canon60
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 23, 2007, 23:13:57 » |
|
Niedawno kupiłam w sklepie stokrotki w doniczce. Są bardzo ładne, lecz nigdy takich kwiatków nie miałam i nie wiem jak prawidłowo się nimi zajmować. Może podpowiedzielibyście jakie wybrać stanowisko i jaką doniczkę, jak podlewać i nawozić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc Danka
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2007, 15:48:39 » |
|
Danusiu ziemia stale lekko wilgotna. Niemniej to roślina dwuletnia więc po przekwitnięciu powoli zacznie zamierać. Jak będziesz miała szczęście to może zawiąże ci nasiona.
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2010, 12:05:10 » |
|
Nie znalazłam innego wątku o stokrotkach, więc się podepnę. Czy ktoś hoduje stokrotki w skrzynkach na balkonie? Dostałam od siostry z ogródka i postanowiłam popróbować, ale nie wiem czy to w ogóle ma sens. (Jeśli napisałam w złym wątku to proszę o odpowiednie przekierowanie).
|
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2010, 12:58:21 » |
|
No to się okaże czy potrafię zamordować chwasty  Na razie kilka zaczęło kwitnąć, ale zobaczymy co się będzie działo dalej, mam dwie donice. U mojej mamy stokrotki nie rosną w ogóle, co je posadzimy to giną w mgnieniu oka, chyba ziemia jakaś nieodpowiednia.
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 30, 2010, 13:54:23 » |
|
Ana ja kupiłam kwitnące w doniczkach i posadziłam razem z bratkami. Stoją na słoneczku , mają stale wilgotną ziemię i kwitną non stop od miesiąca . Będzie to mój stały coroczny bywalec na balkonie. Nie straszne im przymrozki więc jak tylko pojawią się w sklepach wczesną wiosną można ozdobić sobie balkon . Zdjęcie jest w moim balkonowym wątku 
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 30, 2010, 15:01:09 » |
|
No popatrz, przecież ja znam Twój wątek, a stokrotki przegapiłam, a co z nimi robić jesienią?
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 30, 2010, 18:09:35 » |
|
Te ,które kwitną teraz kończą swój żywot po przekwitnięciu bo są to rośliny dwuletnie. Zimuje się te, które wysiejesz latem. Ale czy uda się to zrobić na balkonie-nie wiem. Będę próbować w tym roku 
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 30, 2010, 18:42:53 » |
|
Hmmm  No ja żadnych nie wysiewam, bo ja je sobie ukopałam u siostry na działce, ale co ja tu o zimowaniu jak wiosna dopiero, będę się nad tym zastanawiać jak jesień będzie  A teraz muszę zadbać, żeby ładnie rosły i kwitły.
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 30, 2010, 18:59:11 » |
|
Masz rację , dosyć zimy! A moich stokrotek nie zauważyłaś bo rzadko robię zdjęcia z bliska . Niestety mój sprzęt fotograficzny pozostawia wiele do życzenia.  . Ale wstawię tu i moje. Są trochę inne niż twoje. Pomponowe.  Ups. Twoje stokrotki oglądałam w twoim wątku, dopiero po chwili zauważyłam  
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 30, 2010, 20:12:25 » |
|
Kto będzie chciał porównać zajrzy do mojego wątku A czy stosujesz jakiś nawóz do swoich stokrotek? Tak się zastanawiam- zwykły do kwitnących chyba może być?
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 30, 2010, 20:44:06 » |
|
Do wszystkich roślin stosuję florowit do kwitnących.
|
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 30, 2010, 21:06:03 » |
|
Masz rację, nie do końca. Ale ze stokrotkami jest tak jak z malwami . Najładniej kwitną w drugim roku uprawy. Stokrotki dziko rosnące są roślinami wieloletnimi. Odmianowe często zasychają w drugim roku , po kwitnieniu.  Poza tym na działce każdego roku roślinki wysiewają się same i ich cykle nakładają się dzięki czemu mamy kwiaty każdego roku. .Na balkonie rzecz wygląda zupełnie inaczej
|
|
|
|
|
|
|
ana
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 30, 2010, 21:10:56 » |
|
No własnie u mojej siostry one sobie po prostu rosną zajmując coraz większą część rabatki, dlatego ona rozdaje. Ale ja niewiele wiem o stokrotkach, i o tym ilu-letnie one mogą być. Może to tak jak niezapominajki, na opakowaniu nasionek napisane, że 2-letnie, a kto ma w ogródku to mówi, że rosną i tyle, bo one się same rozsiewają.
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Rezydent

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 30, 2010, 21:17:26 » |
|
Z tym też masz rację. Zresztą często trudno na balkonie przezimować takie rośliny, po Zimie najczęściej się już nie budzą  Z nimi też trochę jak z Jukką, po kwitnieniu Roślina mateczna zamiera wytwarzając wcześniej liczne potomstwo 
|
|
|
|
|
|
|
Szymka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 30, 2010, 21:28:31 » |
|
Na balkonie trudno cokolwiek przezimować.  Tym bardziej w taką zimę jaką mieliśmy w tym roku. Spośród bylin uchowała mi się tylko rogownica , którą parę dni temu dopadła mszyca  . Dlatego zastanawiam się czy w ogóle jest sens wysiewać takie rośliny jak stokrotki, niezapominajki czy nawet bratki. Chyba lepiej kupić na wiosnę gotowce. 
|
|
|
|
|
|
|
jacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 01, 2010, 00:15:32 » |
|
 moje takie
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 02, 2010, 23:30:36 » |
|
A mnie się trafiły jakieś giganty cy cuś (śr. doniczki 20 cm)  
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Rezydent

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 03, 2010, 14:01:01 » |
|
To jest jedna Roślina?  Piękne są te pełne kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 03, 2010, 14:14:34 » |
|
A bo ja wiem czy jedna ?  Kupiona jako sadzonka za 2 zł.
|
|
|
|
|
|
|
Izabelaz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 13, 2010, 20:04:52 » |
|
Stokrotki powinny mieć wilgotną ziemię. Podlewać stokrotki wtedy gdy ziemia jest sucha. Stać powinny w półcienistym zakątku. Mam 12 lat i mam bardzo dużo stokrotek i wiem jak się nimi zajmować. W przyszłości chciałabym zostać ogrodniczką.  : 
|
|
|
|
|
|
|
|