NataS
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 03, 2015, 08:43:22 » |
|
Pięknie przekwita
|
|
|
|
pozdrawiam Natka
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #151 : Kwiecień 18, 2015, 22:07:13 » |
|
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
|
NataS
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #153 : Kwiecień 19, 2015, 10:34:00 » |
|
Jaki może być powód nagłego zbrązowienia/obumarcia wszystkich kwiatów po zakupie?
|
|
|
|
pozdrawiam Natka
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #154 : Kwiecień 19, 2015, 10:51:11 » |
|
Moim zdaniem reakcja na zmianę warunków lub w danym momencie nadmiar wody.Ten pączek który , opadł (na zdjęciu widać) to rezultat za dużej wilgoci w donicy,zaczęłam częściej podlewać widząc pąki i tak się stało.W drugim przypadku obleciały mi wszystkie pączki w momencie przenoszenia z chłodnej (10-12 st) klatki do kuchni (20 st)
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
kasia74
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #155 : Czerwiec 13, 2015, 09:44:36 » |
|
Groniu piękne jest to Twoje cymbidium.  U mnie nigdy po zakupie paczki nie zbrązowiały, chociaż zawsze nwo zakupione stały w ciepłym pomieszczeniu, zeby sie nacieszyć jego kwiatami. Co do nadmiaru wody to nie potrafię pomóc, z tym gatunkiem mam doczynienia od niespełna roku.
|
|
|
|
|
|
|
kola
|
 |
« Odpowiedz #156 : Czerwiec 28, 2015, 17:18:26 » |
|
Słuchajcie, ja wiem, że pewnie zgłupiałam (ale nadzieja matką głupich...), że to nie pora na pędy na cymbidium, ale coś mi dziwnie moje wygląda... Dostałam je na przełomie lutego i marca, kwitnące, z tych miniaturowych. Kwitło do drugiej połowy kwietnia. Jeszcze kwitnąc puściło pierwszą "falę" przyrostów, oraz po ustąpieniu przymrozków przekwitające powędrowało na południowy balkon w cień. Więc przechłodzone było i różnicę temperatur dzień/noc niewątpliwie też miało. Nie suszyłam go, bo to nie pora na to - raz w tygodniu dostaje piciu i papu. No i dzisiaj wypatrzyłam 4 nowe "cosie" wyłażące. 2 z nich niewątpliwie wychodzą z pękniętych liści na psb i wyglądają wg mnie ciut inaczej niż normalne przyrosty (ale najprawdopodobniej tylko sobie to uroiłam  ) Porobiłam foty, z racji pogody trochę kiepskie, ale coż. Proszę o konsultację bardziej doświadczonych, bo nigdy nie widziałam wychodzącego pędu na żywo  Nr 1 - u niego najwyraźniej widać to "wychodzenie z pękniętego liścia":  Nr 2 - też jak widać, z pękniętej żółknącej już pozostałości po liściu. To najbardziej po prawej to rosnący przyrost wiosenny:  Nr 3 - jak widać też na "szyciu" liścia, spod uschniętej łuski po liściu:  Nr 4 - ściśnięty w środku, diabli wiedzą skąd idzie:  Jak myślicie? Jest cień szansy, że któryś z nich to pęd, mimo że to nie pora roku na pędy? Ja wiem, że są jeszcze malutkie, ale idą wielkie upały, na moim południowym balkonie będzie piekielnie gorąco, i w związku z tym rozkminiam, czy jeśli jest cień nadziei na kwiaty to nie zabrać go do domu, gdzie mimo wszystko będzie chłodniej...
|
|
|
|
|
|
|
kola
|
 |
« Odpowiedz #157 : Lipiec 28, 2015, 12:42:51 » |
|
Po miesiącu pypcie mojego miniaturowego cymbałka wyglądają tak: Ten po prawej ewidentnie jest przyrostem, ale ten po lewej? w przekroju jest okrągły, nie zdradza chęci do rozcapierzania się na końcu:  I kolejne dwa. Ten po prawej okrągły, po lewej leciutko przypłaszczony. Nadal żaden z nich się nie rozcapierza   Ogólnie straaaasznie wolno rosną i ćwiczą moją cierpliwość. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #158 : Lipiec 28, 2015, 14:42:16 » |
|
Nie jestem na 100% pewna ale raczej też przyrost. I obym się myliła.
|
|
|
|
|
|
|
kola
|
 |
« Odpowiedz #159 : Lipiec 28, 2015, 14:45:45 » |
|
 No trudno... A już miałam coraz większe nadzieje...
|
|
|
|
|
|
|
kasia74
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #160 : Październik 09, 2015, 18:39:03 » |
|
Kto z bardziej doświadczonych mi powie czy już pora zabierać cymbidia do domu?? Czy mogą jeszcze troszkę postać na dworze
|
|
|
|
|
|
|
kola
|
 |
« Odpowiedz #161 : Październik 09, 2015, 20:15:04 » |
|
Moje jeszcze na balkonie... ale ja mam wyjątkowo ciepły, osłonięty od wiatru balkon. Czujka pogodowa pokazuje zawsze te 2-3 stopnie więcej, niż jest "normalnie".
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #162 : Październik 09, 2015, 20:24:24 » |
|
Ja dziś wzięłam ale tylko dla tego, że w najbliższych dniach nie będę miała czasu na znoszenie roślin do domu. Poszło jednak na chłodny, nieogrzewany strych w pobliże okna.
|
|
|
|
|
|
|
wiesława
Aktywny

życie bez pasji jest nudne
|
 |
« Odpowiedz #163 : Październik 10, 2015, 08:34:41 » |
|
Moje też już przy oknie w piwnicy od wczoraj ( -2 było poprzedniej nocy ! ) Końce liści poczerniały , nie wiem , czy nie przedobrzyłam przypadkiem z tym chłodzeniem. 
|
|
|
|
Moje rośliy - wątek - Wiesławy wariacje na tematy zielone
|
|
|
Mariusz3357
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #164 : Październik 10, 2015, 18:40:33 » |
|
Moje jeszcze na balkonie.. Dziś w nocy było -5 st.. Stoją w miejscu osłoniętym od wiatru. Mam nadzieję że pogoda pozwoli na potrzymanie ich do końca października..  Są już pierwsze efekty.. Jeden z kilku pędów 
|
|
|
|
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #165 : Październik 10, 2015, 19:14:54 » |
|
Ja też już ściągam z balkonu bo za niskie temperatury w nocy. Mariusz grubiutki,pękaty odrost więc będzie pędzik 
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
wiesława
Aktywny

życie bez pasji jest nudne
|
 |
« Odpowiedz #166 : Październik 26, 2015, 20:10:20 » |
|
A ja się chyba zapłaczę , bo chłodzę i chłodzę a tu nic 
|
|
|
|
Moje rośliy - wątek - Wiesławy wariacje na tematy zielone
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #168 : Październik 27, 2015, 16:50:57 » |
|
Moje cymbidia, których mi w tym roku nieco przybyło, wniosłam już na miejsce zimowania. W tym roku były przesadzane, więc szansa na kwiaty marna. Ale brak mi już widoku kwitnacego cymbidium.... 
|
|
|
|
|
|
|
bebe21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #169 : Grudzień 04, 2015, 17:11:31 » |
|
Witam, kupiłam sobie cymbidium Ice Cascade. Czy ktoś ma takie i mógłby mi conieco o nim opowiedzieć, zwłaszcza wieści z własnego doświadczenia najmilej widziane. Dzięki z góry.
|
|
|
|
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #170 : Grudzień 15, 2015, 00:11:59 » |
|
Aż radość za serce ściska widząc efekty Waszych kwitnień.  Po wychłodzeniu na balkonie również przeniosłam je do mieszkania, ale cóż  moje to coś marniutkie i kolejny rok z rzędu nie chcą zakwitnąć 
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
|
mrinwestor
|
 |
« Odpowiedz #172 : Luty 28, 2016, 15:58:03 » |
|
Ooo!! Śliczne 
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #173 : Marzec 05, 2016, 10:41:24 » |
|
Śliczne Kasiu  . Też marzy mi się jakieś cymbidiu, miałabym gdzie przechłodzić ale problem w tym, że po zabraniu z dworu musiałoby trafić od razu na ciepły parapet. Nie wiem, czy dałoby radę kwitnąć w ciepłych warunkach  .
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
|
 |
« Odpowiedz #174 : Marzec 06, 2016, 12:36:12 » |
|
Ogromne i jeszcze kilka dopiero w pąkach. Będzie długo czarowało kwiatami.
|
|
|
|
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #175 : Marzec 06, 2016, 13:04:56 » |
|
Bardzo ładny gęsty egzemplarz 
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
Herbatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #176 : Marzec 06, 2016, 13:15:56 » |
|
Trafiłam tu za Gronią i zatrzymałam się z wrażenia.  Cudny...
|
|
|
|
|
|
|
marangai
|
 |
« Odpowiedz #177 : Marzec 06, 2016, 14:57:59 » |
|
Ależ gigant!!! Naprawdę robi wrażenie 
|
|
|
|
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #178 : Marzec 08, 2016, 00:48:04 » |
|
Dorodna sztuka, 
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #179 : Czerwiec 06, 2016, 14:07:44 » |
|
Przenosiłam z klatki na balkon i ku mojemu zdziwieniu była taka niespodzianka  taka inna niż standartowa  Kaskadowa miniaturka   Będę dzielić bulwy bo jest za gęste więc jesli ktoś chętny dajcie znać 
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
|