doda07
|
 |
« : Grudzień 01, 2019, 15:56:11 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2019, 16:56:42 » |
|
Reniu, postawiłaś na stare odmiany i to był chyba dobry wybór, bo niezawodnie coś Ci zawsze kwitnie.  I jak zwykle uroczo.  Wczoraj przy przeglądzie śpiących cebul niczego nie oczekiwałam, a tu miła niespodzianka: 'Chico' pokazał nosek pędu kwiatowego. Skoro z niego taki ranny ptaszek, to powędrował do świeżej ziemi i na ciepłą, jasną miejscówkę. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
rosomak20
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2019, 18:25:38 » |
|
Reniu bardzo mi się podoba stara ceglasta odmiana z białymi prześwitami. Jolu cieszę się, że Chico będzie kwitł. U mnie na razie żadne z wykopanych cebul nie wypuszczają liści i pędów kwiatowych. W dniu dzisiejszym rozwinął się Exposure z kiermaszu ogrodniczego. Deklarowany kolor przez sprzedawcę się zgadza.    oraz Jewel z LM i na 1ym pędzie będzie mieć 3 kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
mimbla
Rezydent

Dobrego dnia :)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2019, 18:50:59 » |
|
Śliczna Exposure, będziesz mieć z niej pociechę, duże cebule często mają po trzy pędy i kwitnie też chętnie, nie to co niektóre. Reniu, gratulacje  U mnie cisza i bardzo się z tego cieszę. Przedwczoraj robiłam "gorączkę" w piekarniku cebuli Candy Floss bo latem wydawało mi się że dostrzegłam smużki na liściach. Oczywiście od razu ją odseparowałam i aż do teraz stała w garażu przy oknie. Pomyślałam sobie że nic nie tracę gotując ją (w temp. 49*) bo pewnie i tak musiałabym ją wyrzucić a to trudno dostępna odmiana i warto dać jej szansę. Wczoraj poszła do świeżej ziemi i czekam czy pokażą się nowe listki, czy będzie jak z Rozalką u Prusa 
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2019, 22:54:16 » |
|
czekam czy pokażą się nowe listki, czy będzie jak z Rozalką u Prusa  To zależy, jak szybko odmawiałaś zdrowaśki.  Sezon pomalutku się rozkręca, bo ostatnio strasznie tu cicho było. A wie ktoś może, gdzie nasza Asiula się zapodziała? Bardzo brakuje tu jej kolekcji. A ja sobie na spokojnie szykuję zapasy świeżego podłoża. Ponieważ późno uśpiłam cebule, to zamiast w święta cieszyć się kwitnieniami, to dopiero wtedy zacznę co nie co wybudzać. Chyba, że same "otworzą oczka" wcześniej, tak jak to zrobił 'Chico'.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
|
kero
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2019, 18:16:19 » |
|
Trudno powiedzieć  Teraz zostaje do doniczki ją i obserwować
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 03, 2019, 20:01:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mimbla
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 04, 2019, 10:47:31 » |
|
Gratuluję, to Alfresco? Ja w Dino widziałam tylko dwa hipki z czerwonym kwiatem na folii, wyglądały na kolibry.
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2019, 20:21:02 » |
|
Ado i u Ciebie sezon rozpoczęty wzorowo. Perełko, jak to leciało? Stojaczej zielony, a pod pałeczką obrączka... Moja 'Queen of Night'  I jak z tą pałeczką mojej królowej? A teraz pytanie za 100 punktów: Co to jest? 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
rosomak20
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2019, 22:26:04 » |
|
Jolu spróbuję odpowiedzieć na pytanie za 100 pkt. Według mnie to będzie siewka, która będzie miała ok. 3 lat.
W poniedziałek zauważyłem czubek pędu u Quito i w między czasie wyniosłem do ciepłego pokoju cebule Exotic Star i Merengue (w celu wypuszczenia pędu kwiatowego) i chcę żeby te cebule zakwitły z Quito. Mam nadzieję, że się uda synchronizacja kwitnień.
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2019, 12:51:21 » |
|
Rosomak 50 punktów Twoje, a drugie dostaniesz, jak mi powiesz, co ona wypuszcza - te dwa czubki po lewej stronie.
A siewka wypasiona, ale nie ma trzech lat. Zapylenie 26.03.2017, czyli odliczając czas na zawiązanie nasion i wschody, nie ma jeszcze 2,5 roku. Krzyżówka Daphne x Amadeus. Tylko jedna się uchowała, za to rosła jak burza, miała od początku szersze liście niż siewki z innych skojarzeń, większą powierzchnię fotosyntezy i dzięki temu cebulka bardzo szybko przyrastała.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mimbla
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 05, 2019, 13:17:22 » |
|
Wcinam się; dzieli się?
|
|
|
|
|
|
|
rosomak20
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 05, 2019, 15:00:07 » |
|
Jolu bardzo ciekawie się zapowiada Twoja siewka Daphne x Amadeus. Twoja siewka wypuszcza pęd kwiatowy o rozchylonej okrywie kwiatowej. Miałem tak w tym roku u White Christmas.  Dzisiaj zauważyłem u Exotic Star i zakupionej jakiś czas temu domniemanej Limonie czubki okryw kwiatowych. Tak kwitnie u mnie Jewel pojedynczy kwiat  oraz Exposure w pełni kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 05, 2019, 15:07:08 » |
|
Mirko, wcinaj się, wcinaj, jak najbardziej. Wszyscy się wcinajcie. Wygranych punktów starczy, najwyżej "dodrukuję", jak niektóre rządy banknotów.  Każdemu siewcy się marzy zobaczyć pąk kwiatowy. Jednak w tak młodej cebulce, to byłby cud chyba. A ja oczami wyobraźni chciałabym w tych wypukłościach dopatrzyć się pąka. Niemniej jednak rozsądek skrzeczy, że to niemożliwe. Też o podziale pomyślałam. Dzisiaj nieco obcięłam resztki starego liścia (nie pamiętam w jakich okolicznościach cebulka go straciła), żeby odsłonić bardziej to coś wychylające się z cebuli.  
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 05, 2019, 15:15:30 » |
|
Rosomak, lejesz miód na moje serce (cokolwiek to znaczy dla takiego serca miodem oblepionego  ). Ale byłaby jazda z pierwszym kwiatem własnego chowu.  Gdybym była twardzielem, to powinnam nie pozwolić takiemu dzieciaczkowi kwitnąć, ale ja sobie nie odpuszczę przyjemności oglądania kwiatu. Co najwyżej tuż po rozwinięciu uciacham do wazonu. 'Exposure' genialna. A ten pojedynczy 'Jewel' bardzo szlachetnie wygląda bez pompona. 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
mimbla
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 05, 2019, 20:25:35 » |
|
To ja trzymam kciuki, żeby to było TO  U mnie do tego jeszcze daleko bo co podgonią latem, stracą zimą w złych warunkach.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 07, 2019, 14:32:12 » |
|
Także trzymam kciuki. Jolu nie chcę cię martwić, ale Queen of Night ma bardzo ciemny pęd.  Obym się myliła. Rosomak20 super kwiaty. Mireczko to było Alfresco. Piękna czerwień z Dino:   
|
|
|
|
|
|
|
perełka
Gaduła

żyj i pozwól żyć innym
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 07, 2019, 17:53:11 » |
|
Ado piękny kolorek . Pamiętam jak pokazywałąś ogryzek cebuli i ostatni pęd królowej nocy  2016 rok To jest fotka Asi z Jej kolekcji /tylko w celach porównawczych na potrzeby forum  Można tam popatrzeć http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=46037.0 poz 13 /Chyba wszystko widać doskonale. U innych na fotkach ta okrywa nie jest ciemna ,ale to jest kot w worku ,ciekawe czy jednej odmiany ,czy każdy będzie miał swojego  .....
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 07, 2019, 19:08:03 » |
|
Jak na razie w mojej królowej- niekrólowej ani trochę ciemnego pigmentu. To ja od razu już zapytam: jak u mitiusa z reklamacjami? 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
kero
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 08, 2019, 13:27:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 08, 2019, 16:05:12 » |
|
Kero narzekałaś, że nie startują tak szybko, jak u innych, a tu proszę: od razu dwa pąki. I Mikołaj wie, co lubisz.  Co to za czerwona piękność?
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
kero
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 08, 2019, 17:17:21 » |
|
Fafko wygląda mi na Dynamite Miło jest jak Mikołaj wie że kwitnące cebule są tym wymarzonym prezentem  No cóż moja i tak będzie ostatnia kwitnąć  Ale podgrzewanie na grzejniku robi swoje i pąki się w końcu pokazały 
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 08, 2019, 17:45:56 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 09, 2019, 20:29:35 » |
|
Reniu, u Ciebie nieprzerwanie szał kwitnień. Ci,co wpatrują się w swoje cebule, zaklęte w śpiące królewny, mogą tylko Ci pozazdrościć.  U mnie wystawiły noski dwa 'Red Lion'-y. Idą prawie łeb w łeb (no może nie idą, a raczej pełzną  ). Będzie ciekawie, gdy jednocześnie rozwiną kwiaty.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
Fafka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 10, 2019, 09:09:39 » |
|
Już rozwiały się moje wątpliwości, co wypuszcza siewka 'Daphne x Amadeus'. Teraz wyraźnie widać, że to pąk kwiatowy. Jest lekko podbarwiony czerwienią, więc kolorek może być po mamusi.   I kolejna radość, H. x striatum wypuszcza pąk kwiatowy. Lubię tę dzikuskę za jej wdzięk i niezawodność.
|
|
|
|
Pozdrawiam. Jola.
|
|
|
kero
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 10, 2019, 13:43:43 » |
|
Gratuluję przepięknych kwiatów  Gratuluję także siewki ja na swoje jeszcze trochę poczekam  Co by nie powiedzieć Amadeus jednak płodny jest  Dzisiaj rozwinął się jak należy  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|