igulka2
Aktywny

|
 |
« : Maj 23, 2007, 11:27:52 » |
|
W ubiegłym roku postanowiłam obsadzić paskudny mur oporowy winobluszczem trójklapowym, niestety nigdzie nie mogę dostać ukorzenionych sadzonek tej rośliny. Wszędzie dostępny jest pięcioklapowy, a ten już rośnie na ścianie domu... Na wiosnę zamówiłam na "Allegro" nasiona, niestety wszystkie po uprzednim namoczeniu , zapleśniały mi w lodówce  ,a miały tam być przez 4 tygodnie... Jak mam uzyskać roślinki i co zrobiłam zle???? PS. A może ktoś ma w na domu trójklapa? To ja bardzo bym prosiła............. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam IGA:)
|
|
|
Anna Maria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2007, 21:16:41 » |
|
A próbowałaś szukać w Internecie? Tak na szybko znalazłam to (szkółka znana, dawno działa): Oferowana: Parthenocissus tricuspidata Pkw: 2 l Rozmiar: 60-80 Wiek 1: IMAG: PATRICUS Wiek 2: Ilość: 5230 charakterystyka: cena: 8,8 PLN dodana: Czwartek 22 Marzec 2007 14:41 Informacje o szkółkarzu Gospodarstwo Szkółkarskie L. G. Kurowscy ul. Kurowska 105 24-130 Końskowola Polska tel. +48 81 881 62 13 fax. +48 81 881 69 40 e-mail: info@kurowski.plwww: Brak adresu strony w Katalogu Firm
|
|
|
|
|
|
Anna Maria;
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2007, 10:22:43 » |
|
Anna Maria przeczytaj proszę regulamin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

Lilla My
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2009, 16:17:39 » |
|
Dziewczynki, strasznie mi sie taki japończyk spodobal i wzięłam z pewnego pieknego miejsca kilka galązek. Dwa dni moczylam w wodzie, a teraz wsadzilam do doniczki; piecioklapowego tak rozmnażalam i się udalo - czy przy trojklapowym tez jest szansa?
|
|
|
|
|
|
Straciłam wszystkie swoje hoje. Błagam o ścinki...
|
|
|
lesnik
Aktywny

Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2009, 20:46:02 » |
|
Z P.tricuspidata trudniejsza sprawa. Z sadzonek zdrewniałych udaje się w niewielkim procencie dlatego częściej stosuje się szczepienie. Można też z sadzonek korzeniowych. Jak mój krzaczek się rozrośnie spróbuję rozmnożyć, może już jesienią. Igulka- zmieszałaś z piaskiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2009, 12:04:19 » |
|
Ja niedawno zakupiłam sztobry winobluszcza, ale coś niebardzo chcą puszczać pędki, chociaż zostały wcześniej ukorzenione. Nie wiem czy coś z niego będzie. Zobaczymy, może z czasem się jeszcze zabiorą. Nie wiem też jaki jest najlepszy czas na sadzenie takich sztobrów. Może za wcześnie je wsadziłam do ziemi. Ktoś podpowie?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2009, 08:35:18 » |
|
Witam Ja poszedłem na łatwiznę i po prostu zakupiłem ukorzenione sadzonki na Allegro  mają się świetnie i każda ma już powyżej 1 metra wysokości  W szkółce obok miejscowości w której mieszkam też są w sprzedaży sadzonki o wysokości ok. 50 cm. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 10:51:54 » |
|
A kiedy wysadzałeś swoje sadzonki?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2009, 12:05:00 » |
|
W marcu tego roku. Nawet się troche zdenerwowałem bo kilka z nich po rozwinięciu liści zaczęło zasychać. Rozhartowały się. Ale dostały nawóz i wodę i ładnie odbiły także żadna nie została usunięta. Jeśli chcesz to mogę Ci podać nick osoby od której kupowałem na Allegro albo e-mail tej Pani 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2009, 12:11:52 » |
|
Ja wysadzałam jakoś w kwietniu. Też kupiłam na Allegro tzw. sztobry, które należało zanurzyć w ukorzeniaczu i wsadzić do ziemi. Noi coś się nie chcą zabrać. Tzn. nie wszystkie bo kilka puściło pąki, reszta mariutko. No ale poczekamy, zobaczymy, a jaki nawóz stosowałeś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2009, 13:00:26 » |
|
A ja kupiłem już gotowe szczepione sadzonki w doniczkach. Należę do tych niecierpliwych którzy chcą aby roślina po zasadzeniu była już dobrze widoczna  Zastosowałem Osmocote do ogrodu Substrala. Pomogło i to nadspodziewanie  Teraz ładnie się wspinają na ogrodzenie. Co prawda muszę je co jakiś czas ułożyć bo u mnie często i dośc mocno wieje  Mieszkam wśród pól i nie mam w ogrodzie ani jednego zacisznego miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2009, 13:26:55 » |
|
Aaa no to ja chyba źle postąpiłam z tymi sztobrami, a na aukcji podawali, że można wsadzać prosto do ziemi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2009, 14:30:47 » |
|
Zawsze kupuję rośliny w doniczkach, ukorzenione. Od zeszłego roku kiedy to zaczął powstawać mój ogród posadziłem ich ponad 200 i wszystkie przetrwały zimę czyli mogę założyć że się przyjęły  Co do winobluszczu to sadzonka doniczkowa kosztuje trochę drożej niż sztobry bo ponad 20 zł za sztukę. Ja potrzebowałem tylko 8 sztuk aby je posadzić naprzemiennie z bluszczem. Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 08, 2009, 00:02:21 » |
|
Piękny widok. Lubię to pnącze i mam je od roku ale jakoś nie chce ruszyć. Podejrzewam ,że moja sadzonka pochodzi z cieplejszego klimatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 08, 2009, 08:12:11 » |
|
Ruszy  . Mój też praktycznie stał w miejscu przez 2 lata, teraz poszedł jak burza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 13, 2009, 08:11:44 » |
|
Jurekg alez piekny widok. Moze ktos z Was ma pomysl jakiego pnacza uzyc do obsadzenia domku w lesie?? Taki winobluszcz by pieknie wygladal. Ja potrzebowałem tylko 8 sztuk aby je posadzić naprzemiennie z bluszczem.
I jaki jest tego efekt??
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 13, 2009, 09:33:59 » |
|
Efekt jest taki że winobluszcz jest dużo większy i bardziej gęsty czyli lepiej widoczny. Bluszcz z kolei teraz dopiero się zaczął zagęszczać po lekkim przycięciu i mam nadzieję że w przyszłym roku efekt wizualny będzie już dużo lepszy. Winobluszcz bardzo szybko i gęsto się rozrasta. Od posadzeniu w marcu tego roku 75 % ogrodzenia jest już zakryte i to szczelnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DaniSch
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 13, 2009, 10:00:13 » |
|
Jurekg - cudny widok. U mnie jest tego o wiele mniej  , obrasta tylko mur wokol ogrodu. wlasnie zaczyna sie czerwienic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 13, 2009, 12:01:17 » |
|
Ostatnio widziałam coś takiego: http://www.allegro.pl/item746944159_pstry_winobluszcz_nowosc_80cm.htmlporośnięta była altanka.....fajnie wyglądało....
|
|
|
|
|
|
„.. Ale ja nie chciałabym mieć do czynienia z wariatami - rzekła Alicja. - O, na to nie ma już rady - odparł Kot. - Wszyscy mamy tutaj bzika. - Skąd możesz wiedzieć, że ja mam? - Musisz mieć. Inaczej nie przyszłabyś tutaj..."
|
|
|
|
|
lesnik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 14, 2009, 11:36:13 » |
|
Winobluszcze są ozdobne z liści,szczególnie jesienią, reklamowanie owoców jako ozdoby jest lekką przesadą. Są drobne i mało widoczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 14, 2009, 17:21:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
„.. Ale ja nie chciałabym mieć do czynienia z wariatami - rzekła Alicja. - O, na to nie ma już rady - odparł Kot. - Wszyscy mamy tutaj bzika. - Skąd możesz wiedzieć, że ja mam? - Musisz mieć. Inaczej nie przyszłabyś tutaj..."
|
|
|
lesnik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2009, 22:28:57 » |
|
Przepraszam za moją niezręczność  . Podałaś w swoim poście adres strony na allegro, na której ktoś reklamuje urodę liści winobluszcza i jego owoców  . Moje uwagi dotyczą tej reklamy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ez136
Aktywny

małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 13, 2010, 22:00:32 » |
|
Odświeżam wątek  Ja też mam trzy klapowego- i porośnięty nim dom: Oto zdjęcia:      Mnie udaje się ukorzeniać sadzonki trójklapa w piachu. W marcu-dzień bezmroźny musi być  tnę patyki- jak padnie, następnie wsadzam do doniczek z piachem i do piwinicy, w kwietniu tunel, w sierpniu- przepięknie ukorzenione sadzonki z liśćmi. Oprócz tego u mnie trójklap sieje się gęsto  W lecie, jak zakwitnie opadają go pszczoły, cała ściana śpiewa od pszczół, bowiem trójklap jest miododajny, następnie zawiązują się granatowe owoce,które namiętnie kosy i inne owocolubne jedzą w zimie. Taki owoc przechodzi przez układ trawienny ptaszka, a następnie z wiadomym , a nie wymownym spada na zimę, a na wiosnę pod krzewami macie całe łany parthenocissusa- we wrześniu jest tak piękny i dorodny, że można by było nim cały mur chiński obsadzić  Zachęcam wszystkich do uprawy.  Aha, tak przy okazji świetnie wysuszył mi mury 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 14, 2010, 13:18:29 » |
|
Nie wiem, czy nie pokazywałem tej fotki wcześniej- tak wygląda późną jesienią, szkoda tylko, że tak krótko: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ez136
Aktywny

małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 14, 2010, 14:40:53 » |
|
jurekg - pięknie się na jesień ten trójklapowiec wybarwił  katii- trójklapowiec rośnie już 7 lat. To tylko jedna sadzonka!!!! W tej chwili porośnięte są trzy ściany domu. Jest niesamowity, przeplótł się z pięcioklapowym winobluszczem i pnącymi różami. Jak zakwitną latem róże pnące- widok jest bajkowy.  Pozdrawiam i zachęcam do obsadzania domów, murów winobluszczami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|