sylwia
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 08, 2006, 12:31:41 » |
|
Witam moja kolumnea ma bardzo malutkie liście które przebarwiają się na bordowo (kiedyś duże zielone). Od jakiś 2tygodni jest na dworze i zauważyłam że wypuszcza pąki kwiatowe ale nie chce wypuścić chociaż jednego listka co się z nią dzieje. proszę o rade
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2006, 13:56:18 » |
|
Może być wiele przyczyn. Zła ziemia , za mała doniczka, za mało wody, za dużo wody, za dużo nawozu, za mało nawozu, no i oczywiście szkodniki na roślinie i na korzeniach. Jak widzisz musisz dokładniej opisać roślinkę.
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2006, 14:11:01 » |
|
Witam Jak dla mnie to roslina dostaje zbyt duzo slonca, powinna stac w jasnym pomieszczeniu cieplym i wilgotnym, ale powinno sie unikac bezposredniej operacji slonecznej.
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2006, 14:50:19 » |
|
Duża nie jest: 2 długie gałązki i 5 krótkich.. Niektóre gałązki mają listki od połowy w dół. Spód liści i zewnętrzna strona końcówki listka jest bardzo bordowy. liście bardzo przylegają do siebie. Stoi w jasnym miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2006, 17:28:53 » |
|
Roślina ta może stać na dworze ale chroń ją przed bezpośrednim gorącym słońcem. Nie jest ona jeszcze dobrze zahartowana i możesz przypalić liście. Jeśli wypuszcza pąki to dobry znak. Roślina potrzebuje dużo wysiłku do ich wytworzenia i może dlatego na razie nie puszcza nowych liści. Musisz ją teraz dokarmiać. Jeśli chcesz mieć kwiaty to daj coś z potasem (może być do pomidorów.) jak chcesz mieć liście to coś z azotem(do zielonych.)
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
sylwia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2006, 19:06:46 » |
|
Wielkie dzięki za rady akutat tego, że potrzebują takiego nawożenia to nie wiedziałam. Zawsze warto zapytać kogoś bardziej doświadczonego. Kwiaty kolumnei są naprawdę śliczne. Dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2007, 06:14:29 » |
|
czy ma ktos rośline o nazwie kolumnea,potrzebne mi wszelkie wskazówki i rady 
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2007, 13:35:03 » |
|
http://www.mob-zabrze.pl/flora/columnea.htmlGdyby ktoś nie kojarzył rośliny to dla niego kilka fotek  to K. gloriosa  to gatunek  K. minor  K. 'Early Bird' I sto innych odmian
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2007, 14:56:37 » |
|
Faktycznie fajne  Ty, Zoe, to skarb jesteś  I wiemy już dlaczego Kasia 'ma ochotę' lub'ma juz egzemplarz'  Pozdrawiam 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2007, 15:55:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2007, 10:02:44 » |
|
skad ma?nie dałoby sie wiecej urwac?  szczesciara  pokaz pochwal sie 
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Suwałki
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2007, 16:11:49 » |
|
A moja kolumnea była uprzejma się przyjąć  Oczywiście obie szczepki-chyba miłość jej wyznam 
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2007, 21:24:02 » |
|
to ja ci troszke pozazdroszcze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2007, 16:39:00 » |
|
a ja dzis w Hollandii widziałam taniutkie i piekne kolumnea ale z braku miejsca nie kupiłam,powiedziałam sobie ze czekam az dostane zółta.Tyle ile ja widziałam kwiatow ktorych nie ma normalnie w sprzedazy i musiałam sie powstrzymac...głowa mała
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2007, 18:11:59 » |
|
Tyle ile ja widziałam kwiatow ktorych nie ma normalnie w sprzedazy W jakimś specjalnym miejscu byłaś? 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 16, 2007, 18:20:47 » |
|
w dwoch ogromnych centrach ogrodowych ktore po drodze do venlo mijalismy.Ahh..godzinami mozna tam łazic 
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 16, 2007, 18:26:22 » |
|
Ja żółtą kupiłam w Realu kilka lat temu, niestety ją zmarnowałam po przeprowadzce, ale wciąż się za nią rozglądam, może znowu utrafię.
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 16, 2007, 20:11:12 » |
|
Witam tez mam malutką kolumnee na pewno ma kwiatki czerwone. Śliczna roślinka jak kwitnie. ŻÓŁtej odmiany jeszcze nie widziałam chętnie bym ją kupiła. Mam jeszcze roślinki która ma listki podobne właśnie do kolumney, są troszke wieksze, i mają jakby włoski ale nie wiem czy jest to kolumnea niestety jeszcze nie kwitła. Czekam wyjasnienie zagadki pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 16, 2007, 21:16:19 » |
|
byc moze to aechynantus,tez dzis widziałam pere jego odmian,a jeden był poskrecany jak carnosa i mial kwiatki jak kolumnea 
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 17, 2007, 09:20:00 » |
|
takiego chyba nie ale od marmurkowych po o roznych ksztaltach i wielkosci lisci az po owłosione 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|