haw5
Rezydent

Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #120 : Czerwiec 02, 2019, 17:35:23 » |
|
Agnieszko,piękne.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #121 : Czerwiec 02, 2019, 17:49:59 » |
|
Aga cudowne!!!  U mnie niezawodnie irys od MirkiS: 
|
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #123 : Czerwiec 02, 2019, 18:22:53 » |
|
Mirka, dobry jest, nie narzekaj. Aki, 'Czerśniowy Sad' jest fantastyczny...  Pozostałe również piękne. 
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
nianka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #124 : Czerwiec 02, 2019, 19:59:14 » |
|
Fogbund wspaniały jeszcze na tle innych niebieskich kwiatów , rewelacja!
|
|
|
|
|
|
|
kfiatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #125 : Czerwiec 02, 2019, 20:03:46 » |
|
Aga, przepiękne wszystkie  Takie delikatne zestawienia kolorow mają, cudo. Ja się jeszcze nie mogę napatrzeć na te kolorowe dywany irysow z OB we Wrocławiu, ktore wstawila wczesniej Orszulka. Nie zdazylam pochwalic, bo ten wątek się za szybko aktualizuje 
|
|
|
|
|
|
|
nianka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #126 : Czerwiec 02, 2019, 20:17:30 » |
|
Ula chyba była na jakiejś większej wycieczce ogrodniczej bo Wrocław i Wojsławice.
|
|
|
|
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #127 : Czerwiec 03, 2019, 08:06:12 » |
|
Mirka, może to taki mało różowy rok? U mnie np. "Venetian Glass" jest bledszy niż zwykle. No chyba, że tylko mi się wydaje Mateusz, "Czereśniowy Sad" jest fantastyczny, zdjęcia nie oddają jego uroku. Zastanawiam się, czemu tak mało się go widuje - jest energiczny, zdrowy, ładnie się rozrasta. Może to kwestia tego, że to stosunkowo młoda odmiana ale Robert Piątek ma go w sprzedaży chyba co roku. Ja w zeszłym roku podzieliłam moje dwie kępy a w tym roku dokupiłam jeszcze dwie sztuki u Roberta bo koniecznie muszę mieć go dużo nianka, "Fogbound" to piękny chwaścior  Trzy lata temu dostałam sadzonkę i w tej chwili mam 4 spore kępy a do tego jeszcze w zeszłym roku rozdawałam sadzonki... Polecam Ania, tak, niektóre potrafią mieć tak piękne zestawienia kolorów, że trudno od nich oderwać wzrok. Do tego te kolory potrafią się niesamowicie zmieniać w zależności od światła... Super są 
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #128 : Czerwiec 03, 2019, 12:59:30 » |
|
Mnie się z kolei wydaje, że moje są jakoś bardziej wybarwione, niż te 'netowe'... Dopiszę sobie ten 'Czereśniowy Sad' na listę i niech czeka. Kiedyś się kupi z innymi irysowymi kolejkowiczami. Aga, a gdzie można przejrzeć ofertę R. Piątka?
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #129 : Czerwiec 03, 2019, 14:48:36 » |
|
Trzeba napisać i poprosić o aktualną ofertę - największy wybór jest oczywiście wczesną wiosną ale tak czy inaczej warto przejrzeć katalog. Robert oferuje i swoje odmiany i nadwyżki z kolekcji innych "autorów". Posłałam ci adres na PW 
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #130 : Czerwiec 03, 2019, 16:02:34 » |
|
Dzięki wielkie.  Jakaś starsza nn-ka. Ładny irys, jednak w tym roku kwiat jest jakiś nie teges:  Tak wyglądał jej kwiat dwa lata temu:  'Caption'  'Coal Seams'  'Living Free' udaje irysa SDB.  
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
Orszulka
|
 |
« Odpowiedz #132 : Czerwiec 04, 2019, 11:03:46 » |
|
Blue Suede Shoes  Misty Lady   Stairlight Sonata  Modré Pondělí  Czarna Madonna  Ukojenie    Connection  Latin Lover  Swingtown  Moonlight Madonna  Trillion  Ginger Swirl 
|
|
|
|
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #133 : Czerwiec 05, 2019, 19:44:51 » |
|
Piękności pokazujecie  Trzeba się nimi nacieszyc póki są - u mnie już powolutku przekwitają. Do tego po deszczach namnożyło się ślimaków i są wyjątkowo żarłoczne, liście to pół biedy ale jak pędy podgryzają to masakra. "Ready for My Closeup", cudny ciepły akcent:  "Fashion Diva":  "Eye for Style":  "Power of Love":  "Surfing in the Clouds":  "Raptor Red" ma piękny kasztanowy odcień i fajne, mocne kwiaty:  "Breaking Point":  "Au Contraire", absolutnie cudowny  W słońcu:   I w cieniu:  "Modry Rohac":  "Mesmerizer" - śliczny kosmita  
|
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #135 : Czerwiec 05, 2019, 20:52:11 » |
|
Wszystkie piękne, bez wyjątku.  'Happenstance' po raz drugi:  Pachnie delikatnie, ale bardzo ładnie. Nie jest to zapach typowo irysowy.
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
Orszulka
|
 |
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 06, 2019, 06:59:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #137 : Czerwiec 06, 2019, 07:43:47 » |
|
W takim razie nie jest to przyjemny zapach, oj nie...  Mnie np. odrzuca od piwonii 'Coral Fay', no śmierdzi jak nie wiem co. A uprawia ktoś może Iris chrysographes?
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #138 : Czerwiec 07, 2019, 08:38:07 » |
|
Serio są irysy, które nie pachną... irysami?  Moje pachną mniej lub bardziej ale chyba żaden z zapachów nie jest nieprzyjemny. Honey Chiffon fajniutki - chyba mam za dużo bladawców i niebieściuchów bo coraz bardziej mnie biorą takie słoneczne, energetyczne kolory 
|
|
|
|
|
|
|
littlebee4magda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #139 : Czerwiec 07, 2019, 21:19:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #140 : Czerwiec 10, 2019, 11:33:45 » |
|
Magda, bardzo ładne.  Ostatnie wysokie w tym roku. 'Corps De Ballet'  NN 
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
mataan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #141 : Czerwiec 17, 2019, 15:44:55 » |
|
Oto efekty, a właściwie efekt, mojego zapylania:  Zabiegów przeprowadziłem w sumie 9, ale tylko w tym przypadku nasiennik przetrwał. Jest wprawdzie jeszcze jeden, drobny, na innej odmianie, ale zapewne pożegna się z tym światem. Rodzice ('Dark Passion' i 'Bold Vision'):   Obecnie, gdy nowe kultywary zachwycają bogactwem falbanek i koronek, powyższe odmiany to raczej mało obiecujący materiał do krzyżowania, ale co tam, pobawić się można, nie? 
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|