|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #181 : Lipiec 26, 2009, 20:49:46 » |
|
Moja magnolia zakwitła po raz drugi w tym sezonie 4 kwiatami ,czy to normalne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Gaduła

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #182 : Lipiec 27, 2009, 00:00:50 » |
|
To normalne, Magnolie często powtarzają kwitnienie w lecie kilkoma kwiatami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
|
 |
« Odpowiedz #184 : Sierpień 01, 2009, 21:09:22 » |
|
Moja magnolia też zakwitła drugi raz. Byłam w szoku, bo w ubiegłych latach nigdy tak nie miała. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
agac
Aktywny

Moje kwiatuszki
|
 |
« Odpowiedz #185 : Sierpień 01, 2009, 23:16:04 » |
|
Ja kiedyś podlewałam swoją magnolię nawozem do roślin kwitnących z Plantpolu i zakwitła mi drugi raz w ciągu roku i to sporą ilością kwiatów . Przestałam praktykować ten proceder bo kwiaty były mało widoczne a miałam wrażenie że następne wiosenne kwitnienie było słabsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #186 : Sierpień 03, 2009, 12:16:56 » |
|
Mam pytanie, czy magnolię 'Alexandrina' trzeba zabezpieczać na zimę, jeśli tak, to w jaki sposób?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
|
 |
« Odpowiedz #187 : Sierpień 03, 2009, 21:08:24 » |
|
Moja magnolia dzisiaj...  No i ma jeszcze kilka małych pączusiów...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
boreks
Nowicjusz
miłość pokona nawet śmierć
|
 |
« Odpowiedz #188 : Październik 29, 2009, 18:45:35 » |
|
jak zasadzić magnolię np z patyka żeby się przyjęła pytam orientacyjnie bo na razie nie mam od kogo wziąć tzn patyk a po kupnie nasion magnolii z allegro to istna lipa kupiłam parę kolorów a porosły surfinie z niego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katii
Gaduła

woj .łódzkie
|
 |
« Odpowiedz #189 : Marzec 06, 2010, 13:28:56 » |
|
Jakiś miesiąc temu jak spadał lód z dachu to obłamał na magnolii gałązki więc włożyłam je do wody , a one zaczęły puszczać korzenie .Teraz są już w doniczce , jeśli się przyjmą czy mają szansę kwitnąć tak samo jak krzew mama ?Czy one muszą być szczepione?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katii
Gaduła

woj .łódzkie
|
 |
« Odpowiedz #191 : Maj 03, 2010, 12:15:51 » |
|
Ale śliczna i ile kwiatów  .Niestety nie udało się nic ukorzenić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #194 : Maj 05, 2010, 12:23:18 » |
|
Właśnie łażę (chodzę tu nie pasuje, bo przejście kilku metrów zajmuje mi mnóstwo czasu) po angielskim parku. I robię zdjęcia kwitnącym krzewom magnolii i azalii, w stanie, że tak powiem, dzikim  Pokażę po powrocie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #195 : Maj 05, 2010, 22:11:30 » |
|
Nowirko, która jest atrakcyjniejsza odmiana - ja mam Betty, ta Suzan chyba nieco jaśniejsza, no ale może kolor na fotka ciut inny niż w naturze
|
|
|
|
|
|
serdecznie Jacki
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #196 : Maj 06, 2010, 09:32:36 » |
|
Kwiaty Betty są bardzo duże, białe od wewnątrz, ale płatki wiszą i nie jest to zbyt ciekawe. Suzan ma ciemniejsze i sztywniejsze kwiaty, w środku płatki różowe. Pokrój Suzan jest smukły, a Betty rośnie szeroko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #197 : Maj 15, 2010, 10:49:33 » |
|
Tellerko, czy już jest "po powrocie"? Tak mało zdjęć, a za chwilkę przekwitną.  Czy nikt więcej się nie pochwali?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izabelaz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #198 : Maj 15, 2010, 13:49:50 » |
|
Ja mam Magnolię, która kwitnie w maju, tylko troszkę zimą przymarzła, ale od dołu puściła nowe gałązki. C do późniejszej odmiany to się jeszcze nie spotkałam. Ja wolę Magnolię kwitnącą w maju gdyż ma przepiękny zapach i rozchodzi się w powietrzu... ym! To niepowtarzalny zapach! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #199 : Maj 21, 2010, 08:31:27 » |
|
Okazalo się, że to wszystko były azalie... choć tak wielkie krzewy że z daleka wydawało mi się, że to magnolie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iluzja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #200 : Czerwiec 11, 2010, 11:42:20 » |
|
Mam problem, kupiłam 2 sadzonki magnolii w maju, od razu wsadziłam do gruntu, pogoda jaka była wiadomo- generalnie deszcz. Po kilku dniach z gałązek opadły listki i do tej pory nie ma żadnych oznak życia:( Nie wiem czy mam jeszcze na co czekać, czy po prostu wykopać je z ogródka i tyle.
|
|
|
|
|
|
Nie taki diabeł straszny;)
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #201 : Czerwiec 11, 2010, 16:28:47 » |
|
Deszcz nie spowodował opadania listków, chyba że krzewy stały w wodzie. Poczekaj z wykopywaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

To ja :)
|
 |
« Odpowiedz #202 : Czerwiec 12, 2010, 06:15:49 » |
|
Odmiana Susan (Suzan)- powtarza kwitnienie w lecie.
|
|
|
|
|
|
Kamil --------- Pokręcony jak obrazy Boscha
|
|
|
jeż
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #203 : Czerwiec 20, 2010, 21:01:20 » |
|
Moja magnolia ma parę lat, ma około 1,5m wysokości,albo nawet mniej. Choć młoda i niewielka, ale w tamtym roku miała naście kwiatów. W tym roku ani jednego! Tak poza tym wygląda zdrowo. Czyżby je też zaszkodziła zima? Bo w tym roku nie kwitł mi ani złotokap, ani jedna forsycja.
|
|
|
|
|
|
 jeż 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #204 : Czerwiec 20, 2010, 22:45:27 » |
|
Jeśli jest zdrowa jak piszesz, to prawdopodobnie zaszkodziła jej zima. U mnie przemarzły pąki kwiatowe niektórych hortensji i winorośli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babcia_Wisia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #205 : Czerwiec 21, 2010, 09:39:56 » |
|
Mam też magnolię na działce i pięknie kwitła ale moje pytanie dotyczy ukorzenienia samemu gałązki pół zdrewniałej i typowo zielonej. Jestem ciekawa Waszej opinii na ten temat. Moi sąsiedzi twierdzą,że w maju taka szansa jest. Więc ja tak zrobiłam.W doniczce z ukorzeniaczem wsadziłam po dwie gałązki na pół zdrewniałe i dwie zielone. 
|
|
|
|
|
|
Nie wszystko złoto co się świeci.... Ps. Pozdrowienia z zielonego... 
|
|
|
jeż
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #206 : Czerwiec 21, 2010, 15:01:08 » |
|
Dzięki za odpowiedź! Wychodzi na to, że tego roczna zima zaszkodziła wielu moim krzewom w kwitnieniu, ale dobrze, że rosną. Co do problemu z postu wyżej, nie będę się wypowiadać, bo jestem raczej kiepskim ogrodnikiem. Zostawiam to bardziej zaawansowanym. Pa!
|
|
|
|
|
|
 jeż 
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #207 : Czerwiec 23, 2010, 15:43:56 » |
|
A tak moja magnolia w tym roku obrodziła. Dziwnie, bo długo po wypuszczeniu listków, ale to jej pierwsze kwitnienie u mnie i jestem straszliwie dumna   Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
Babcia_Wisia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #208 : Czerwiec 23, 2010, 16:06:41 » |
|
Możesz być dumna bo kwiat pełen uroku. 
|
|
|
|
|
|
Nie wszystko złoto co się świeci.... Ps. Pozdrowienia z zielonego... 
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #209 : Czerwiec 23, 2010, 16:16:57 » |
|
Jestem dumna jak paw. Kwiatuszek posadzony w tamtym roku w lipcu i już takie kwitnięcie. To uchwycone na zdjęciu to jest początek. Później jeszcze 5 pąków się rozwinęło. A już bałam się że zmarzła mi w zimę, bo nie okryta w zimę była. Na uczelni magnolie zdążyły przekwitnąć, a moja stwierdziła, ze dopiero wtedy pokaże co potrafi.  Daleko jej jeszcze do Waszych okazów, ale z czasem na pewno podgonimy.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|