raisumi
Aktywny

|
 |
« : Grudnia 27, 2011, 17:36:11 » |
|
 [/img]
|
|
|
|
|
|
|
raisumi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 28, 2011, 07:13:46 » |
|
Dziś mam chwile czasu na krotki opis uprawy tego dendrobium. Mam je z 5 lat. Dostałam w prezencie jako mala sadzonkę Jest to dendrobium lubiące chłód. Nie tak bardzo jak D.nobile, ale jednak. U mnie ma miejsce na drugim końcu parapetu, praktycznie wiecznie uchylonego okna. Latem podlewam bardzo czesto, ponieważ uprawiam go w samym keramzycie. Jesienią zmniejszam czestotliwosc, a zima ....od przypadku do przypadku, ale zawsze z nawozem. Zima ten nawoź jest bardziej rozcieńczony niż w sezonie wegetacyjnym. To dendrobium bardzo chetnie kwitnie, kilka razy w roku, pachnącymi kwiatami.
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

świętokrzyskie Pozdrawiam Bogusia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 28, 2011, 09:37:55 » |
|
Gratuluję! Wyjątkowo urodziwe!  Czy jest trudne do zdobycia?
|
|
|
|
|
|
|
Al_Inka
Gaduła

Suwałki, strefa klimatyczna 5b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 28, 2011, 14:40:33 » |
|
Gratuluję również. Jest śliczne 
|
|
|
|
domowedziałka"Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein Pozdrawiam, Alina
|
|
|
raisumi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 03, 2012, 09:54:05 » |
|
Więcej kwiatów.....  [/img]
|
|
|
|
|
|
|
Al_Inka
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 03, 2012, 17:41:22 » |
|
Widać też nowe przyrosty, czyli przyszłe kwitnienia zapewnione 
|
|
|
|
domowedziałka"Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein Pozdrawiam, Alina
|
|
|
|
elajas
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 03, 2012, 21:40:54 » |
|
Raisumi, bardzo cieszy taka obfitość kwiatów, pięknie wygląda i pewnie pachnie.  To jest to co dostałam od przyjaciółki i u mnie jeszcze nie kwitło. Ale jak jest tak chętne do kwitnienia to w końcu zakwitnie.  Bogusiu, słoneczko jeżeli tylko będę miała keiki, takie możliwe do oddzielenia to będą dla Ciebie. 
|
|
|
|
Jeżeli masz w sercu zieloną gałązkę - usiądzie na niej słowik. Pozdrawiam elajas.
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 03, 2012, 21:45:40 » |
|
Bogusiu, słoneczko jeżeli tylko będę miała keiki, takie możliwe do oddzielenia to będą dla Ciebie.  I cóż odpowiedzieć na taką deklarację z serca? - zaniemówiłam z radości! 
|
|
|
|
|
|
|
elajas
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 03, 2012, 21:55:05 » |
|
Teraz tylko roślinka ma się postarać, w doniczce jest dość gęsto, jednak długo czekałam na dobre ukorzenienie i obecnie bez pocięcia nie da się oddzielić. A przyznaję chciałabym zobaczyć ją kwitnącą. 
|
|
|
|
Jeżeli masz w sercu zieloną gałązkę - usiądzie na niej słowik. Pozdrawiam elajas.
|
|
|
raisumi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 03, 2012, 22:25:37 » |
|
Teraz slabo kwitnie. Najbardziej zakwitło w grudniu zeszłego roku. Oto kilka fotek z tego sławetnego czasu...  [/img]  [/img]  [/img]  [/img] Trudno bylo dobrze ując je na zdjęciu, bo nowy przyrost przeszkadzali....
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 04, 2012, 09:01:59 » |
|
Opowiedz coś więcej o podłożu, w którym rośnie. Chyba jest optymalne?
|
|
|
|
|
|
|
Al_Inka
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 04, 2012, 16:32:46 » |
|
................ Latem podlewam bardzo czesto, ponieważ uprawiam go w samym keramzycie. ...........
Bogusiu, nie wiem czy Ci to umknęło? Czy może to ja nie zrozumiałam pytania 
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 08, 2012, 00:19:07 » |
|
Ja chciałam dowiedzieć się skąd pomysł na ten seramis? Nie uprawiałam jeszcze żadnego storczyka w keramzycie a ten widać doskonale sobie w nim radzi. Tak sobie myślę, że przenosimy do keramzytu z kory raczej się nie udadzą - bałabym się, że korzenie będą gnić. Domyślam się, że zostało posadzone jako duży już keik? - z czystymi korzeniami?
|
|
|
|
|
|
|
raisumi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 08, 2012, 09:26:18 » |
|
Tak, roslina rosnie w keramzycie od samego początku. Storczyki w zdecydowanej wiekszosci , rosną na drzewach. Nie maja tam podloza, jakie zapewniamy im w warunkach domowych. Pomyslalam wiec, ze jeśli zapewnię swoim wszelkie potrzebne składniki podczas podlewania, to nie ma sensu bawić się w komponowanie podloza. Wsadzilam do keramzytu i koniec! Wszystkie storczyki tak uprawialam ( bo wyparly je hoje i teraz mam tylko niedobitki). Phalaenopsisy rowniez! W czystym seramisie uprawialam przez ponad rok Epidendrum parkinsonianum, teraz ze dwa lata rosnie znowu w keramzycie - bo znalazłam odpowiednia doniczkę. To tyle......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwca 28, 2012, 08:48:37 » |
|
Piękne! Ja też już mam dzięki uprzejmości Forumowej Wróżki. Oby tak chętnie kwitło jak Twoje. 
|
|
|
|
|
|
|
raisumi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipca 03, 2012, 05:32:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marca 26, 2015, 08:04:37 » |
|
Cieszę się , że znalazłam ten wątek  Właśnie szukałam info, dotyczące uprawy w keramzycie d. chłodnolubnych. Moje D. lituiflorum od roku rośnie w keramzycie, średnio sobie radzi ( nie kwitło), ale dzięki Tobie wiem dlaczego- zbyt mało wody zimą, za bardzo przesuszałam. Gratuluję pięknych kwiatów i dzięki za wskazówki uprawowe 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudnia 01, 2015, 03:30:24 » |
|
Gratuluję  piękne to dendrobium, czy każde się przyjmie w keramzycie?
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
|