ixeska
|
 |
« : Maja 28, 2011, 16:14:17 » |
|
Czy ktoś z Was hoduje z sukcesem?
Ja kiedyś miałam, ale padł. Dawno to było i nie pamiętam czemu.
A dziś mnie podkusiło i nabyłam kolejnego. Jego kwiaty są tak cudne!!! Chyba nie da się porównać ich błękitu z żadnymi innymi.
Nie wiem tylko jakie ma szanse. Jeśli ktokolwiek ma jakieś doświadczenia z ów gościem to pliiiis o porady....
|
|
|
|
eFka-koneFka
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 28, 2011, 18:29:49 » |
|
U mnie bezproblemowo rośnie od paru lat.Siedzi w wielkiej donicy nawożony od czasu do czasu żaden szkodnik go się nie imał do tej pory.Stoi w półcienistym miejscu. Na zimę zbieram do nieogrzewanego pomieszczenia.Zrzuca wtedy wszystkie liście.I tak do wiosny stoi. Przycinam mu lekko gałązki, ale raczej te zeschłe i idzie z powrotem na zewnątrz. Ziemię ma zwykłą, uniwersalną. Jedyny problem to taki,że nie umiem rozmnożyć.Chociaż tego mam z własnoręcznie wyhodowanej.
|
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 29, 2011, 08:50:57 » |
|
Dzięki dziewczyny!
Do GOLL: A czy on Ci zawiązuje nasiona? I czy Ci kwitnie obficie?
Wyczytałam, że pochodzi z Afryki, to może dobrze mu będzie na 'patelni'?
|
|
|
|
eFka-koneFka
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 29, 2011, 09:52:16 » |
|
Nigdy do tej pory nasion nie zawiązał,kwiaty po przekwitnięciu zaraz opadają. Kwitnie na końcach wszystkich gałązek,ale tak stopniowo, nie naraz wszystkie. Możliwe,że na "patelni" dobrze by się czuł, ale u mnie od dawna ma swoje stałe miejsce, ą że dobrze mu tam to wolę nie zmieniać.
|
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 30, 2011, 08:06:17 » |
|
Ja uprawiam. Dopiero dziś tu dotarłam.  Mam go od zeszłego roku, przezimował ładnie. Stoi na zewnątrz, w pełnym słońcu. Ziemia zwyczajna, podlewać muszę obficie. Bezproblemowy. Rozmnażam go przez sadzonki, nie zauważyłam, aby zawiązał nasiona. W tym roku jeszcze nie kwitł, być może dlatego, że przycięłam. Niestety nie mam fotki pokrojowej, tylko pojedyncze kwiatostany z zeszłego roku:  
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 01, 2011, 08:46:55 » |
|
Dzięki Raflezjo.
Powiedz jeszcze proszę jak go zimowałaś? Tak jak bugenwille? Na parapecie? I jak go rozmnażałaś? Doniczka + luźna ziemia i słój? I czy pędy brałaś zdrewniałe czy zielone? No i o jakiej porze roku?
Ps. Piękne te Twoje zdjęcia!!!! Widać na nich niesamowity błekit ołownika. Zawsze mnie powalał....
|
|
|
|
eFka-koneFka
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 01, 2011, 09:26:52 » |
|
Zimowany w pokoju na parapecie. Temperatura około 12- 16 stopni. Tak jak bugenwille  . Rozmnażałam chyba w lipcu 2010. Sadzonka półzdrewniała, choc zielne chyba też były, do ukorzeniacza, do luźnej ziemi (z perlitem) w doniczce a to wszystko do worka. Dzięki za miłe słowa  .
|
|
|
|
|
|
|
marzena63
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 01, 2011, 09:31:48 » |
|
Ja dostałam na jesieni zielone szczepki z ołownika i ukorzeniałam w wodzie.Dosyć szybko wypuściły korzonki.I szybko rosły  .Ciekawa jestem ,czy w tym roku mi zakwitną  .
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwca 01, 2011, 09:37:21 » |
|
Na pewno Marzenka! On dość szybko rośnie i łatwo kwitnie.
|
|
|
|
|
|
|
marzena63
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 01, 2011, 09:51:02 » |
|
Iwonko jaką on preferuje doniczkę?-dużą czy małą? Ja mam tendencje do wsadzania kwiatów w małe doniczki i nie wiem ,czy mu to nie przeszkadza 
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 01, 2011, 09:53:49 » |
|
No nie za dużą. Taką średnią. Myślę, że mogłabym dać większą, bo to żarłok. Dużo pije i jak sądzę potrzebuje troche więcej skadników mineralnych.
|
|
|
|
|
|
|
marzena63
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 17, 2011, 07:51:22 » |
|
Mój ołownik ma pączki na każdej gałązce  Już nie mogę się doczekać ,kiedy rozkwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 17, 2011, 21:06:39 » |
|
A mój ma już chyba ze 4 lata i nie chce kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwca 17, 2011, 21:08:32 » |
|
A macie może białego ołownika, bo mój to niebieski.
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Gaduła

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwca 19, 2011, 09:06:51 » |
|
Chyba widziałam białego w ofercie p. Ochotnickiej. 
|
|
|
|
|
|
|
marzena63
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwca 29, 2011, 09:16:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwca 29, 2011, 10:22:32 » |
|
Mój właśnie wypuścił pączki. Jego szczęście, bo już miałam zrezygnować z tej rośliny  . W miejscach gorących i słonecznych przez cały dzień zakwita wcześniej. Rewelacyjnie kwitł u mojej mamy na balkonie południowym. U mnie, na zachodnim zakwita dość późno.
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwca 29, 2011, 21:27:09 » |
|
U mnie też ma pąki.
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwca 29, 2011, 21:29:18 » |
|
A ja swojego w półcieniu trzymam,zakwita później ,ale kwiaty są dłużej ,nie tak szybko opadają. Mam zamiar kupić jeszcze białego............
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwca 29, 2011, 21:32:11 » |
|
Gdybyś wiedziała Lucynko gdzie sa białe, to pisz. Ja tez pędem nabędę.
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwca 29, 2011, 22:37:16 » |
|
Wiktor podał dobry namiar ,tam właśnie zamierzam kupić.bo jeszcze czekam na inną roślinkę od tej pani.Iwonko, warto kupować ,już wcześniej kupowałam ,teraz wiosną też,nie tak drogo, a roślinki zdrowe i pewne. Dodaję. właśnie napisałam do pani O.maila z zapytaniem ,czy ma białe, jak odpisze to dam ci Iwonko znać...........
|
|
|
|
|
|
|
raflezja
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwca 30, 2011, 07:24:53 » |
|
Fajnie, dzięki wielkie.
|
|
|
|
|
|
|
ixeska
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipca 24, 2011, 11:35:22 » |
|
Hej, dziewczyny  Jak tam Wasze ołowniki? Mój kwitnie nieprzerwalnie już drugi miesiąc!!! (w różnych nasileniach). Jak odzyskam aparat to wstawię fotki  Rośnie równie silnie Stoi na południowym balkonie oparty o białą ścianę i zaczyna mi się po niej wspinać  Boję się tylko o zimowanie, bo BARDZO się polubiliśmy...
|
|
|
|
eFka-koneFka
|
|
|
|
ixeska
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipca 25, 2011, 10:52:53 » |
|
Kiedy przestanie w końcu lać?? Mam już dość takiego lipca !!!
Mój ołownik stoi na szczęście nieco osłonięty przed deszczem, więc na razie jeszcze nie pływa ...
|
|
|
|
eFka-koneFka
|
|
|
|
goll
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpnia 25, 2011, 19:59:04 » |
|
No nie ,a co ty mu podsypałaś??Mój dopiero pąki tworzy,ale mamy pewność,że biały  .
|
|
|
|
|
|
|
|