Pethro
|
 |
« : Czerwca 13, 2012, 14:27:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 26, 2012, 14:00:47 » |
|
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #3 : Września 01, 2012, 16:27:50 » |
|
Piękna, to jest kapusta ?
|
|
|
|
|
|
|
Thomsonii
Rezydent

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Września 03, 2012, 09:26:10 » |
|
Na metce miała nazwę Brasica.
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #5 : Września 03, 2012, 09:37:38 » |
|
Z tego co pamiętam Brasica to kapusta, tak miałam napisane na nasionach kapustnych (warzyw). Kapusta ozdobna to jest, najprawdopodobniej.
|
|
|
|
|
|
|
Herbatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 09, 2013, 16:14:08 » |
|
Dla mnie - miodzio!  Właśnie dostałam od forumowej wróżki moją - już daaawno wymarzoną ceropegię woodii - właśnie się ukorzenia a ja trafiłam na te szalenie inspirujące kokedamy! Już wiem, jak moja będzie wyglądała  .
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 10, 2013, 12:48:45 » |
|
Pokaż, koniecznie pokaż 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #8 : Września 16, 2019, 12:56:22 » |
|
Czas chyba odświeżyć temat  Na początku wakacji dostałem dwie bromelie bez korzeni z wymowną miną właścicielki i słowami "u mnie nie rosną, u Ciebie zaczną". Normalnie śmiech na sali pomyślałem - wypłowiałe bo stały w ciemnym kącie w błocie dosłownie. Zapytałem dlaczego mają tak makro i w odpowiedzi usłyszałem : "Przecież to bromelie, one lubią wilgoć". No i co tu tłumaczyć ludziom którzy wiedzą najlepiej...... Tak czy siak postanowiłem spróbować uratować rośliny bo szkoda mi ich było. I tak u siebie wziąłem garść liści, garść ziemi, trochę spróchniałego drewna, owinąłem to mchem i wsadziłem w to owe nieszczęsne bromelie. I tak moczone raz na jakiś czas, z wodą z RO wlewaną do rozetek wisiały sobie w tunelu foliowym przez wakacje. Nabrały kolorów i wigoru, zaczęły produkować też korzenie. Kilka dni temu wsadziłem też mini phalenopsisa do reanimacji. I tak to sobie wygląda:   Najbardziej cieszy mnie ta czerwona bromelia, w zasadzie neoregelia bo z zielonej wypłowiałej zrobiła się piękna, mocno czerwona.
|
|
|
|
"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować" Marilin vos Savanti
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #9 : Września 17, 2019, 14:19:21 » |
|
Brawo!  O kokedamie co nieco czytałam, bo bardzo podoba mi się ta forma prowadzenia roślin. Właśnie pod kątem storczyków. Niezwykła ozdoba domu  Chyba kiedyś spróbuję choć jedną kule zrobić. A czym owijałeś mech? Drucikiem? Żyłką? Roślinom ta forma najwyraźniej odpowiada 
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #10 : Września 19, 2019, 05:58:52 » |
|
Drucikiem bo nie miałem nic innego pod ręką. Trochę mchem go założyłem i prawie nie widać. Jeszcze tylko kupię żyłkę i przebiję przez środek kuli żeby tego zielonego drucika z zawieszki się pozbyć i wtedy będzie prawdziwa latająca wyspa  bo teraz to co najwyżej wisząca 
|
|
|
|
"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować" Marilin vos Savanti
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #11 : Września 19, 2019, 07:50:18 » |
|
Leszku, świetna reanimacja. Jakiego mchu użyłeś ?
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #12 : Września 19, 2019, 10:30:45 » |
|
Takiego co w trawnikach rośnie  Miałem za budynkiem gospodarczym kilka starych pniaków porośniętych właśnie takim mchem. Zdjąłem płat mchu i już.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #13 : Września 19, 2019, 13:24:45 » |
|
I nie pleśnieje ten mech ? Myślałam, że bez mchu torfowca taki myk nie będzie możliwy.
|
|
|
|
|
|
|
Al_Inka
Gaduła

Suwałki, strefa klimatyczna 5b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Września 19, 2019, 15:48:12 » |
|
Leszku, cudnie ta Twoja kompozycja wygląda 
|
|
|
|
domowedziałka"Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein Pozdrawiam, Alina
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #15 : Września 20, 2019, 13:09:50 » |
|
I nie pleśnieje ten mech ? Myślałam, że bez mchu torfowca taki myk nie będzie możliwy.
Nie. Przy utrzymywaniu w miarę stałej wilgotności mam wrażenie że zaczyna nawet rosnąć. Ale generalnie on dość szybko przesycha w przeciwieństwie do spagnum. W foliaku jak stał w wysokiej wigotności to nawet miałem wrażenie że rośnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie przez zimę. Al-inko, dziękuję. To pierwsza i mało zgrabna próba. Kolejne będą już niedługo 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Ania D.
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopada 23, 2019, 21:34:44 » |
|
Leszku, jak się miewa Twoja kokedama?
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopada 24, 2019, 10:51:23 » |
|
Nie tak, jakbym sobie tego życzył  A poważnie to rośliny pojaśniały z braku słońca, a ponieważ stały w chłodnym pomieszczeniu to i moczone skąpo były przez co mech też ucierpiał i nieco podsechł. Od kilku dni rezydują już w pokoju więc dostaje to wszystko więcej wilgoci. Ogólnie fajnie nadal wygląda a jedyny kłopot to czekanie aż woda z tego przestanie ściekać po moczeniu.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
|