krufka
|
 |
« : Czerwca 04, 2011, 13:57:22 » |
|
Wygrałam na loterii 2 małe iglaczki.Mogę je posadzić jedynie w donicy na balkonie(południowo-zach).W jaką ziemie sadzić? Aha-były trochę klapniete(dzisiaj jest upał,więc porządnie spryskałam je wodą i nasączyłam bryłę korzeniową. Co dalej?
|
|
|
|
|
|
|
teli
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 04, 2011, 14:01:21 » |
|
No , jako pierwsza, doradzę w kącik w cień , balkonu , ziemia , raczej ciężejsza , coby nie wysychała , non stop , na spód , ziemię zmieszać , z nawozem do iglaków , troszeczkę , zanim się nie przyjmie , nie zaakceptuje , w cieniu trzymać
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 04, 2011, 14:21:01 » |
|
Basiu dziękuję za informacje. 
|
|
|
|
|
|
|
tomeh
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 09, 2011, 07:56:30 » |
|
Warze też a by w ziemi było sporo kory drzewnej - one lubią takie ph
|
|
|
|
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 10, 2011, 09:07:35 » |
|
Jeśli jest możliwość to najlepiej kupić worek ziemi do iglaków. Będzie dobra na start. A tak z ciekawości - jakie to iglaki?
|
|
|
|
|
|
|
marzenka
Aktywny

Pozdrowienia ze Świnoujścia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 12, 2011, 17:42:03 » |
|
Ja mam taras południowy, żar z nieba praktycznie od południa do wieczora. Trzymam iglaki w donicach, nawet dobrze się mają. Jedynie podlewam. Czasem z odżywką do iglaków. Fakt, że lepiej rosną w półcieniu lub w gruncie.Ja nie mam takiej możliwości, radzę sobie jak mogę. Ten iglak jest zeszłoroczny. Zimował w donicy. 
|
|
|
|
|
|
|
krufka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 30, 2011, 17:12:23 » |
|
Jeśli jest możliwość to najlepiej kupić worek ziemi do iglaków. Będzie dobra na start. A tak z ciekawości - jakie to iglaki?
Nie mam pojęcia .Jakieś świerki lub jodełki,roczne siewki chyba.
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 16, 2011, 19:20:13 » |
|
Mam takie male pytanko w sprawie świerka. Kupilam na wiosne tego roku swierk "Bialobok"i posadzilam w donicy na balkonie.Niestety ziemia jest zwykla uniwersalna i bardzo szybko przesychala,w lecie musialam ja podlewac codziennie.Teraz chcialam posadzic ja w ziemi wykopanej z ogrodu i nie wiem,czy mam to zrobic teraz,czy na wiosne?
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 16, 2011, 23:18:32 » |
|
Przesadź teraz, bo w zimie też będziesz musiała podlewać, w ogrodowej rzadziej.
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 17, 2011, 10:50:27 » |
|
Dziekuje Malgosiu  . Tez tak myslalam,pomimo,ze wyczytalam,zeby raczej w zimie takich rzeczy nie robic,ale u mnie jest jak na razie cieplo w nocy 5°C,w dzien 10,12°C. Czy doniczke powinnam dac wieksza?
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 17, 2011, 17:53:07 » |
|
tak
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 27, 2014, 17:35:37 » |
|
Moje balkonowe sosenki   Sosna wydmowa "Frisian Gold"  Karlowa odmiana sosny drobnokwiatowej "Tanima no yuki"  Sosnica japonska "Grune kugel"
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #13 : Października 29, 2014, 20:36:07 » |
|
Sosenka wydmowa "Frisian Gold" pieknie przebarwia igielki na zolto  .Na jesieni i w zimie jest wielka ozdoba ponurych doniczek,w ktorych raczej nic juz nie zostaje 
|
|
|
|
|
|
|
runka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 27, 2017, 10:39:42 » |
|
Moje już drugi rok w doniczkach , były tylko przesadzone do większych. Część upiększa ganek jesienią i zimą. Czekają na ukończenie ogrodzenia wtedy dopiero dostaną docelową miejscówkę
|
|
|
|
Beata
Runkowy świat kwiatów-http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=48694.msg1123450#msg1123450
|
|
|
|