Beatriceee
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marca 30, 2012, 23:08:58 » |
|
Ja mieszkam na jakimś ......  Jedynie w obi można znaleźć dendrobium Oto mój okaz, który kwitł zimą:  Te Wasze dwukolorowe to normalnie cuda, pierwszy raz widzę takie okazy 
|
|
|
|
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwietnia 14, 2012, 00:11:49 » |
|
Cisza tutaj... Moje dendrobia kwitną dzielnie, ale temu w typie "Anna Green" żółkną liście. Oczywiście to się buntuje, na którym najbardziej mi zależy... 
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwietnia 14, 2012, 10:16:26 » |
|
Jak tak miałam z białym, też żółkły mu liście. Na szczęście nowe psb rosły zdrowe. Pewnie niektóre się trudniej aklimatyzują...
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwietnia 14, 2012, 12:39:02 » |
|
To się zdarza. Nie podlewaj za dużo i czekaj cierpliwie.
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwietnia 14, 2012, 15:07:33 » |
|
Właśnie przywlokłam  :   Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwietnia 14, 2012, 19:25:57 » |
|
Podlewam jak całkiem przeschnie. I czekam... ale niecierpliwie  . Ajania, czyżbyś była w Ikei?
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwietnia 14, 2012, 21:44:45 » |
|
Nie Anok, byłam w LM. Zdjęcie tego nie pokazuje ale roślinka ma drobne kwiaty i liście oraz niewielkie psb. W porównaniu z moim pierwszym Dendrobium jest miniaturą.
|
|
|
|
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwietnia 15, 2012, 01:22:38 » |
|
Roślinka wygląda bardzo ładnie - ale faktycznie nie widać, że niewielka. Oby się zdrowo chowała.
|
|
|
|
|
|
|
2spanielki
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwietnia 19, 2012, 08:23:53 » |
|
ajania bardzo ładne dendrobia  Ja nie mam niestety do nich sentymentu ani uczuć, niewiem czemu, przeszkadzają mi wręcz, wolę się na nie z daleka popatrzeć i popodziwiać, ale żal je wyrzucić na kompost, nie kwitną ale obrastają w keiki, i zajmują dużo miejsca  mam chyba z 5 nobile (białe z zielonym środkiem i fioletowe z jaśniejszym środkiem) i 1 phalaenopsis (taki cytrynkowo-zielony, pastelowy) wolalałbym coś innego tam postawić, na nieszczęscie nie znam w okolicy nikogo kto by się tak interesował storczykami na wymianę, nie chcę ich a żal je wyrzucić 
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwietnia 19, 2012, 09:54:19 » |
|
W dziale wymiany jest temat "wymiana storczyków", możesz tam spróbować. Chętni na pewno się znajdą  .
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

świętokrzyskie Pozdrawiam Bogusia
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwietnia 19, 2012, 10:54:55 » |
|
Od jakiegoś czasu próbuję się z hydro. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła jakiegoś eksperymentu.  Oto dendrobium Stardust: Kupiłam duże i piękne. Potem okazało się, że miał wciornastki. Po kuracji na te małe paskudztwa poszło do ogrodu. Tam prawie całe zostało zjedzone przez ślimaki. Miałam wyrzucić, ale moja Mamusia ulitowała się nad nim i wstawiła je pod taras. Jesienią miało już kilka keików na sobie, więc wzięłam do domu. Przez zimę tych keików było kilkanaście. Jakieś miesiąc temu odcięłam delikatnie wszystkie z ich 2-3 cm korzonkami i wsadziłam do hydro. Niektóre keiki były wielkości mojego małego palca. Teraz są dużo większe i widać, że im dobrze jest. Mam nadzieję, że niedługo będę się cieszyć jego żółtymi kwiatami. 
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwietnia 19, 2012, 11:26:36 » |
|
Wygląda bardzo ładnie  . Aż trudno uwierzyć, że jest "po przejściach", uprawa hydro widać mu służy. Czekamy na zdjęcia kwiatuszków  .
|
|
|
|
|
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwietnia 20, 2012, 00:16:54 » |
|
Maleństwo38 - piękny gąszcz uzyskałaś  .
|
|
|
|
|
|
|
|
adamanna
Gaduła

Rzeszów
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwietnia 22, 2012, 20:29:35 » |
|
Pięknie sie puszcza  teraz tylko pozostaje czekać na kwiaty
|
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwietnia 22, 2012, 21:13:39 » |
|
Nieźle sie puszcza  . Jak na reanimka w całkiem dobrej kondycji  . Dendrobium phalaenopsis nie przepadają za pobytem pod chmurką, lepiej im cały rok w mieszkaniu ( w przeciwieństwie do innych rodzajów Dendrobium).
|
|
|
|
|
|
|
julka1973
Rezydent

okolice Wrocławia,strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwietnia 22, 2012, 21:28:53 » |
|
Dzięki Aniu  Więc zostanie w domu  Kupiłam go 2 miesiące temu przekwitniętego i takiego łysego bidulka.Zaczyna żyć jak i oncidium i falek,które razem z nim uratowałam.
|
|
|
|
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwietnia 23, 2012, 07:40:57 » |
|
Pochwal się koniecznie jak zakwitnie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
Canna0
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Maja 06, 2012, 10:48:35 » |
|
Nie zaglądałam do swojego przez kilka dni, a on w tym czasie poczuł wolę bożą, jak mówi moja ciotka. Puszcza się na lewo i prawo, rosną mu nowe bulwy i keiki, ale jeżeli tak zajął się rozmnażaniem, to chyba kwitnienie odpuści sobie na dłużej.
|
|
|
|
Pozdrawiam Anna
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maja 06, 2012, 23:27:26 » |
|
Za to mój zielony ulubieniec niestety marnieje. Może przestanę do niego zaglądać... 
|
|
|
|
|
|
|
Beatriceee
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maja 10, 2012, 13:48:39 » |
|
A mój puszcza nowy przyrost, odpukać wszystkie storczyki obudziły się na wiosnę  A to nowe liście, a to przyrosty, a to łodygi kwiatowe  oby tak dalej
|
|
|
|
|
|
|
Anok
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maja 12, 2012, 23:43:43 » |
|
Tak teraz wygląda wspomniany:  Ale pojawiło się takie "coś", co raczej oznacza, że storczyk żyje  : 
|
|
|
|
|
|
|
kwiatolek
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maja 13, 2012, 03:46:23 » |
|
Kupiłam jakiś czas temu trzy łyse badylki. Po moich staraniach wypuścił kwiat, ale odrostów już nie.  Czy odrosty wychodzą po kwitnieniu? I mogę liczyć,że storczyk przeżyje? 
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina 
|
|
|
ajania
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maja 13, 2012, 08:49:47 » |
|
Widocznie swoimi staraniami zainicjowałaś kwitnienie. Według mnie po kwitnieniu roślina powinna zacząć wypuszczać nowe przyrosty. Musisz zapewnić jej dużo światła, nawożenie i powinno być ok. Trzymam kciuki  .
|
|
|
|
|
|
|
kwiatolek
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maja 13, 2012, 09:46:33 » |
|
No właśnie nawożenie.  Osobiście te storczyki bardziej mi się podobają niż nobile. Mam nadzieję, że to nie ostanie jego tchnienie życia. Mąż śmiał się ze mnie jak zobaczył, co przytaszczyłam z centrum. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina 
|
|
|
Beatriceee
|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpnia 16, 2012, 13:34:57 » |
|
Jak tam wasze kwiatki? Nie zapowiada się jakieś kwitnienie;-) u mnie wypuścił nową pseudobulwę, a z nie idzie łodyga kwiatowa:-D
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpnia 16, 2012, 13:36:45 » |
|
U mnie się zapowiada. Dwa pędy kwiatowe wypuściło dendrobium o kwiatach białych i fioletowej warżce. Cieszę się, bo miało niezbyt ciekawe korzenie, ale najwyraźniej się zregenerowały.
|
|
|
|
|
|
|
|