Iren
|
 |
« : Lipiec 06, 2011, 23:25:07 » |
|
Śpiąca na szybie ćma 
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2011, 06:10:51 » |
|
Moim zdaniem rewelacyjna 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2011, 06:40:01 » |
|
Świetna, Irenko! Nie wiedzieć czemu - przypomina mi sowę... Uszatkę 
|
|
|
|
|
|
|
Iren
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2011, 10:16:14 » |
|
Cieszę się bardzo, że Wam się podoba  To najciekawsze zdjęcie jakie udało mi się wykonać w trakcie zwiedzania Exploseum 
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2011, 17:15:53 » |
|
Ale za to, produkcję prochu masz w małym paluszku, przyznaj się. 
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2011, 17:17:20 » |
|
Co to jest exploseum?
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2011, 17:20:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2011, 18:27:48 » |
|
Ale za to, produkcję prochu masz w małym paluszku, przyznaj się.  Niestety, albo stety - nie mam Zresztą tego w muzeum dowiedzieć się i tak raczej nie można. W 1945 r. Armia Czerwona z fabryki wywiozła wszystko, zostały gołe ściany. Późniejsza produkcja prochu i nitrogliceryny odbywała się, i owszem, na terenie Zachemu, ale w innych budynkach i te nie są częścią muzeum.
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2011, 11:00:29 » |
|
Czyli nie polecasz pojechania tam?  Nie wiem co to za zbieżnośc, ale wczoraj, po powrocie do domu też zastałam podobnego owada zaglądającego mi do pokoju (czyli de facto siedział na szybie balkonowej  ). Sesja zaliczona 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2011, 12:34:32 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
Iren
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2011, 16:00:00 » |
|
Ooooo, a dlaczego ją ogoliłaś  To tak przed sesją  Niesamowity dwurożec  Ja też bez lampy robiłam, zresztą przy ustawieniu "makro" nie mam możliwości z lampą, a po za tym siedziała na szybie, za którą był rozsłoneczniony "pejzaż"  Okno w cieniu, tło mocno kontrastowe, jaskrawe. Obiektyw 2-3 cm. od szyby  Czyli nie polecasz pojechania tam?  ... Ależ, dlaczego nie? Polecam. Wystawa może nie jest imponująca, ale interesująca choćby ze względu dotychczasową niedostępność terenu objętego całkowitą tajemnicą również w czasach PRL-u. Obiekty interesujące, otoczenie też. Ja po prostu nie przepadam za wystawami typu "planszówki". Historia fabryki ilustrowana planszami tekstowymi, powiększonymi zdjęciami archiwalnymi, nieliczne odnalezione przedmioty typu naczynia, żetony identyfikacyjne, trochę dokumentów. Część ekspozycji poświęcona jest ogólnie "narzędziom" wojennym poczynając od tarana i katapulty, kończąc na karabinach, od skałkowego do bardziej współczesnych, które nawet można do ręki wziąć  Kilka pokazów multimedialnych, film, współcześnie zrealizowany dot. fabryki i sabotażu. Wspomnienia, żyjącego jeszcze, robotnika przymusowego itd.
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 10, 2011, 17:54:36 » |
|
Ogoliłam dla przyzwoitości.. no nie wypada tak publicznie..  Poproszę adresik tego muzeum 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
Iren
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2011, 22:24:23 » |
|
Na zwiedzanie trzeba się wcześniej zapisać/zgłosić/umówić, ponieważ obiekt znajduje się na terenie zamkniętym. Konieczność wystawienia przepustek. Od bramy głównej ok. 5 km, miejscowym busem. Zwiedzanie tylko w grupach, niekoniecznie w tzw. zorganizowanych. Po wcześniejszym zgłoszeniu i ustaleniu godziny. Tel. 52 5859912. Więcej tu: http://www.muzeum.bydgoszcz.pl/dag.php , a jeszcze więcej tu! http://www.exploseum.pl/Może to nie najlepsze miejsce, bo zdjęcia poniżej średniej amatorskiej, ale wybrałam kilka takich które dają pojęcie o wystawie. z okna, tego obok ćmy  i na zewnątrz a między budynkami przemieszczaliśmy się głównie takimi tunelami:
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2011, 08:33:13 » |
|
Bardzo minimalistyczne  Dzięki za namiary 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2012, 09:11:24 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
luczek95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 30, 2012, 13:05:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 30, 2012, 13:59:30 » |
|
A co tam za różnica... 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
bakcylla
Rezydent

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 30, 2012, 17:50:30 » |
|
Cudne zdjęcia i obiekty.
|
|
|
|
|
|
|
vampyroteuthis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2012, 10:25:37 » |
|
Złapałam tą ćmę na siedzeniu na moim fiołku  
|
|
|
|
|
|
|
Orszulka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 20, 2014, 18:21:56 » |
|
Są piękne! Niedźwiedziówka kaja (Arctia caja) 
|
|
|
|
|
|
|
|