tellerka
|
 |
« : Maja 30, 2012, 07:53:32 » |
|
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 30, 2012, 08:56:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 30, 2012, 09:00:40 » |
|
Na Twoim zdjęciu aż tak dobrze nie widać ( no w każdym razie ja sie nie zorientowałam), że chodzi o coś takiego: http://www.okeanosgroup.com/blog/tank-maintenance/tank-secrets-painting-your-aquarium/A ja mam pytanie... jak nie ma rybek w akwarium, to zaraz glonami zarośnie? 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 30, 2012, 09:04:44 » |
|
Nie mam miejsca - chyba zacznę modernizować układ wszystkiego u Ciebie  by coś podobnego zmieścić  No zabiłaś mi ćwieka - nie masz jakiegoś małego starego akwarium? Nie nie zarośnie glonami jak jest dobrze oświetlone i obsadzone roślinnością oraz dobrze nawożone, ale parę jakichś prostych rybek - nie przekarmianych (co jest zmorą początkujących) dla urozmaicenia można wsadzić - nawet w akwa holenderskich najczęściej wpuszczają jakieś małe stadko.
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 30, 2012, 09:06:29 » |
|
Nie mam akwarium, nigdy nie miałam  Ale ja jestem zielona w temacie....  Takie rybki jak na pierwszym moim zdjęciu mogłyby być fajne 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 30, 2012, 09:10:19 » |
|
dopisałam - na pierwszym zdjęciu są zwykłe gubiki w odmianie pomarańczowej - chyba najtańsze rybki na świecie 
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 30, 2012, 09:16:26 » |
|
Nie chodziło mi o 'drogość rybek' ale o mycie akwarium jakbym usunęła wszystko z 'wyspy' przy zachodnim oknie... to byloby miejsce na 'misę'...
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 30, 2012, 09:21:40 » |
|
Akwarium jak jest dobrze założone i nieprzekarmiane to w zasadzie oprócz podmiany wody raz na tydzień lub 2 tygodnie i tylko 20% nie wymaga czyszczenia częściej niż raz na pół roku, raz na rok - tego co mam w pracy tak naprawdę to nie czyściłam już parę lat - ot podmieniam wodę i czasami przejadę czyścikiem magnetycznym po szybie ale to się zdarza wtedy gdy już świetlówki są do wymiany. To o cenach rybek to tylko tak napisałam dla ciekawości 
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Gaduła

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 30, 2012, 09:23:16 » |
|
A czy w kompozycji wabi kusa utrzymają się miniaturowe rośliny akwarystyczne, taki hemiantus na przykład lub anubias?  Bo przyznam, że mnie zaintrygował temat. 
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Gaduła

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 30, 2012, 09:58:58 » |
|
Eureka! Wabi kusa wykorzystam na dnie orchidarium. Skoro roślinki wodne "wychodzą" poza lustro wody i nic się z nimi nie dzieje, to zrobię 2 w1.  Ciekawe czy coś z tego wyjdzie. 
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maja 30, 2012, 10:02:26 » |
|
Beata - mogę ci nazbierać mchów w różnych kolorach choćby z mojego kamiennego murku  A te różne aranżacje super sprawa. Zawsze gdzieś mi z tyłu głowy siedzi taki ogród w szkle. I teraz przez ciebie chyba pójdę nabyć tą butlę co stoi u nas w secondhandzie 
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maja 30, 2012, 10:06:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maja 30, 2012, 10:11:24 » |
|
Rozejrzę się też poza ogródkiem bo mchów ci tu u nas stanowczo dostatek
|
|
|
|
|
|
|
Tessa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maja 30, 2012, 16:18:44 » |
|
Narobiłyście mi apetytu na coś co bardzo mi się podoba http://akwaroslinne.blogspot.com/2011/06/nowa-seria-plant-glass.html- proszę mi pomóc rozszyfrować rośliny dla CUBE 12 lub podpowiedzieć co można wsadzić ewentualnie, bo takim naczyniem dysponuję  .
|
|
|
|
praca jest balsamem życia, ale za życia nie należy się zbytnio balsamować - ot mądrość
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maja 30, 2012, 17:14:35 » |
|
Olu, ja już nad czymś takim myślałam (może nie woda ale bardzo wilgotne podłoże dla lubiących to roślin) tylko zastanawiałam się czy to się sprawdzi. Widać,że może zadziałać. Mam już paprocie a teraz szukam ficus pumila quercifolia, może ktoś wie gdzie go znaleźć?
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lutego 16, 2013, 17:11:40 » |
|
 niesamowite...
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lutego 16, 2013, 23:19:56 » |
|
Anqaw-jeśli interesują cię te japońskie kompozycje akwariowe(bo ciężko mi to nazwać "nature") to zerknij tu http://www.naacademy.pl/Miałam swoje tak zrewitalizować ale chwilowo funduszy brak... Ps.Wyspa na tym wyżej zdj.jest po prostu przyklejona do tylnej ścianki 
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 17, 2013, 12:38:40 » |
|
Świetne są, na emeryturze się tym zajmę  jeszcze ponad 50 lat czekania 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lutego 17, 2013, 14:19:21 » |
|
To musisz mieć w planach wysoką emeryturę.... 
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lutego 18, 2013, 18:36:10 » |
|
Czemu wysoką? Wiesz jakie są emerytury w Pl  Marzą mi się otoski, ale są delikatne. Bliżej lata zrobię generalne odmulanie, przestawię zbiornik od okna, przesadzę rośliny. Żwir wypłukam w wodzie z akwarium i starej oczywiście dodam i jak dojrzeje to otoski spróbuję wprowadzić. Powoli obsada nabiera planowanego kształtu
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lutego 18, 2013, 21:32:14 » |
|
Czemu wysoką? Bo ADA NA są drooogie  Tak założenie jak i utrzymanie chyba,że będzie to tylko "coś w stylu"  Ja na razie zostawiam dzicz bo chwilowo brak keszu na gruntowną zmianę.
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lutego 18, 2013, 21:36:19 » |
|