Krystyna
|
 |
« Odpowiedz #30 : Stycznia 21, 2014, 17:31:36 » |
|
Cymbidium, które wypuściło 3 pędy wielce mnie rozczarowało. Zasuszyło po kilka kwiatów. Dziwi mnie to, że zasuszyło akurat te kwiaty na które padało najwięcej słońca choć w pewnej odległości. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku słońce jest jak najbardziej roślinie potrzebne. Wygląda tak.    Inne cymbidium bardziej się wykazało. Jest odmianą o znacznie mniejszych rozmiarach.(Zdjęcie w pochmurny dzień z lampą.)  
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #31 : Stycznia 22, 2014, 08:30:41 » |
|
Piękne macie Dziewczyny rośliny  A u mnie ślimak wystawił na razie pączki i pomału rosną. Jeszcze poczekam na to by w końcu po trzech latach dowiedzieć się jaki kolor kupiłam...
|
|
|
|
|
|
|
basienka41
|
 |
« Odpowiedz #32 : Stycznia 22, 2014, 15:56:48 » |
|
Okrutnie mi się podobają Wasze "Cymbidła"... jak jakieś mi się trafi to kupię , bo te kwiaty ma tak nieskończenie piękne,że nie mogę się napatrzeć...
|
|
|
|
Basia Kocham storczyki i góry  Pozdrawiam 
|
|
|
kasia74
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Marca 08, 2014, 14:38:25 » |
|
Cymbidium zakupione niedawno w pączkach  To moje pierwsze cymbidium więc trochę Was podczytuję jak je uprawiać i nie zmarnować 
|
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marca 09, 2014, 20:26:22 » |
|
Jest piękne Małgosiu, gratuluję. I jaką ma śliczną donicę - rośnie w niej, czy służy ona za osłonkę ?
|
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marca 09, 2014, 20:57:34 » |
|
Małgosiu, teraz już pójdzie, szczególnie jak zauważyłaś w czym tam mu 'dogodziłaś' i co zrobiłaś inaczej, że poskutkowało  . Donica piękna, uwielbiam takie. Ja w ogóle bardzo gustuję we wszelkiej ceramice .
|
|
|
|
|
|
|
kakyu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Maja 15, 2014, 16:28:45 » |
|
Moje cymbidium puściło keikę, ale jak dla mnie wygląda jakby coś mu nie pasowało. Listki nie są soczyście zielone i wyglądają na cienkie.
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #39 : Maja 15, 2014, 20:20:48 » |
|
Napisz coś więcej - kiedy przesadzałaś i jak to zrobiłaś, w jakim podłoży je trzymasz, jak często podlewasz itp.
|
|
|
|
|
|
|
kakyu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maja 15, 2014, 20:24:43 » |
|
Ogólnie jest to storczyk kupiony po przecenie z LM. Trzymam go w podłożu dla storczyków Krajewskich. Podlewam mniej więcej co 2 tygodnie zanurzając kubeczek w destylowanej wodzie. Jak mi się przypomni to dam 1/3 dawki nawozu z substralu dla storczyków. Ehh nie wiem co jest ale storczyki mnie nie lubią, zawsze mi padają. Żałuję, że kiedyś oddałam dendrobium ono mnie lubiło 
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #41 : Maja 15, 2014, 20:33:48 » |
|
Moje cymbidium rośnie w ziemi kaktusowo-paprociowej wymieszanej z podłożem dla storczyków. Cymbidium lubi ciasną doniczkę. Od wiosny do jesieni (wrzesień) ma ciągle na podstawce wodę z nawozem, niemalże stoi w wodzie. We wrześniu pomału ograniczam ilość wody aż do całkowitego zaprzestania podlewania. Cały czas (wiosna-jesień) stoi w cieniu na balkonie. Jak zaczynają się przymrozki w nocy wnoszę na chłodny strych (zimą jest tam nawet 0*C) i tam stoi na sucho aż nie puści pędu kwiatowego lub nowej pseudobulwy. Jak zaczyna wegetację wznawiam podlewanie a wiosną nawożenie i proces zaczyna się od nowa. Jeśli Twoje wypuszcza nową pseudobulwę powinnaś zacząć więcej podlewać i nawozić. Cymbidium należy do żarłocznych roślin. Moje już powinno być na balkonie ale czekam na półkę/kwietnik. Od przyszłego tygodnia na pewno ląduje na balkonie i będzie stać w wodzie z nawozem. Może ten opis coś Ci podpowie 
|
|
|
|
|
|
|
kakyu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Maja 15, 2014, 20:35:48 » |
|
Dzięki za bardzo cenne informacje, mam nadzieję, że mu się polepszy bo ono takie ładne było chociaż przecenione. Kwitnie na pomarańczowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesława
Aktywny

życie bez pasji jest nudne
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maja 25, 2014, 16:32:43 » |
|
Podziwiam , Mergen Twoją determinację w tym noszeniu , przenoszeniu , moczeniu itp . Ja niestety nie wytrzymałam presji i pozbyłam się cymbidiów definitywnie, chociaż bardzo mi się podobają ( u kogoś innego !) Szczypior to wolę z siedmiolatki
|
|
|
|
Moje rośliy - wątek - Wiesławy wariacje na tematy zielone
|
|
|
Olis
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maja 25, 2014, 17:03:12 » |
|
Z siedmiolatki nie będzie taki okazały  . Ja pod wpływem Merghen zostawiłam swoje jeszcze na jeden sezon - moczy nogi w wodzie z nawozem  .
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #46 : Maja 26, 2014, 06:33:54 » |
|
U mnie teraz prawie cały czas stoi w wodzie z nawozem chyba, że zapomnę mu nalać do podstawka.  Wciąga wodę, że aż miło patrzeć. Mam nadzieję, że w tym sezonie będzie więcej niż jeden pęd bo muszę przyznać, że kilka pędów długo kwitnących wynagrodziłoby to noszenie. Choć znów nie jest ono tak uciążliwe, raptem kilka schodów 
|
|
|
|
|
|
|
Olis
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maja 26, 2014, 06:59:04 » |
|
Małgoś czekaj, ale ty je nosisz częściej niż dwa, trzy razy w sezonie  ?. Moje też pije wodę aż miło. Zacięłam się że w tym oku będę o nim pamiętac, zobaczymy jakie będą efekty  .
|
|
|
|
|
|
|
|
Olis
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maja 26, 2014, 07:18:03 » |
|
To ja tak samo robię - trzymam na zewnątrz aż do przymrozków prawie, później idzie na klatkę i zostaje tam az do wiosny bo nic nie wypuszcza  .
|
|
|
|
|
|
|
Mariusz3357
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpnia 28, 2014, 21:39:41 » |
|
Cymbidium kupione na początku tego roku postanowiło zakwitnąć.  1 pęd  i 2 
|
|
|
|
|
|
|
Dakota
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Września 01, 2014, 14:08:50 » |
|
Mariusz a to czasem nie nowy przyrost?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia
|
|
|
radosław
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Września 07, 2014, 17:20:34 » |
|
Na pędy trochę za wcześnie...
|
|
|
|
|
|
|
Mariusz3357
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Września 21, 2014, 10:30:22 » |
|
Sytuacja się wyjaśniła.  Większy pęd pokazał dziś już pączki,2 jest o połowe mniejszy.   Pozdrawiam M.
|
|
|
|
|
|
|
Mariusz3357
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Września 21, 2014, 10:30:41 » |
|
Sytuacja się wyjaśniła.  Większy pęd pokazał dziś już pączki,2 jest o połowe mniejszy.   Pozdrawiam M.
|
|
|
|
|
|
|
radosław
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Września 22, 2014, 14:18:00 » |
|
A jednak.... Gratuluję !!!
|
|
|
|
|
|
|
mrinwestor
|
 |
« Odpowiedz #56 : Września 22, 2014, 19:59:38 » |
|
Ja swoje oddałam, nie dawałam rady. Już chyba nie podejdę do niego znowu.
|
|
|
|
|
|
|
radosław
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Września 24, 2014, 17:28:46 » |
|
Moje coś kluje ale co to będzie czas pokaże.....
|
|
|
|
|
|
|
Mariusz3357
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Września 25, 2014, 06:47:30 » |
|
Radosław pokaż zdjęcie tego co kluje Twoje cymbidium. 
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Gaduła

Pozdrawiam :-)))
|
 |
« Odpowiedz #59 : Września 27, 2014, 14:00:33 » |
|
Mariusz wyrazy uznania  Ja też już raczej się za nie nie zabiorę,miałam chyba z 5 sztuk. Żadna nigdy nie zakwitła. Piękne są to muszę przyznać ale nie podejmę się kolejny raz. Pooglądam u Ciebie jak zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|