mucha
|
 |
« Odpowiedz #60 : Listopada 07, 2015, 08:28:52 » |
|
Ada, u mnie nawet największe uparciuchy ukorzeniają się bez problemu w czystym perlicie. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Ela
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #61 : Listopada 07, 2015, 09:03:10 » |
|
Dzięki Elu.  W perlicie jeszcze nie próbowałam.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #62 : Listopada 07, 2015, 11:02:18 » |
|
Właśnie kupiłam perlit do fiołków  Mam uparciucha H. reticulatum. Nie chcę już wygrzebywać go z doniczki- wypuścił korzenie i "trzyma się" sztywno. Ale liści brak- ok 2 miesięcy. Jak on ćwiczy moją cierpliwość  Cebulka na szczęście jest jędrna.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #63 : Listopada 27, 2015, 21:54:33 » |
|
Mam problem. Właśnie dostałam w spadku doniczkę z cebulami, najprawdopodobniej amarylisa. Poprzednia właścicielka mówiła, że to lilie, które pięknie kwitną  Cebule mają liście, dość mizerne, bo roślina prawdopodobnie od lat siedzi w donicy nie przechodząc okresu spoczynku. Co mam zrobić? Przesadzić teraz do żyznej ziemi i większej donicy czy zasuszyć? Nie mam hipków, nie znam się na nich  Poradźcie proszę.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #64 : Listopada 27, 2015, 22:36:14 » |
|
Justyna, pewnie dostałaś hippeastrum, które powszechnie nazywane jest amarylisem.  Kwiaty hippeastrum rzeczywiście przypominają lilie i są ich dalekimi krewnymi. Jeśli liście są marne, to dobrze, bo cebulki wchodzą w stan spoczynku. Najlepiej doniczkę postawić w chłodniejszym (10-15 stopni) miejscu i zaglądać do cebulek od czasu do czasu, czy nie wyrasta gdzieś pęd kwiatowy. Kiedy się już pojawi, będziesz mogła przesadzić do nowej ziemi i zacząć podlewać. Jeśli znalazłabyś chwilkę, to może pokaż zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #65 : Listopada 28, 2015, 20:02:09 » |
|
Aduś, wrzucam fotkę rośliny:  Czy rozdzielać cebule przybyszowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #67 : Listopada 29, 2015, 20:31:41 » |
|
Aduś, ale przesadzać teraz, zasuszać, czy podlewać intensywniej (roślina przez kilka miesięcy była bardzo mało podlewana, stała w opuszczonym domu...)? Bo nie wiem, co robić - liczyć, że zakwitnie, czy raczej dać mu spokój, żeby przeszedł okres spoczynku? Stoi w temp. ok. 16-18st.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #68 : Listopada 29, 2015, 20:43:06 » |
|
Teraz nie ma sensu przesadzać. Powoli ją zasuszaj. Justyna, sprawdzałaś może, czy gdzieś nie idzie pęd? Takie opuszczone cebule lubią robić takie niespodzianki. Kiedy spoglądam na to zdjęcie, to mam wrażenie, że przy tym zaschniętym liściu po prawej stronie coś jest. 
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #69 : Listopada 29, 2015, 20:49:05 » |
|
Ada, jutro sprawdzę. Ale to chyba rant doniczki, trochę jaśniejszy, bo tak pada światło... Ale sprawdzę  Czyli, jeśli nie będzie widać pędu, ograniczam coraz bardziej podlewanie. Mam przenieść w chłodniejsze miejsce?
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #70 : Listopada 29, 2015, 21:50:00 » |
|
Myślę, że 16 stopni będzie w porządku.
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #71 : Listopada 29, 2015, 21:53:50 » |
|
Aduś, dziękuję Ci ślicznie za podpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #72 : Listopada 29, 2015, 22:05:47 » |
|
Nie ma sprawy.  Życzę Ci Justyna pięknych kwiatów. 
|
|
|
|
|
|
|
aspidistra
Rezydent

P1070010
|
 |
« Odpowiedz #73 : Grudnia 03, 2015, 17:30:10 » |
|
Justynko , ja też Ci życzę pięknych kwiatów .  Może to jest jakaś stara , piękna odmiana ? 
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Asia.
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #74 : Września 19, 2016, 18:39:45 » |
|
Jedna z moich siewek wypuszcza coś tam. Na moje oko, wygląda to na pęd kwiatowy, tylko jest to bardzo cieniutkie. Kiedyś już miałam takie coś na innym hippeastrum i zaschło. Czy można jakoś pomóc, tym bardziej, że cebulka niezbyt duża.Jak na razie dostała najlepszą miejscówkę. Ta siewka już kwitła 2 lata temu, też z takiej małej cebulki.
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #75 : Września 21, 2016, 19:37:51 » |
|
Miałam taką słomkę, pierwsze kwitnienie cebulki to było. Wpierw pęd rósł na długość, później pogrubiał do normalnych rozmiarów, bez mojej pomocy.
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #76 : Września 22, 2016, 18:36:08 » |
|
Basiu szykują mi się kwitnienia na twoich siewkach z aulicum. Z tym, że jedno jest takie cieniutkie. Cebule przez te 2 lata, nic nie przytyły. No i zapomniałam, które kwitły poprzednim razem, niby miałam zaznaczone, ale rosną razem, to się wymieszały.
|
|
|
|
|
|
|
asiula
|
 |
« Odpowiedz #77 : Września 22, 2016, 18:39:35 » |
|
Krysiu niecierpliwie czekam na zdjęcia  aulicum  może znów z Santiago  Poprzednie krzyżówki piękne były 
|
|
|
|
-------------------------------------------------- Pozdrawiam Asia
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #78 : Września 22, 2016, 18:47:02 » |
|
Niestety, to ten z Santiago, ma tego cieniutkiego cosia. Ogólnie ten mieszaniec jest bardzo anemiczny. Muszę, go chyba przesadzić, bo rośnie w tym samym podłożu chyba 3 lata, co przyznaję ze wstydem.
|
|
|
|
|
|
|
asiula
|
 |
« Odpowiedz #79 : Września 22, 2016, 18:50:18 » |
|
Dbaj o niego Krysiu  Bo jest tak śliczny  jak aulicum i Santiago do kwadratu 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #80 : Września 24, 2016, 22:36:35 » |
|
Krysiu cebulka od Ciebie, krzyżówki autorstwa Basi podrosła, ale pąka kwiatowego na razie brak. Zaczekam oczywiście.  Wiem tylko, że nie ma co się nastawiać na kwiaty z uprawy z nasion już w trzecim roku. Warto poczekać dłużej. 
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #81 : Lutego 14, 2017, 10:37:45 » |
|
Mam pytanie ogólne o uprawę i nawożenie hippeastrum. Chyba robię coś źle, bo po poprzednim sezonie cebule zamiast powiększyć, to się pomniejszyły. Teraz widzę, że po zimowaniu wypuszczają same liście, nie widać pąków. Nawoziłam je najpierw nawozem zrównoważonym, potem takim do kwitnących z przewagą potasu. To samo mam z innymi cebulowymi i bulwiastymi - nie powiększają się, a w innych wątkach widzę jak pokazujecie ogromne cebule hippeastrum, lub dzielicie bulwy begonii. Zdradźcie swoje sposoby, co robić żeby przybierały na wadze i kwitły?
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #82 : Lutego 14, 2017, 11:35:27 » |
|
Agnieszko odpowiem w skrócie jak rzecz ma się u mnie. Dużo zależy od kondycji zakupionej cebuli jak i od odmiany. Jeśli masz cebulę od dobrego producenta i jest ona duża, to daje Ci to gwarancję kwitnienia przez kilka sezonów. Cebule gorszej jakości (najczęściej z marketów), potrzebują więcej czasu na regenerację. U mnie cebule np. z Biedronki rzadko powtarzają kwitnienie.
To, że cebula po kwitnieniu zmniejsza się, jest normalne. Jednak w ciągu sezonu powinna odbudować masę. Jeśli chodzi o nawóz to dokarmiam czymkolwiek. Był to nawet nawóz do iglaków czy do trawy.
Cebule najlepiej przyrastają, gdy sezon wegetacyjny spędzają na zewnątrz, ale trzeba bacznie uważać na szkodniki.
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #83 : Lutego 14, 2017, 12:00:41 » |
|
Jedna cebula rzeczywiście była z Biedronki, druga kupiona u któregoś sprzedawcy cebul z Allegro, ale nie pamiętam już u którego. Cały sezon stały na zewnątrz, nawożone jak napisałam wyżej, a jednak na koniec sezonu były jakby zapadnięte. Gdy zauważyłam, że liście zaczynają żółknąć pod koniec lata, ograniczyłam podlewanie. Może za wcześnie przestałam podlewać i trochę wyschły w środku. Myślę, że wina może leżeć też po stronie nawożenia, bo taki sam problem mam z bulwami begonii i karpami dalii - nie rosną.  A może podłoże? U mnie zawsze przepuszczalne, mieszam ziemię ze sklepu ze żwirkiem.
|
|
|
|
|
|
|
asiula
|
 |
« Odpowiedz #84 : Lutego 14, 2017, 12:18:20 » |
|
Agnieszko Moje cebule rosną w ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu i sporej ilości mielonych skorupek jajek  Z nawożeniem hippeastrum się nie ograniczam  byleby stężenie było zgodne z zleceniami producenta  Nawożę przy każdym podlewaniu  Najpierw kiedy produkują liście - nawozem do zielonych  Później nawozem do kwitnących 
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #85 : Lutego 14, 2017, 12:34:01 » |
|
Agnieszko to, że pod koniec sezonu cebule chudną też się normalnym zjawiskiem, bo one już wtedy zaczynają tworzyć pąki. U mnie cebule, które weszły w głęboki stan spoczynku też się zapadły. Teraz dużo czasu minie nim się odbudują. Z kolei te, które stały cały sezon zimowy na parapetach, były podlewane i nie potraciły liści- będą kwitły nawet na dwóch pędach. Niestety nie wszystkim cebulom udało się stworzyć takie warunki.
Rozmawiałam kiedyś z właścicielkami kwiaciarni. Panie powiedziały mi wprost, że cebule kwiatowe są tak intensywnie pędzone, by kwitły obficie i takie cebule nie mają już takiej żywotności, by były na długie lata.
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #86 : Lutego 14, 2017, 12:43:28 » |
|
Z Waszych odpowiedzi wynika, że robię wszystko tak jak trzeba. Spróbuję je częściej nawozić w tym sezonie, może trochę przytyją.
|
|
|
|
|
|
|
Klaus_vK
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #87 : Lutego 14, 2017, 13:25:06 » |
|
Agnieszko dla cebulek ważne są dużo słońca + woda + nawóz. Istotniejsze od nawozu jest podlewanie. Podłoże w czasie wegetacji może przeschnąć nawet całe ale tylko na krótko. W ciepłe dni trzeba nawet bardzo obficie podlać. Cebulki choćby nawożone ale podlewane nieodpowiednio nie urosną. U mnie najlepsze rezultaty były przy nawożeniu na przemian nawozem mineralnym i naturalnym. Latem nawet dolewałem do doniczki kieliszek biohumusu. Wtedy tyły ładnie.
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #88 : Lutego 14, 2017, 13:29:50 » |
|
Chyba znalazłam odpowiedź. Moje cebule bardzo często miały sucho. Bałam się podlewać, żeby nie zgniły. Wolałam przesuszyć niż podlać za wcześnie. W takim razie zwrócę uwagę na podlewanie.
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #89 : Lutego 14, 2017, 14:08:04 » |
|
Moje, na południowym balkonie, były podlewane nawet kilka razy dziennie. W upalne dni rozlewałam wodę między doniczkami, by zwiększyć wilgotność.
|
|
|
|
|
|
|
|