venga2
Nowicjusz
|
 |
« : Września 10, 2008, 10:14:36 » |
|
Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie dotyczące jodły koreańskiej, mianowicie ciekawi mnie ilu letnie drzewko owocuje w szyszki. Moja jodła ma 5 lat.
|
|
|
|
|
|
|
teli
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Września 11, 2008, 08:25:24 » |
|
Witaj , moja dostała szyszek w trzecim roku od nasadzenia i ma od tamtej pory, każdego roku
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Września 11, 2008, 09:55:18 » |
|
Pięcioletnia powinna już owocować. Moja ma 9 lat [u mnie na działce i pewnie ze 3 w szkółce] i owocowała już kilka razy. Podobno im starszy okaz, tym mniej ma chęci do wydawania nasion. To by sprawdzało się, bo moja w ubiegłym i w tym roku nie ma szyszek.
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Września 11, 2008, 11:05:22 » |
|
Dziękuję za informacje;) Moja jodła ma 5 lat i jest zasadzona dopiero przed tygodniem. Więc dopiero w przyszłym roku należy się spodziewac owoców-szyszek;))) Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
dzika
|
 |
« Odpowiedz #4 : Września 18, 2008, 21:15:48 » |
|
Ja też mam 2 koreanki i już miały szyszki. Jeden ogrodnik mi powiedział, że jodła koreańska musi mieć co najmniej metr wysokości, żeby "szyszkowała". I tak u mnie było. Osiągnęły metr i wydały szyszki.
|
|
|
|
|
|
|
piotr72
Nowicjusz
Kujawsko-Pomorskie strefa klimatyczna 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Września 24, 2008, 12:52:24 » |
|
Pytanie jeszcze, czy jodełka jest z siewu czy szczepiona. Szczepione szyszkują szybciej jednakże mają zazwyczaj brzydszy pokrój
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Września 24, 2009, 07:22:05 » |
|
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest z siewu ale wydaje mi się że nie. Ma idealnie stożkowy pokrój, jest bardzo gęsta i żywo zielona  W tym roku zaowocowała i to aż do przesady bo urodziła aż 50 szyszek! Doprowadziło to niestety do jej osłabienia i większość szyszek musiałem usunąć. Zostawiłem dla dekoracji po jednej na pędzie a było ich nawet po 4 na jednym pędzie! Taką dostałem poradę od ogrodnika. Jodełka zaczęła żółknąć i gubić igiełki i dlatego zasięgnąłem porady ogrodnika. W każdym razie pączki są nieuszkodzone więc myślę ze wiosną wróci do swojego normalnego gęsto-zielonego wyglądu  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 24, 2011, 20:04:05 » |
|
Moja około pięcioletnia jodła Abies koreana 'Silberlocke w tym roku zaszyszkowała. Jest to roślina szczepiona,o niezbyt ładnym pokroju, staram się wyprowadzić przewodnik. Z tymi szyszkami też się troszkę pospieszyła, jak na swój wzrost /60 cm/. Sądzę,że przez te szyszki, praktycznie nie miała w tym roku nowych przyrostów. Czy w takim razie jest sens teraz na jesieni oberwać te szyszki. Druga sprawa, na szyszkach widać wypływającą żywicę, czy to jest naturalny objaw?
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 24, 2011, 21:48:35 » |
|
Pokrojem się nie przejmuj, szczepione iglaki dopiero z wiekiem nabierają ładnego pokroju. Teraz to już nie ma sensu obrywać szyszek.
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 25, 2011, 12:05:40 » |
|
Dziękuję za odpowiedź MalgosiuTeraz w te upalne dni, przechodząc koło, tego malucha, pięknie pachnie żywicą z tych szyszek, prawie jak w lesie  . Doczytałam się, że to prawidłowy objaw, tylko szyszki wyglądają niezbyt ciekawie, a miały iść do stroiku na Boże Narodzenie.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 25, 2011, 12:25:30 » |
|
Czemu nieciekawie-szyszeczki sa piękne zwł młode,ale potem jak sie nasiona obsypuja i stercza gołe patyczki to tez ciekawe...... Ja mam 10letnia koreanke, szyszkuje od lat-coraz bardziej obficie(wcale mi sie nie widzi pogląd że im starsza tym mniej szyszek-raczej norma jest coś odwrotnego...), pokrój ma raczej brzydki, gesta ale nierówna,tyle że sie tym nie przejmuje  A czy na szyszki nie bedzie miało wpływu zbyt małe nasłonecznienie miajsca w którym rośnie? Do stroika to trzeba scinać z gałazka młode szyszki i suszyć-jak ta na zdj.1, bo te szyszki nie zasychaja a rozpadaja sie na kawałeczki jesienia..... czy tej szyszce mozna odmówic urody?  to sprzed paru lat-bo ostatnio nie pstrykałam zdjec. 
|
|
|
|
|
|
|
teli
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpnia 25, 2011, 15:33:21 » |
|
Potwierdzam boswell opinię , piękne sa szyszki , moje każdego roku tak samo wybarwią się ,na fiolet Natomiast moja jodełka , tez mam tak 6 letnią już , piękny ma kształt ...widzę ,że mojej szyszki , troszkę inne , zrobię zdjęcie w zbliżeniu...jak będę na działce    
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpnia 25, 2011, 16:03:57 » |
|
Nawet tu na ostatnim widać że troche inne!!! A więc widocznie sa różne klony.......  Nawiasem mówiac,nie wydaje mi się żeby wypuszczenie szyszek miało cokolwiek wspólnego z żółknięciem igieł.....
|
|
|
|
|
|
|
madziak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Października 06, 2011, 12:10:39 » |
|
A kiedy zerwać szyszkę na nasiona?
|
|
|
|
|
|
|
teli
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Października 06, 2011, 19:04:35 » |
|
U mnie już lecą szyszki sypią się ...
|
|
|
|
|
|
|
patianiolek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwca 06, 2012, 11:56:26 » |
|
Zakupiłam nasionka tej pięknej jodełki, właśnie mi kiełkują  Wiem, że do szyszek jeszcze daleko, ale chyba warto poczekać, te szyszeczki są tak piękne, że nie mogłam się oprzeć 
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Rezydent

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwca 06, 2012, 12:08:12 » |
|
Żółknięcie igieł może by spowodowane złym pH podłoża.Koreanka w odróżnieniu od innych iglaków musi miec podłoże wapienne.Przy podłożu kwaśnym będzie słabo rosnąc i żłóknąc.Polecam podsypanie pod choinką dolomitu.Pomaga.
|
|
|
|
|
|
|
patianiolek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwca 19, 2012, 09:17:56 » |
|
A czy ona potrzebuje nawozu? Jeśli tak to jakiego i w jakim okresie?
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipca 06, 2012, 12:29:49 » |
|
Witam ja swoją koreanke traktuje jak inne iglaki i stosuje nawóz do iglaków. Rozsypuje na około podlewam wodą i jest dobrze
|
|
|
|
|
|
|
Drzewa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpnia 01, 2012, 06:53:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #20 : Stycznia 02, 2013, 10:25:14 » |
|
Kochani, w tamtym roku zasadziłam sobie malutką koreankę. Nie wiedzieć czemu w tym roku powariowała i wypuściła sobie aż trzy przewodniki. Zapewne dwa będę musiała usunąć tylko które? Tak wygląda w tej chwili.  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg Ogrodowo u aniuli_87
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #21 : Stycznia 02, 2013, 18:09:52 » |
|
Nic nie wywalaj-wg. mnie ona nie lubi cięcia.... Kiedyś ktoś mi złamał/odciął górny pęd-roślina przechorowała to okropnie-tzn stała i nie rosła ze 2 lata.Potem puściła kilka stożków,jakiś czas rosły równo a potem jeden strzelił w rok ostro w góre a reszta..rozgałęziła się.Roślina sama sobie poradziła 
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #22 : Stycznia 02, 2013, 20:07:32 » |
|
Zostaw najsilniejszy, a resztę przygnij do poziomu.
|
|
|
|
|
|
|
Czuhina
|
 |
« Odpowiedz #23 : Stycznia 02, 2013, 21:18:11 » |
|
Uważam tak, jak Boswelll, poradzi sobie sama. W ogrodzie mojej Mamy w ubiegłym roku koreanka miała cztery przewodniki, tego lata jeden wystrzelił w górę i już rośnie jak Pan Bóg przykazał 
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #24 : Stycznia 03, 2013, 10:34:06 » |
|
Skoro wszyscy mówią "nie ciąć" to zostawiam ją w spokoju. Na wiosnę najwyżej zobaczę jak się sprawy mają i najwyżej będę interweniowała. Ona jeszcze jest malutka więc nie powinna mieć problemu z wyprowadzeniem ładnego czubka. Pare lat temu w świerku srebrnym złamałam, a dziś nie ma już po tym śladu.
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg Ogrodowo u aniuli_87
|
|
|
Rocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Stycznia 10, 2013, 11:52:16 » |
|
Ja mam pytanie. Mam jodłę w mieszkaniu jako świąteczną choinkę "doniczkową". Dziś rano oczom nie wierzę, ale wszystkie pąki zaczynają pękać i mają kilkumilimetrowe przyrosty.I Teraz nie wiem co zrobić. Boję się że jak ją wyniosę do ogrodu to na pewno zmarznie, a trzymać ją w domu do marca to też średni pomysł. Szkoda mi jej bo jest duża gęsta i piękna
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #26 : Stycznia 10, 2013, 14:58:40 » |
|
Wszędzie zalecają,żeby choinkę po świętach jak najszybciej wynieść na dwór,posadzić,albo okryć doniczkę przed mrozem. Twoja chyba za długo stała i rozhartowała sie?.....(zakłądam,że jest z korzeniami?)
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #27 : Stycznia 10, 2013, 15:06:10 » |
|
Jeśli teraz wyniesiesz na dwór to na bank przemarznie, w domu jej do wiosny nie utrzymasz, jedyny sposób to wynieść do zimnego pomieszczenia.
|
|
|
|
|
|
|
Rocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Stycznia 10, 2013, 22:32:19 » |
|
Dzięki, dziewczyny za radę. Póki co, tylko solidnie ją podlałam.
|
|
|
|
|
|
|
Mariela
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwca 05, 2013, 09:32:14 » |
|
Zakupiłam nasionka tej pięknej jodełki, właśnie mi kiełkują  Po jakim czasie (od zasiewu) kiełkują nasiona jodły koreańskiej? I jak z nimi postępować dalej? Pytam, bo wysiałam nasionka pod koniec maja i trochę jestem ciekawa czego się mogę spodziewać 
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam
Mariela
|
|
|
|