runka
Aktywny

|
 |
« : Lutego 17, 2017, 15:48:29 » |
|
Nie znalazłam nigdzie wątku o nich, a to proste i łatwe w uprawie kwiatuszki dodatkowo szybko rosną 
|
|
|
|
Beata
Runkowy świat kwiatów-http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=48694.msg1123450#msg1123450
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 17, 2017, 23:17:38 » |
|
Beato piękne te Twoje trzykrotki  , bardzo ładne okazy. A czy ta na trzecim zdjęciu to'' rumieniec panny młodej'' 
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2017, 23:32:33 » |
|
O rany jakie duże okazy i jakie gęste 
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lutego 18, 2017, 10:42:28 » |
|
To są różne odmiany TRADESCANTII i można je znaleźć na forum w różnych watkach . Skrót z netu: -Trzykrotka jest jedną z najbardziej lubianych roślin doniczkowych, jak mało która łatwa w uprawie, że nawet największy amator, będzie potrafił o nią zadbać. Należy zauważyć, że mimo tej łatwości w uprawie, jest jednak bardzo atrakcyjna i stanowi znakomitą dekorację do mieszkania. Najchętniej uprawiane gatunki trzykrotki to Tradescantia albiflora – trzykrotka biała, o płożących pędach, często zielonych, podłużnojajowatych liściach i trzykrotnych białych kwiatach. Występuje ona w różnych odmianach ‘Albovittata’ z białymi paskami, ‘Aureovittata’ z żółtymi paskami, ‘Rochford’s Silver’ wielobarwna. Tradescantia blossfeldiana – Trzykrotka Blossfelda, dochodząca do 20 cm, o bardziej wzniesionych i wydłużonych liściach, od spodu czerwonawe a z wierzchu brązowe/ciemnozielone pokryte włoskami. Liczne kwiaty pojawiają się późną zimą lub wiosną o barwie różowo-białej. Tradescantia fluminensis – trzykrotka wężykowata, podobna do trzykrotki białej, ale ma krótkoogonkowe liście i bardziej niebieskawozielone na wierzchu i purpurawoczerwone od spodu. Białe kwiaty ukazują się na końcach pędów. Występuje w odmianach ‘Albovittata’ (białe paski), ‘Laekenensis’ (różowe paski).
|
|
|
|
Świadomość, że gdzieś ktoś istnieje, kto Ciebie rozumie mimo odległości lub niewypowiedzianych myśli, przemienia tę ziemię w kwitnący ogród...
|
|
|
runka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 18, 2017, 22:31:48 » |
|
Emma - tak to -Rumieniec panny młodej . Nie mogę teraz znaleźć zdjęć całej rośliny, znalazłam takie Makosz11 - bardzo Ci dziękuje!! Ile ja się naszukałam nazw! A Ty wszystkie mi pięknie przedstawiłeś  Dziekuję 
|
|
|
|
Beata
Runkowy świat kwiatów-http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=48694.msg1123450#msg1123450
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 21, 2017, 20:02:28 » |
|
Jak tam Wasze trzykrotki po zimie?  moje w tym roku nie najgorzej. Mam 2 odmiany. Ta ze zdjęcia miała dobrą miejscówkę i dużo zimna, druga była doświetlana komputerem  .
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 21, 2017, 20:15:29 » |
|
Piękna, gęsta !!!
|
|
|
|
|
|
|
runka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 21, 2017, 20:50:14 » |
|
U mnie po zimie zawsze przysuszone. Na wiosnę muszę je przycinać i odmładzac.
|
|
|
|
Beata
|
|
|
runka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 02, 2017, 20:54:39 » |
|
Moja różowa też nie najgorzej  i liście włochatych 
|
|
|
|
Beata
|
|
|
Lolek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 04, 2017, 20:15:45 » |
|
Przyszłam tu popodziwiałam i mam interes  czy mogłybyście podzielić się ze mną listkiem trzykrotki ? Niestety nie mam co zaoferować w zamian  mam w mieszkaniu całego jednego kwiatka, ale mam nadzieję, ze kiedyś będzie więcej i będę mogła zaproponować coś w zamian
|
|
|
|
|
|
|
doras
Rezydent

Dolny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 20, 2021, 19:15:03 » |
|
U mnie po zimie zawsze przysuszone. Na wiosnę muszę je przycinać i odmładzac.
Runko, tylko przycinasz pędy na wiosnę, czy robisz zupełnie nowe sadzonki z tych starych? I jak mocno można je przyciąć? Pytam, bo moje po zimie nie wyglądają zbyt atrakcyjnie 
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 21, 2021, 18:45:24 » |
|
Włochatym chyba najbardziej brakuje światła.
|
|
|
|
|
|
|
|