|
paolka
Rezydent

Zachodniopomorskie - 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2008, 05:39:31 » |
|
Mnie to wygląda na elipticę...
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
hszonszcz
Gaduła

Hszonszcz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2008, 09:20:48 » |
|
a to?? dawno dawno temu wiedzialam....ale ta skleroza....  
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2008, 10:40:54 » |
|
Faustyna, Twoja na 99% wygląda mi na camphorifolię (porównaj z fotkami w tamtym temacie). Na pewno nie jest to eliptica.
Hszonszczu, Twoja to gracilis:)
|
|
|
|
|
|
|
faustyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2008, 17:59:17 » |
|
Dziękuję  Porównałam i myślę że bardzo jest podobna 
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie faustyna
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2008, 22:11:34 » |
|
Na moje oko to australis. Jak każda hoja da się z łatwością podzielić na sadzonki. Najłatwiej ukorzeniają się krótsze, ja bym pobrała dwulistkowe sadzonki.
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2008, 22:17:41 » |
|
Podzielić łatwo, ukorzenić trudniej. Polecam trzymanie na grzejniku >25C
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
agutek
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2008, 22:43:37 » |
|
Czyli mam pociąć z dwóch stron w taki sposób, żeby był kawałek łodyżki a na nim 2 równoległe listki? I czy od tych listków ma odchdzić dużo tej łodyżki? Chciałabym ukorzenić co nieco, bo szkoda mi tej hoji. tellerko a co jeśli już nie grzeją? 
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2008, 08:26:20 » |
|
Najlepiej sprawdza się akwarium ze stałą temperaturą dwadzieścia parę stopni. Albo w lecie ukorzenianie na słonecznym parapecie - woda nagrzewa się od słońca. Jednak w tym okresie wiosennym zdecydowanie polecam raczej akwarium... Wystarczy zwykłe z samą wodą i grzałką.
Co do sadzonek - ilość pędu nad listkami nie ma znaczenia, bo on i tak zaschnie a sadzonka wypuści młody czubeczek pomiędzy listkami. Ważne jest natomiast, żeby pod listkami było tego pędu trochę, bo on ma nam wytworzyć korzonki.
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2008, 14:28:18 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2008, 13:23:42 » |
|
Napisz Pw do Probety... ona jest najbardziej biegła w rozpoznawaniu..
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 30, 2008, 13:38:02 » |
|
albo wayetii albo kentiana - odróżnisz ją dopiero po wzroście jak już dorośnie - na pierwszy rzut okiem wygląda na wayetii bo jest dość gęsta kentiana jest chyba luźniejsza - nie wiem. longifolia to nie jest - nie takie liście - liście longifoli są dłuższe, szersze, bardziej płaskie bez czarnego obramowania i grubsze. To czarne obramowanie dostaje w baaardzo widnym miejscu a na słońcu nawet bordowe liście.
hoja jest odwodniona - była zalana?
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 30, 2008, 14:08:08 » |
|
Oooo.... do hoi tylko woda bez wapna... czyli przegotowana albo specjalnie filtrowana,albo ze stacji benzynowej. Zbyt dużo wody tez powoduje problemy z pobieraniem składników, stąd pytanie Beaty
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 30, 2008, 14:16:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 30, 2008, 20:13:04 » |
|
Nabyłam dzisiaj takie cudeńko z metką "hoja carnosa". Wiem, że będzie to jedna z odmian typu tricolor, ale co dokładnie - nie wiem. Mam w domu już tricolorkę, która jednak wygląda nieco inaczej, bo liście ma większe i proste (ta ma jakby skręcone, pofałdowane i mniejsze). Czy któraś z Was mogłaby spróbować dokładniej określić odmianę mojego "skarbusia"? Będę wdzięczna. Agnieszka  
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Majoki
Rezydent

6a - Mazury/ Mazowsze
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 30, 2008, 20:37:24 » |
|
Nie określę ale bardzo "zazdraszczam!!" w dobrym tego słowa znaczeniu. 
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 05, 2008, 16:24:21 » |
|
niestety nie potrafię określić jak nazywa się ta carnosa Agnieszko - napisz może do Mirandy bo chyba ona sprowadzała różne odmiany carnosy, może do którejś jej jest podobna. A może miałaś w niej fiszkę producenta i trzeba poszukać w necie lub do niego napisać...
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 05, 2008, 19:35:19 » |
|
Niestety, żadnych fiszek, tylko cena na doniczce, a i tę już wyrzuciłam. Trudno, będę przy tricolor i nie będę się wdawała w szczegóły. Ostatecznie nie po to ją mam, by nazywać, ale by cieszyła oko. Może kiedyś jakaś podobna się trafi i uda mi się identyfikacja. Dziękuję za dobre chęci  Tytułem uzupełnienia załączam zdjęcie porównawcze dwóch hoi (obie tricolor?). Według mnie różnice są znaczne, na pewno więc nie mogą to być dokładnie te same odmiany. Niezależnie od wyglądu obie darzę jednakową sympatią  
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Motylka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 26, 2008, 16:53:18 » |
|
Pomóżcie mi prosze... Co to za hoja?  I czy ta hoja może rosnąć w jednej doniczce z hoją compacta?
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 26, 2008, 18:13:46 » |
|
Mnie się wydaje, że to carnosa, czyli ta najpopularniejsza i najłatwiejsza w hodowli. Rośnie szybciej niż compacta, posadź je w osobnych doniczkach.
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Motylka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2008, 18:41:11 » |
|
Czyli tak definitywnie razem nie mogą być posadzone, czy można spróbowac?
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2008, 21:39:59 » |
|
Nie umrą razem. le dlaczego sie upierasz? Później ciężko będzie rozsadzić bez rozcinania korzeni.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
elmojo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 06, 2008, 23:28:25 » |
|
Zwracam się z prośbą o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie. Ogólnie może o oświecenie mnie? Czy to,co na zdjęciach to hoja carnosa czy może fungii?  
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Zbanowany/usunięty

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 07, 2008, 06:33:07 » |
|
Ja też mam prośbę o rozpoznanie, co to za hoja? 
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 07, 2008, 09:10:26 » |
|
Australis Lisa - skąd masz ?! 
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 07, 2008, 14:38:55 » |
|
Też tak twierdzę (australis lisa) i też tak pytam (skąd ją masz?). Od dawna próbuję ją zdobyć, może się podzielisz (na wymianę za inną)? Ooo, byłabym baaardzo zainteresowana 
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|