gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 13, 2008, 09:13:29 » |
|
Ewus i jaka reakcja tego kwiatka pozytywna?
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
sbb28
Aktywny

17 marzec już nie razem :(
|
 |
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 19, 2008, 00:11:43 » |
|
Ja bym tylko zapwnila storczykowi większa wilgotność wokól rosliny - dodatkowa podstawka (KUWETA) WYPELNIONA KWRAMZYTEM; ZALANE W 3/4 WODA - może to pomoże w odzyskaniu turgoru skoro jak piszesz wszystko pozostałe ok jeszcze mała uwaga - phalaenopsis przeważnie lubi ciepło  (moich nie pytam- wystawiam wszystkie w czerwcu na patio)  zakwitają z dużym opóźnieniem  - ale właśnie wtedy kiedy potrzebuję  - jesień zima  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
vonka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 26, 2008, 11:50:32 » |
|
To w takim razie mi coś poradzicie. Kupiłam w sklepie mojego falka i tydzień później poopadały wszystkie małe pączki. Te co były większe zakwitły i trzymają się dość dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 26, 2008, 22:15:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
vonka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #64 : Lipiec 01, 2008, 06:55:38 » |
|
sbb28 dziękuje za wskazówkę, zobaczymy co z tego będzie 
|
|
|
|
|
|
|
Shamrock
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #65 : Styczeń 18, 2009, 12:26:37 » |
|
Mam 3 storczyki z tego 2 wypuściły już łodygi i pąki kwiatowe. Początkowe pąki są zielone i ładne, ale później tak jakby nie mogły wypuścić kwiatka i żółkną, a po pewnym czasie oblatują. Czego może to być wina i jak temu zapobiec?
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #66 : Styczeń 18, 2009, 13:02:41 » |
|
A okna czasami kto nie otworzył 
|
|
|
|
|
|
|
Shamrock
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #67 : Styczeń 18, 2009, 13:05:35 » |
|
Okno jest otwierane, ale w innym pomieszczeniu. Pąki oblatują tak przez cały czas, a ja nie wiem co robić. . .
|
|
|
|
|
|
|
Ela 10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Styczeń 18, 2009, 13:16:38 » |
|
Jeżeli to nie przechłodzenie może brak odżywki -nawóz do storczyków
|
|
|
|
|
|
|
Shamrock
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #69 : Styczeń 18, 2009, 13:26:43 » |
|
W tym problem, że ona też była. Ziemia, a raczej kora też dobra. Nic złego im się nie działo, bo są zdrowe tylko te kwiatki 
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #70 : Styczeń 18, 2009, 13:55:36 » |
|
U mnie to też czasami zdarza się zimą, ja obok doniczek z pąkami stawiam ile się da podstawki do których leję wodę,bo mi wyszło,że one mogą zasychać z powodu ogrzewaniai suchego powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
Shamrock
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #71 : Styczeń 18, 2009, 14:37:52 » |
|
Ale czy to na pewno pomoże? Nie wiem wypróbuej. Może ma ktoś jeszcze jakiś sposób? Jakie nawozy stosujecie?
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #72 : Styczeń 18, 2009, 17:26:59 » |
|
To się często zdarza z powodu zbyt małej wilgotności powietrza jak również zbyt małej ilości światła. Ja też straciłam kwitnienie bo zbyt późno przestawiłam z zachodniego okna na południowo-wschodnie. Przy braku jaśniejszych okien można doświetlać energooszczędną żaróweczką ale trzeba uważać na odległość od rośliny, bo można "przygrzać" - najlepiej tak ok. 1 m.
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
XxAgnessxX
Gaduła

Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #73 : Styczeń 18, 2009, 23:06:58 » |
|
A ja nie wiem co z moim podopiecznym  Chyba sie pogniewał. Kupiłam go to kwitł i co jakiś czas wypuszczał nowe kwiatuchy i odnogi. Po pewnym czasie patrze, że drugą łodygę puszcza ucieszyło mnie to ale na chwile  . Minął tydzień a ta starsza łodyga z pączkami po prostu postanowiła się nie wysilać i zakończyła swój żywioł. Czy to jest naturalne? a może ja coś nie tak zrobiłam?. Pierwszy raz mi sie tak zdarzyło by łodyga z pączkami zaczęła żółknąć. Jak już co to kończyła swój żywioł po kwitnięciu a nie w czasie.
|
|
|
|
|
|
|
luelle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #74 : Marzec 20, 2009, 21:28:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #75 : Marzec 20, 2009, 21:57:39 » |
|
Pąki opadają również przez owoce znajdujące się w tych samych pomieszczeniach. Luelle też tak mam ze storczykami zaraz kupionymi. Rozwijają tylko te pąki, które mają lub je zrzucają. Już się jednak do tego przyzwyczaiłam i czekam na kolejne kwitnienia  Zaraz po zakupie to jest raczej normalne, zmiana otoczenia, wody, nawozu etc.
|
|
|
|
|
|
|
luelle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #76 : Marzec 20, 2009, 22:11:31 » |
|
mieszkam w nowym mieszkaniu od pół roku. może to dla nich nadal za mało... a owoców nie ma, bardzo tego pilnuję, poza tym storczyki mieszkają w sypialni  
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Marzec 20, 2009, 22:29:44 » |
|
Jeśli to phalaenopsis to oprócz niezauważalnych "przeciągów" może ma zbyt niska temperaturę ? tak straciłam kwitnienia u moich rodzajowych phalaenopsis (w nocy miały 15 stopni  ) pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
luelle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #78 : Marzec 21, 2009, 05:47:16 » |
|
szczerze mówiąc nie wiem ile mają stopni w nocy, ale ja jestem dość ciepłolubną istotą, obawiałabym się raczej, że za ciepło im może być..
|
|
|
|
|
|
|
werka
Aktywny

Zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #79 : Marzec 21, 2009, 10:37:30 » |
|
Najlepiej poeksperymentować.  Ja wzięłam do pracy pasiastą hybrydkę z pędem kwiatowym i trzema malutkimi pączkami. Miałam dla niej zaplanowaną piękną półkę, więc pęd zwieszał się swobodnie. Postawiłam roślinę 1,5 m od południowego okna (zraszałam i wogóle, tak jak zawsze) i wszystko byłoby dobrze, gdyby pączki nie zaczęły żółknąć i usychać. Mało tego pęd się wydłużał i kolejny piękny 0,5 cm pączek znów zżółkł. Tego było za dużo, odstawiłam mojego falka, (którym nawiasem mówiąc miałam się zamiar pochwalić wśród dziewczyn) no a gdzie, za karę na okno pomiędzy szeflerkę i beniaminka. Stał cały styczeń bez kwiatów i myślałam, że już pęd zacznie żółknąć, a tu niespodzianka jeden pączek, drugi, trzeci, i będą następne, rozwijają się i będą duże.  Co najdziwniejsze, często wietrzę, bo okno nagrzewa bardzo pokój (ale zastawiłam go książką przed bezpośrednim wianiem), i jakoś mu te warunki odpowiadają. Głowy do góry, już wiosna 
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #80 : Marzec 22, 2009, 13:46:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Aktywny

Zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #81 : Kwiecień 08, 2009, 17:00:39 » |
|
Śliczny, a jaki środek ma prawie pomarańczowy, jak pisklaczek na Święta 
|
|
|
|
|
|
|
anulka75
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #82 : Kwiecień 08, 2009, 18:41:39 » |
|
U mnie problemy się skończyły, na szczęście . Ale całą zimę pąki opadały, już byłam kompletnie załamana. A jak dzień się wydłużył, więcej słońca i przede wszystkim koniec gorących kaloryferów - wszystkie pąki które zimę przeżyły zaczęły się błyskawicznie rozwijać. Aż przyjemnie patrzeć! Nie ma to jak wiosna!  
|
|
|
|
Anulka
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

To ja :)
|
 |
« Odpowiedz #83 : Kwiecień 24, 2009, 21:50:53 » |
|
Mam 3 storczyki z tego 2 wypuściły już łodygi i pąki kwiatowe. Początkowe pąki są zielone i ładne, ale później tak jakby nie mogły wypuścić kwiatka i żółkną, a po pewnym czasie oblatują. Czego może to być wina i jak temu zapobiec?
a czy w poblizu nie ma np owoców , przedmiotów z pcv? mogą one wydzireac etylen ktory powoduje opadnia nierozwinietych pąków
|
|
|
|
Kamil --------- wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #84 : Kwiecień 24, 2009, 21:57:05 » |
|
a czy w poblizu nie ma np owoców , przedmiotów z pcv? mogą one wydzireac etylen ktory powoduje opadnia nierozwinietych pąków A kiedy ostatnio miał ten storczyk kwiaty? Mój potrzebował 9mc aby rozwinąć pąk,paki były praktycznie cały czas ale oblatywały.zaczęłam go nawozić do każdego namaczania nawóz i udało sie po 9 mc jak już pisałam.
|
|
|
|
|
|
|
iwona g.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #85 : Maj 07, 2009, 08:39:03 » |
|
Witam jestem nową forumowiczką i mam dwa storczyki, na początek. U mnie pojawiło się coś innego, podczas drugiego kwitnienia, kwiaty z końcem pędu są coraz mniejsza i bledsze. Stosuję odżywkę, raz na miesiąc. doniczki stoją w półcieniu.
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #86 : Maj 07, 2009, 09:47:31 » |
|
Witam jestem nową forumowiczką i mam dwa storczyki, na początek. U mnie pojawiło się coś innego, podczas drugiego kwitnienia, kwiaty z końcem pędu są coraz mniejsza i bledsze. Stosuję odżywkę, raz na miesiąc. doniczki stoją w półcieniu.
Raz na miesiąc, to za mało ja dodaje nawóz do każdego podlewania i nie szkodzi im to. Mozna tez co 3 podlewanie przepłukać woda .
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #87 : Maj 07, 2009, 16:19:16 » |
|
I ja nawożę przy każdym podlewaniu ale połową zalecanej dawki. Raz mnie podkusiło i dałam całą , efekt: po 2 dniach rozwinięte, dorodne kwiaty zwinęły się wszystkie na raz  . Dobrze, że tylko na 3 storczykach. Na razie dały mi tylko ostrzeżenie  ale puszczają już nowe pąki na tej samej łodydze 
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Percia
Gaduła

Pozdrawiam Agnieszka :)
|
 |
« Odpowiedz #88 : Maj 08, 2009, 06:25:14 » |
|
Ja też mam problem z opadającymi pąkami (część opada a część normalnie rośnie i się rozwija). Tez myślałam, że to od za suchego powietrza, ale pomimo spryskiwania rośliny (kupiłam nawet nawilżacz powietrza) i stałej ciepłej temperatury nadal opadały. No ale w gruncie rzeczy najważniejsze, że rosną mi nowe liście i korzenie, a jeden storczyk ma już cztery łodygi kwiatowe  (no ale żadnych kwiatów jak na razie  )
|
|
|
|
"...każde zdarzenie ma swą przyczynę, że nic, nawet najlżejszy podmuch wiatru nie jest przypadkowy, nie powstał sam z siebie. Aby zrozumieć to, co dzieje się dzisiaj, trzeba znaleźć tego przyczynę, która, choć może odległa, na pewno istnieje."
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #89 : Maj 08, 2009, 07:14:47 » |
|
Widzę,że opadające pąki to nie tylko mój problem. Staram się jak mogę a one kapryszą. jak się nie starałam to kwitły. Widocznie nadopiekuńczość jest szkodliwa 
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|