kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« : Maja 08, 2011, 09:26:43 » |
|
W mojej kolekcji na dzień dzisiejszy posiadam 5 odmian tych niezwykłych kwiatów: 1. Restrepia antennifera 2. Restrepia concorta 3. Restrepia chameleon 4. Restrepia brachypus 5. Restrepia aristulifera Wszystkie one są chłodolubami i hoduję razem z masdevalliami na oknie północnym. Charakterystyczne dla restrepii jest bardzo krótkie kwitnienie, jednakże na jednym liściu - przyroście potrafi kwitnąć kilka razy. Po kilku niepowodzeniach w utrzymaniu kwiatu, spowodowanych brakiem odpowiedniej wilgotności podłoża, w końcu udało mi się doprowadzić do kwitnienia Restrepia antennifera - jej kwitnienie powinno trwać od 1 do 2 tygodni, u mnie kwiat utrzymuje się już dziewiąty dzień     
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 08, 2011, 16:15:15 » |
|
Fantastyczna! U mnie restrepie się dobrze nie miały. Jak często je podlewasz? Jak z temperaturami i wilgotnością powietrza? Podłoże standardowe do storczyków? Wybacz te pytania, ale jestem bardzo ciekawa osobistych doświadczeń, tym bardziej, że odniosłaś taki sukces 
|
|
|
|
|
|
|
kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 08, 2011, 17:18:16 » |
|
Basiu cieszę się, że Ci się podoba  Na przyroście obok już tworzy się nowy pączek, więc kwitnienie będzie przedłużone  Restrepie mam posadzone w glinianych doniczkach w specjalnie skomponowanym podłożu: drobna kora, sphagnum, seramis oraz styropian. Podlewam co drugi dzień, muszą mieć wilgotne podłoże aby utrzymały pąk, oraz spryskuję razem z masdevalliami co dwa dni. Stoją na północnym oknie, temp. w ciągu dnia ok 23 - 25 C natomiast w nocy okno jest otwarte i temperatura spada do ok 13 C. W pokoju tym nie włączam kaloryfera.
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 08, 2011, 17:27:03 » |
|
Bardzo dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami  Mają duża różnicę temperatur między dniem i nocą - to dla nich najwyraźniej jest bardzo sprzyjające, jak i pozostałe czynniki.
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 08, 2011, 21:46:40 » |
|
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 08, 2011, 22:09:53 » |
|
Asiu wspaniała Czy sama doprowadziłaś ją do kwitnienia? "Sp" to skrót od "species" czyli "gatunek". Piszesz "na razie jedna", to znaczy że masz ich więcej, czy tak? Możesz napisać jakie? Zawsze można by się powymieniać w celu rozszerzenia i urozmaicenia kolekcji 
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 09, 2011, 07:26:06 » |
|
Wiem, że sp. oznacza gatunek, po prostu własciciel kupił jako nieoznaczoną gatunkowo i jako taka sprzedaje.  Mam jeszcze antennifera i cymbula -malutkie po 3-4 liście ale rosną dzielnie i sporą brachypus więc pewnie kwiatów doczekam w tym sezonie. Tak sp. zakwitła juz u mnie. Niestety mam problem z chłodolubami - strasznie cieple i suche mieszkanie z gorącymi parapetami. Mam wprawdzie orchi, ale bez chłodzenia i oczywiscie nierealne jest osiagnięcie w nim temp nizszej niz otoczenie.  Strasznie lubię Pleurothallidinae mam ich jeszcze parę, ale to stosunkowo nowa fascynacja i niewiele powiem o uprawie.
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipca 19, 2011, 09:01:03 » |
|
Dwa maluchy: Restrepia sp. lewa i antennifera prawa. 
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipca 19, 2011, 17:49:26 » |
|
Super, Asia! Widać, że mają u Ciebie godne warunki bytowe..  Kwiaty są bardzo delikatne w dotyku?
|
|
|
|
|
|
|
kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipca 29, 2011, 09:11:48 » |
|
Asiu pięknie wyglądają na wspólnym zdjęciu  A u mnie znów kwitnie Restrepia contorta, którą omyłkowo do tej pory opisywałam jako R. antennifera - za co bardzo przepraszam   
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

17 marzec już nie razem :(
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 27, 2011, 14:49:42 » |
|
Niesamowite są Wasze zdjęcia tych kwitnących mikrusów  One same jak pisze koleżanka specjalistka od ich uprawy są nieamordowane i kwitną niezawodnie na kazdej rozetce czego i Wam Życzę  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Września 12, 2011, 08:02:43 » |
|
Moja Restrepia contorta w końcu uraczyła mnie bardziej obfitym kwitnieniem  teraz są trzy kwiatki:   Cieszę się z niej bardzo ponieważ jak na restrepię ma dość spore kwiaty i bardzo długo kwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #12 : Września 12, 2011, 21:36:01 » |
|
Zasłużone gratulacje, Kasiu!  Trzy kwiaty to imponujące kwitnienie!
|
|
|
|
|
|
|
kasiunieczka_32
Aktywny

hibek
|
 |
« Odpowiedz #13 : Października 28, 2011, 21:18:44 » |
|
U mnie w końcu zakwitła Restrepia brachypus - kwiaty utrzymują się bardzo krótko, zaledwie 3 dni.  
|
|
|
|
|
|
|
Krzysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Września 30, 2013, 10:37:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aki
|
 |
« Odpowiedz #16 : Października 01, 2013, 14:42:57 » |
|
Pięknie zakwitła Kiedyś miałam restepię ale kiepsko się u mnie czuła - nie wiem, chyba miała za ciepło  Macie jakieś sprawdzone sposoby na uprawę parapetową? Może któreś odmiany są bardziej tolerancyjne i lepiej sobie dają radę?
|
|
|
|
|
|
|
Krzysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwca 02, 2014, 10:54:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Października 10, 2014, 08:37:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Października 13, 2014, 10:19:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Października 23, 2014, 16:42:14 » |
|
Fantastyczne  Prawdziwe cuda natury ... Kupiłam wczoraj sadzonkę Restrepii Brachypus  Mam nadzieje ze uda mi się ja utrzymać...
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Października 23, 2014, 19:37:55 » |
|
Bardzo orginalne kwiaty. Są chłodolubne czyli jaka najlepsza jest dla nich temperatura?
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #22 : Października 24, 2014, 17:13:21 » |
|
Miałam restrepię sp. ale ubiłam. Nie potrzebnie przeniosłam do orchidarium w zbyt mokre miejsce. Mam jednak ochotę na powrót posiadać takie maleństwo.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwietnia 08, 2015, 09:36:43 » |
|
Czy uprawialiście Restrepię w hydroponice? Chcę przesadzić moją R. species w keramzyt- myślę, że w ten sposób uda się zwiększyć wilgotność ( z czym czasem mam problem).
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipca 31, 2016, 15:56:02 » |
|
Zdecydowałam się na hydro i nie żałuję  Moja Restrepia species chyba też  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
mopsiara
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudnia 05, 2016, 14:18:57 » |
|
Moja restrepia rosnie w zamknietym sloju ,napodkladce,puszczamnostwo lisciale nie kwitnie-pokoj polnocny dosc chlodny!
|
|
|
|
|
|
|
|