Anula2007
Gaduła

Wołają do mnie: "Shino":)
|
 |
« : Styczeń 22, 2015, 16:45:53 » |
|
Mam prośbę, jakie pnącze zimozielone posadzić aby rosło na siatce? W tym temacie jestem zupełnie "zielona". byłoby świetnie gdyby wiosną lub latem kwitło ale niekoniecznie.
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2015, 18:46:16 » |
|
Nie wydaje mi się, żeby w naszym klimacie istniało jakiekolwiek zimozielone pnącze oprócz bluszczu- a ten nie kwitnie i wymaga cienia..
|
|
|
|
|
|
|
mama
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2015, 19:13:28 » |
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2015, 19:14:11 » |
|
Jeśli to ma przykryć tylko siatkę, to można posadzić trzmielinę pnącą, też idzie w górę, tylko niezbyt wysoko i ma ładne liście.
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2015, 20:06:17 » |
|
Daga bluszcz byłby dobry ale nie będzie cieniowany, to jest otwarta przestrzeń. Szkoda, będę musiała pomyśleć o roślinie, która zniesie ostre słońce latem i przetrwa zimę. Dukra13 i mama, dzięki za podpowiedzi, muszę coś wykombinować bo chciałabym i ładne i funkcjonalne  , no takie dwa w jednym.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2015, 23:57:44 » |
|
U mnie trzmielina nie przekracza pół metra choć mam kilka różnych...tej rzekomo pnącej się na 8m w życiu nie widziałam na oczy  No i z reg piszą że ona wymaga ocieplania na zimę-na siatce to dość kłopotliwe...(powierzchnia). A nie lepiej krzewy przed siatką posadzić?
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2015, 02:13:29 » |
|
Hmm, krzewy może by i były dobre ale moja brzydsza połowa uparł się na pnącze. Okrywanie na zimę odpada zupełnie raz ze względów estetycznych a dwa duża powierzchnia. Chyba dwa lata temu wyhodowałam i przywiozłam jesienią do kraju ichni ( angielski) bluszcz ale posadzony w październiku bodaj nie przeżył naszej zimy, a szkoda  .
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2015, 17:45:30 » |
|
Mam trzmielinę wysokości siatki, bardzo ładnie zagęszczoną, ale ma tak chyba 5 lat, u dołu pień już grubości nadgarstka.Jeszcze nigdy nie przemarzła, ale rośnie w trochę ocienionym miejscu. Muszę sprawdzić co to dokładnie za odmiana. W innym miejscu tym razem po murze z cegły mam pnącą trzmielinę tylko w innym kolorze. To jest nowe nasadzenie, tak chyba 2,5 letnie i też jest wszystko w porządku. U mnie jednak obie rosną na stanowisku zacienionym i dlatego im pasuje. Nigdy nie były okrywane, bo i nie za bardzo byłoby to możliwe.
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2015, 18:48:51 » |
|
Jak znajdziesz nazwy odmian, napisz proszę, może zaryzykuję na początek niewiele roślin by sprawdzić, czy wytrzymają. Najgorsze jest to, że siatka okala podwórze od strony wschodniej, a tam przestrzeń bo pola uprawne.
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2015, 20:01:53 » |
|
Mam te trzy podstawowe odmiany, nie kupowałam ich, tylko mam od znajomych, dlatego mogę napisać, że są w typie: Euonymus fortunei 'Sunspot' " Emerald Gaiety" 'Emerald'n Gold' Najlepiej idzie w górę "Galety" a ta żółta praktycznie wcale się nie pnie, tylko płoży, tak jest w każdym razie u mnie. Jeszcze jest czysto zielona, ale jej nie mam. Nie przypominam też sobie, żerowania jakiegoś robactwa. U mnie rosną wolno, są zimozielone cały rok, po zimie trochę liści spadnie ale latem nadrasta.Zresztą żaden liść nie jest wieczny o czym nagminnie zapominamy. Jeszcze jedno nie mam żywopłotu z trzmielin, tylko pojedyncze egzemplarze przy siatce i trudno mi powiedzieć czy sama siatka wytrzyma napór rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2015, 01:07:14 » |
|
Dzięki bardzo  , muszę się porozglądać i pooglądać jak one w realu wyglądają .
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2015, 08:45:40 » |
|
U mnie trzmielina nie przekracza pół metra choć mam kilka różnych...tej rzekomo pnącej się na 8m w życiu nie widziałam na oczy  No i z reg piszą że ona wymaga ocieplania na zimę-na siatce to dość kłopotliwe...(powierzchnia). Moja trzmielina ma około 3 m wysokości. Zapewne miała by więcej ale co roku przycinana, wyższej nie chcę.  . Nigdy na zimę nie była okrywana  . Rośnie w słońcu .Pnie się po kratce.  
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2015, 11:09:46 » |
|
Zeniu, to byłoby to, skoro się pnie i osiąga taką wysokość. Wiesz co to za odmiana? Muszę wiedzieć czego szukać  .
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 26, 2015, 15:51:59 » |
|
Sorry że dopiero odpowiadam.  Mam trzmielinę Fortune'a 'Emerald Gaiety'. Mam w kolorze zielonym a także żółtym. Ważne przy posadzeniu młode sadzonki czymś podeprzeć ( kamień ) aby nie dotykały ziemi bo wtedy łatwo puszczają korzonki i zamiast w górę pną się po ziemi. 
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 26, 2015, 23:17:19 » |
|
Bardzo cenna uwaga, dziękuję  . Jak się ociepli, zacznę szukać.
|
|
|
|
|
|
|
|