haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marca 12, 2015, 13:00:12 » |
|
Słodkie te żółte plamki,wypatrzyłam je właśnie gdzieś w ogródku.
|
|
|
|
|
|
|
Fraszka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Marca 12, 2015, 14:47:54 » |
|
Wnoszą powiew wiosny 
|
|
|
|
Natalia 
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marca 31, 2015, 15:25:35 » |
|
Czy rannikom trzeba usuwać przekwitłe kwiaty? Jak sądzicie? Zauważyłam, że ładnie się u mnie rozrastają, ale kwitną słabo- w tym roku tylko 3 kwiatki  Może są zbyt osłabione po kwitnieniu 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lutego 15, 2016, 06:22:22 » |
|
Czy rannikom trzeba usuwać przekwitłe kwiaty? Jak sądzicie? Zauważyłam, że ładnie się u mnie rozrastają, ale kwitną słabo- w tym roku tylko 3 kwiatki  Może są zbyt osłabione po kwitnieniu  Ja nie usuwam, zbieram nasiona i wysiewam w nowych miejscach. Nie ma to wpływu na kolejne kwitnienia. B.
|
|
|
|
|
|
|
bez
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lutego 28, 2016, 05:37:47 » |
|
Pokazują się ranniki:  bez
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
bez
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marca 05, 2016, 04:59:51 » |
|
Kwitną:  bez
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marca 05, 2016, 08:12:57 » |
|
 B.
|
|
|
|
|
|
|
bez
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marca 26, 2016, 05:05:31 » |
|
Nadal kwitną:  - zdjęcie wczorajsze. bez
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
bez
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marca 11, 2017, 05:06:50 » |
|
U mnie pełnia kwitnienia:  bez
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
antu
Nowicjusz
Rośliny zawsze i wszędzie :)
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marca 28, 2017, 17:05:24 » |
|
Skromny 
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ola 
|
|
|
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marca 03, 2020, 20:17:31 » |
|
 B.
|
|
|
|
|
|
|
mimbla
Rezydent

Dobrego dnia :)
|
 |
« Odpowiedz #45 : Marca 03, 2020, 20:24:48 » |
|
Basiu prześliczne  Zawsze się przymierzam do nich i jakoś nic z tego nie wychodzi. Długo je masz? Tzn chodzi mi o to czy są długowieczne i bez problemu wiosną odbijają.
|
|
|
|
|
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #47 : Marca 06, 2020, 10:38:22 » |
|
Bardzo długowieczne, pierwsze są u mnie od lat 80. A ostatnio zadaję sobie ten trud, zbieram nasiona (zawsze choć trochę) i wysiewam gdzie się da, w różnych punktach ogrodu. Po 3-4 latach zakwitają. Dla mojego suchego ogrodu rannik to roślina idealna. Odmiana pełnokwiatowa (to białe to pozostałości po toalecie jakiegoś ptaka)  B.
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Marca 09, 2020, 10:20:34 » |
|
basia_styk, a zbierasz też nasiona z odmianowych roślin? Zawiązują one nasiona? Uwielbiam ranniki ale mam tylko zimowe (forma nominalna) i cylicyjskie, w tym roku chcę dokupić odmianowe ale poszukuje też nasion z różnych źródeł. Ranników w ogrodzie rodziców mam setki, co roku rozsiewam nasiona w nowych miejscach w ogrodzie - bardzo dobrze kiełkują (kiełkują po roku od wysiania). Poniżej na zdjęciu kępka składająca się tylko z wysianych roślin - wysiane 4 lata temu, pierwsze kwitnienie miały rok temu: 
|
|
|
|
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #49 : Marca 10, 2020, 07:27:58 » |
|
basia_styk, a zbierasz też nasiona z odmianowych roślin? Zawiązują one nasiona? Zbierałam z dwóch odmian (najstarszych u mnie, 'Gruenling' i 'Schwefelglanz'), zawiązują obficie i siewki powtarzają cechy. Mam też siewkę odmiany 'Flore Pleno' i koleżanka też raportowała, że u niej nasiona się zawiązują, a siewki podobne. Jak z innymi u mnie odmianami, to nie wiem. Uwielbiam ranniki ale mam tylko zimowe (forma nominalna) i cylicyjskie, w tym roku chcę dokupić odmianowe ale poszukuje też nasion z różnych źródeł.
No ja cylicyjskie kupowałam i ściągałam chyba ze 4 razy i za każdym trafiałam albo na zimowe, albo też nic nie wychodziło. Możemy się wymienić  Zwykłe też wysiewam, bo to jedne z nielicznych roślin cebulowych/bulwiastych, które u mnie dobrze rosną. B.
|
|
|
|
|
|
|
sauromatum
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Marca 10, 2020, 08:14:01 » |
|
To wyjątkowo miałem chyba szczęście ponieważ ja cylicyjskie kupiłem raz - i na szczęście to były one  To są one:  W oczy od razu rzuca się zupełnie inny kolor roślin na takim etapie wzrostu. Mam je od 2 lat ale w zeszłym roku nie zawiązały nasion. Jeśli nasiona zawiążą to z chęcią się wymienię  A jeśli nie zawiążą to mogę nawet w ramach wymiany podzielić się bulwami  Uprawiam je w zadołowanej donicy więc nigdzie mi nie zaginą  W zeszłym roku miały tylko 3 kwiaty, w tym roku kwiatów było 9 - całkiem ładny przyrost  Automatycznie jest dużo większa szansa na nasiona  Po zdjęciach widać, że ranniki u Ciebie bardzo dobrze rosną, masz bardzo ładne kępy 
|
|
|
|
|
|
|
basia_styk
|
 |
« Odpowiedz #51 : Marca 13, 2020, 10:09:11 » |
|
Sprytne posunięcie z donicą, odgapię przy jakimś następnym rarytasie. Choć szanse mizerne, targi/kiermasze są poodwoływane.
B.
|
|
|
|
|
|
|
|
|