Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 12, 2008, 10:31:16 » |
|
Witam,
Proponuje wpisywać tutaj receptury na roztwory służące do mycia liści u naszych ulubieńców. Wiem, że na forum jest klika receptur ale znalezienie ich graniczy z cudem, a tutaj będą w jednym miejscu.
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
edzia
Nowicjusz
woj. lubelskie, strefa 6A
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2009, 13:10:02 » |
|
Teściowa przeciera liście phalaenopsis parafiną, czyni tak raz na jakiś czas, póki co nic się im nie dzieje. Ja na razie podchodzę do tego sceptycznie. Z tego co wiem parafina zatrzymuje parowanie wody, może się mylę??? Listki ładnie wyglądają, nie czepia się ich kurz no i pięknie błyszczą  , powiedzcie co o tym sądzicie??? 
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2009, 13:44:40 » |
|
Chyba nabłyszczaczy nie stosuje się do storczyków.
|
|
|
|
|
|
|
Lana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2009, 09:13:03 » |
|
Ani nabłyszczacze, ani wspomniana parafina  . Wszystko to może zapchać aparaty szparkowe w liściach i jak roślinka ma potem oddychać, pobierać wilgoć itp. Ze swojego doświadczenia polecam pare kropli soku z cytryny do wody oczywiście destylowanej lub przegotowanej i odstanej. Spotkałam się też z dodawaniem paru kropli piwa do wody.
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2009, 07:41:22 » |
|
Ja przecieram piwem (nie rozcieńczam z wodą) - schodzą wszystkie zacieki i ewentualne plamy od wody a do tego pozostaje ładny połysk. Czasami stosuję też wodę z kilkoma kroplami cytryny - jak napisała Lana.
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Gaduła

Małopolska
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2009, 15:15:01 » |
|
Ciekawe te wasze pomysły muszę spróbować  Jak na razie miałem taki nawóz w sprayu i on nabłyszczał liście i przy okazji nawoził storczyki 
|
|
|
|
Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];] Kwiaty domowe: część 1 część 2 Moje ogrodowe kwiaty część 1
|
|
|
bura4
Gaduła

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2009, 16:46:50 » |
|
A czy do oleandra też można piwo?? Albo cytrynę?? Mam takie kupione z zaciekami i próbowałam już płynem do naczyń i nie zeszły... Może piwem by zeszły...
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2009, 18:05:00 » |
|
Wszystko jadę piwem i nic złego się nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Gaduła

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 11, 2009, 18:58:43 » |
|
Wszystko jadę piwem i nic złego się nie dzieje.
Tylko piwa żal  A tan na serio, zwykłe piwo czy jakieś specjalne?? Obawaim się, że Redds nie może być bo cukier...
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia
|
|
|
werka
Aktywny

Zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2009, 17:40:00 » |
|
No na pewno nie może, bo ledwie się otworzy, to już go nie ma  . U mnie ten numer z piwem by nie przeszedł, bo mój pies kocha piwo  i jak znam życie pokochałby storczyki miłością nieodwzajemnioną  . A nos ma jak każdy wyżeł - nie tylko na kaczki  , ale głównie do węszenia i szperaczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Gaduła

Ostatecznie jestem kobietą i bardzo mnie to cieszy
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2009, 12:21:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
anicurka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 27, 2009, 22:55:48 » |
|
Ja używam preparatu firmy Agrecol - preparat do pielęgnacji storczyków, pryskam raz na jakiś czas, i wszystko samo znika, ewentualnie samą wodą przemywam wcześniej, a potem robię mgiełkę z tego preparatu. Rosną ładne duże i błyszczące liście. Nawilża i delikatnie odżywia, ale niestety producent zapomniał o składzie więc nie wiadomo co w nim jest, zalecają raz w tygodniu ale ja na wszelki wypadek stosuję jak mi się przypomni:)
|
|
|
|
Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem.
|
|
|
Mee
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2011, 19:53:59 » |
|
W książce Brigitte Goede czytałam o wsadzaniu storczyków pod prysznic  I już mnie korci żeby tak zrobić. Tylko rano i trzeba pamiętać o wysuszeniu stożka wzrostu.
|
|
|
|
|
|
|
|