
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3536


Wrocław


« Odpowiedz #78 : Sierpień 05, 2016, 20:06:23 »

Ale apetycznie wygląda dziękuję.
Zapisane

IwonaAnna
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2251


Kraków


« Odpowiedz #79 : Sierpień 05, 2016, 21:08:42 »

Zachęcona propozycją Mirki w sprawie pasztetu z cukinii, upiekłam go przed chwilą. Smile Przepis dokładnie jak podałaś w linku - też nie dodałam sera, ale górę delikatnie posypałam parmezanem i dodałam 3/4 szklanki grysiku. Dam jutro znać jak smakuje i pewnie cyknę zdjęcie. Smile Póki co stygnie i pachnie.  Smile
Zapisane

pozdrawiam serdecznie
Iwona

zapraszam
ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #80 : Sierpień 05, 2016, 21:26:30 »

Zostały mi dwie ogromne cukinie. Siostra odwiodła mnie od pomysłu marynowania, bo są za stare.
Leczo nie lubię, ale  taki pasztecik w sam raz dla mnie.  Razz
Zapisane

mimbla
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2355


Dobrego dnia :)


« Odpowiedz #81 : Sierpień 05, 2016, 21:38:27 »

Muszę jeszcze skorygować przepis (rzadko trzymam się ściśle przepisów i mam ciągoty do modyfikacji  Laughing). Startej cukini było z pewnością więcej, niż trzy szklanki, bo robiłam z dość dużej. Ja wierzch posypuję dość obficie bułką tartą i kładę na wierzch cienkie wiórki masła. Wychodzi fajna skorupka. Jeszcze rada techniczna, tycząca obierania starych cukinii z twardą skórą, bo takie są najlepsze na pasztet; najlepiej je pokroić poprzecznie na krążki, tak z 8- 10 cm. szerokości i dopiero je obierać. Unika się niebezpieczeństwa, że nóż się "omsknie" i skaleczy.
Iwono, opowiedz nam jutro, jak smakuje  Razz A ja zamierzam zrobić jeszcze, tym razem z pieczarkami  Very Happy
Zapisane

ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #82 : Sierpień 05, 2016, 21:49:11 »

Z pieczarkami na pewno będzie smakował rewelacyjnie.  Cool

Cukinia jest na tyle mdła, że można z nią fajnie poeksperymentować.
Pasuje do niej większość warzyw i przypraw.
Bardzo ją lubię.  Cool
Talarki smażone w jajku i bułce z dodatkiem sosu czosnkowego (ewentualnie pomidorowego) są pyszne i a'la placki ziemniaczane też daje radę.  Cool
Zapisane

Thomsonii
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3248


Warszawa


« Odpowiedz #83 : Sierpień 06, 2016, 06:27:04 »

Dziewczyny,cukinię, nawet z twardą skórką można obierać obierakiem Smile
Zapisane

IwonaAnna
Rezydent
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2251


Kraków


« Odpowiedz #84 : Sierpień 06, 2016, 21:36:44 »

Pasztet wyszedł super! Degustowała też rodzinka. Wszystkim bardzo smakowało. Ale pasztet się nie przyjął - został nazwany zapiekanką z cukinii.  Very Happy Polecam do zrobienia. Zapomniałam napisać, że dodałam jeszcze zieloną pietruszkę.

Zapisane

pozdrawiam serdecznie
Iwona

zapraszam
ADAPAPA
Rezydent
****
Offline Offline

Wiadomości: 5552


Hippeastrum=groźny nałóg:)


« Odpowiedz #85 : Sierpień 07, 2016, 07:44:58 »

Wygląda smakowicie!  Rolling Eyes
Zapisane

dzastin
Aktywny
**
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 213



« Odpowiedz #86 : Sierpień 07, 2016, 09:59:15 »

 Wygląda apetycznie,aż się prosi o wykonanie,bo mam trzy kabaczki.. Very Happy

Macie może fajny przepis na zawekowanie kabaczków ? Chodzi mi głównie o coś sprawdzonego Cool
Zapisane
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do: