BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 23, 2007, 19:11:37 » |
|
piekne  ,wybacz ,ale gdzie kupujesz takie odmianowce, 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 23, 2007, 20:09:40 » |
|
A ja znow z pytankeim (moze i glupim  , ale nie pyta ten kto bladzi --- ponoc  ). Czy liliowce to to samo co lilie? Przepiekne te Twoje okazy!!!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
elka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 23, 2007, 20:26:49 » |
|
A ja znow z pytankeim (moze i glupim  , ale nie pyta ten kto bladzi --- ponoc  ). Czy liliowce to to samo co lilie? Przepiekne te Twoje okazy!!! Zupełnie co innego Lilie to kwiaty cebulowe. Z jednej cebuli wyrasta prosty sztywny pęd, który ma na całej długości dookoła krótkie wąskie liście, a na czubku kilka kwiatów. Liliowiec to bylina kłączowa, tworząca kępy trawiastych długich liści (na kilkadziesiąt cm). Z takiej kępy wyrastają pędy kwiatowe, już bez liści, na szczycie jest kilka rozgałęzień z pąkami kwiatowymi. Kępa z wiekiem może się bardzo rozrosnąć. Kwiaty liliowca zakwitają kolejno, ale każdy otwarty jest tylko jeden dzień. Niektóre odmiany kwitną od lipca do jesieni, większość ok. 4 tygodni. Liliom kwiaty kwitną dłużej, ale praktycznie wszystkie prawie jednocześnie. Kwitnienie trwa krócej, niż w rozrośniętej kępie liliowców. Jedne i drugie bywaja bardzo piękne. Ja osobiście wolę liliowce ze względu na ładne kępy, lilii trzeba sadzić więcej, żeby tworzyły ładną kompozycję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 23, 2007, 20:30:37 » |
|
piekne  ,wybacz ,ale gdzie kupujesz takie odmianowce,  Przez internet. Wpisz sobie w google liliowce i wyskoczy ci mnóstwo adresów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 23, 2007, 20:31:11 » |
|
Jestem baaaaardzo wdzieczna za wyjasnienie mi roznicy miedzy tymi pieknotkami. Czego ja sie jeszcze musze douczyc, zeby byc ogrodniczka z prawdziwego zdarzenia?  . Wiesz dotychczas rozwazalam bardzo powaznie zakup lilii, ale.... teraz mam klina  . Musze to jeszcze przemyslec. Dzieki!!!!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 24, 2007, 07:59:29 » |
|
Basiu, w moim ulubionym ogrodniczym było 10 odmian liliowców, ja na razie zdecydowałam się na jedną, bo chcę sprawdzić, jak u mnie będzie rosła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 24, 2007, 20:51:44 » |
|
Liliowce rosną wszędzie, nie ma co sprawdzać, trzeba sadzić Alllle mnie kusisz!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 25, 2007, 08:26:58 » |
|
Ela, nie musisz mnie specjalnie kusić  Są piękne i skoro mówisz, że wszędzie rosną, to dosadzę  Czy teraz nie będzie za późno?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 25, 2007, 08:37:48 » |
|
Mnie też skusiła sąsiadka. Lecz uprzedziła żebym je posadziła w miejscu gdzie będa na stałe. Jak się rozrosną ,będą trudności z wykopaniem. Mocnego chłopa wtedy trzeba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 03, 2007, 13:08:20 » |
|
elka, Elu, mam pytanie odnośnie zdjęć z kolejnych miesięcy - jak to zrobiłaś, że ciągle tam coś kwitnie ? Ja do tej pory zawsze miałem pojedyncze rosliny, dużo trawy i iglaków, ale na pewnym kawałku chciałbym zrobić coś podobnego , co zobaczyłem na Twoich zdjęciach. A w ogóle , to podziwiam i gratuluję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babopielka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 03, 2007, 17:50:12 » |
|
Piękne kwiatki masz u siebie 
|
|
|
|
|
|
Pamiętajcie o ogrodach. Bożena
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 03, 2007, 19:05:03 » |
|
Zachodzę w głowę, jak to się stało, ze dopiero teraz podziwiam Twój ogród  tym bardziej, że jest co podziwiać  liliowce są piękne...., ale czy pachną?? Te Twoje "pofalowane" rabatki.... eh.... cudne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MajaTeresa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 11, 2007, 09:04:48 » |
|
Elu, bardzo ładnie masz rozplanowany ogród i rośliny widzę, że dobrze się w nim czują. Czy to Twój projekt? Podziwiam  . Na wiosnę proszę o więcej zdjęć. Bardzo  . Pozdrawiam gorąco  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 11, 2007, 21:12:55 » |
|
Elu masz bardzo ładny ogródek , już nie mówiąc o twoich ślicznych kwiatach  . Liliowce masz naprawdę cudne. Miło się zwiedza twoje królestwo. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 12, 2007, 08:09:52 » |
|
I ja pospacerowałam po twoim ogrodzie- od razu na sercu zrobiło się raźniej- bo za oknem ponuro...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 12, 2007, 08:11:15 » |
|
i ja..ah marzenia o wlasnym ogrodzie w zimie szczegolnie powracaja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 13, 2008, 09:46:57 » |
|
Witam wzsystkich po zimie  Przepadłam na długo, ale padł mi komputer, potraciłam adresy i hasła, teraz pomalutku wracam... Dziękuje za mile słowa, na ktore w porę nie odpowiedzialam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 14, 2008, 22:59:16 » |
|
Najwazniejsze, ze jestes!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Marzec 01, 2009, 22:37:42 » |
|
I znowu przepadłam. Czy kto¶ mnie jeszcze pamięta? W ubiegłym roku miałam troche rodzinnych problemów, chorował mi m±ż. Teraz juz wszystko w porz±dku, czekam na wiosnę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #52 : Marzec 01, 2009, 22:45:21 » |
|
Niestety nie pamiętam  bo i nie mogę pamiętać  ale chętnie się zapoznam. Ciekawe porównanie ogrodu w czasie i ¶liczne liliowce - potwierdzam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #53 : Marzec 03, 2009, 08:09:01 » |
|
Witam cię Elu szybciutko  ..........póki znowu nie przepadniesz. Ale powiedz chociaż,, Pojawiam się i znikam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Marzec 19, 2009, 16:41:41 » |
|
Bywam na razie  Postanowiłam też pisać bloga. Mam nadzieje, że wpisy bedą częstsze, niż na forum w ubiegłym roku  A wiosny nadal nie widać, buuu... Śnieg sypie od kilku dni. Kwitnie mi tylko kilka irysków żyłkowanych., reszta śpi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Aktywny

świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Marzec 19, 2009, 20:22:52 » |
|
Elu,bardzo mi się podoba twój ogródek,śliczne liliowce.Mam nadzieję,że zobaczymy więcej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Marzec 20, 2009, 08:04:45 » |
|
Witaj! Elu ja też pospacerowałam u Ciebie. Masz piękny ogródek. O podobnym ja marzę. Teraz już widzę na zdjęciach jak ma wyglądać.  Dotychczas tylko sobie wyobrażałam. Ja tez jestem miłośniczką liliowców. Na razie mam jednego (pomarańczowego) ale czekam na przesyłkę z trzema. Powoli nazbieram całą kolekcję. Daleko mi do Twojej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 20, 2009, 08:50:38 » |
|
A ja Cie pamiętam i ciesze się, że jest następna osoba z naszych stron . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elka
Nowicjusz
|