doda07
|
 |
« Odpowiedz #540 : Stycznia 10, 2016, 11:18:22 » |
|
Skromniutkie 1. kwitnienie Dendrobium Stardust Chiyomi. Co ciekawe, ponieważ miało to być inne , ciepłolubne D., nie przesuszałam go, nie chłodziłam i może dlatego zakwitło  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
marysia60
|
 |
« Odpowiedz #541 : Stycznia 10, 2016, 14:12:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #542 : Stycznia 10, 2016, 14:22:40 » |
|
Ile kwiatów  To też Stardust 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
kwiatolek
|
 |
« Odpowiedz #543 : Stycznia 10, 2016, 17:08:32 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina 
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #544 : Stycznia 10, 2016, 17:18:10 » |
|
Piękne Dendrobium Paulinko  I pięknie wyeksponowane  Jak zwykle u Ciebie 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
marysia60
|
 |
« Odpowiedz #545 : Stycznia 10, 2016, 17:21:56 » |
|
Paulinko piękne i też jesteś posiadaczką Dendrobium Stardust 
|
|
|
|
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #546 : Stycznia 12, 2016, 20:47:46 » |
|
 WOW , piękne  Ja mam żółte, ale moje to były sadzonki więc jeszcze nie kwitną tak obficie 
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #547 : Stycznia 18, 2016, 00:18:30 » |
|
Marysiu, : -D ostatnio przeglądam oferty OrchidGarden i niestety dotyczą tylko dendrobium mix niespodzianka i tylko na zdjęciu jest to dendrobium Very Happy, zaś faktycznie kupując nie masz pewności, na co trafisz  Muszę się dogadać o to dendrobium Confused, może będzie na wiosennej wystawie w Krakowie 
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #548 : Stycznia 18, 2016, 00:30:55 » |
|
Pio237,  urzekające masz to dendrobium.  Uwielbiam takie duże kwiaty i jak trafią się pachnące, a także jak mają falbanki. Podobne, co u Twojej 
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
|
marysia60
|
 |
« Odpowiedz #550 : Stycznia 31, 2016, 19:44:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
gronia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #551 : Stycznia 31, 2016, 19:55:40 » |
|
Kasia piękne kolorki,nie widziałam jeszcze takie w sklepach,ciężko dostępne i oczywiście gratulacje ,ze zakwitło  z dendrobiami bywa różnie 
|
|
|
|
 Miłego dnia
|
|
|
miltonia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #552 : Lutego 01, 2016, 00:06:21 » |
|
Kasiu, gratulacje  WOW  istne cudeńko  Może  uda mi się w końcu zdobyć dendrobium takie jak Twoje  Pokażę, co u mnie kwitnie   
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
nerina
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #553 : Października 03, 2016, 11:26:32 » |
|
Przesadziłam wiosną dendrobia nob. do hydroponiki, ale teraz nie wiem jak z chłodzeniem jak temperatury będą poniżej 10 st. a w doniczkach dołem woda?? Stoją w nieogrzewanej szklarni. Proszę o radę.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #554 : Października 03, 2016, 13:00:32 » |
|
Przenieś do domu. Wbrew pozorom Dendrobia typu nobile nie wymagają takich niskich temperatur , żeby zakwitnąć ( przynajmniej z moich doświadczeń)
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #555 : Października 03, 2016, 14:35:00 » |
|
Chyba tutaj nie pokazywałam to jak zakwitło moje dendrobium typu nobile. Zimą kwitło a potem drugi raz w sierpniu bo wiosną zapomniałam na balkonie o podlaniu  Musiało się wywrócić i stłuc doniczkę bym sobie o nim przypomniałam. Rośnie w korze, na razie w hydroponice mam tylko paphiopedilum. Kwitnienie zimowe  I kwitnienie letnie  
|
|
|
|
|
|
|
nerina
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #556 : Października 03, 2016, 18:02:27 » |
|
Super, gratuluję , moje latem nie kwitły.
|
|
|
|
|
|
|
Zielonka
|
 |
« Odpowiedz #557 : Listopada 10, 2016, 10:24:20 » |
|
Witajcie  mam pytanie odnośnie dendrobium typu nobile. Mianowicie: kiedy zacząć je podlewać? Po uwypukleniu się znamion kwiatowych (moje sobie w tym roku przyszalało i wygląda na to że chciałoby wypuścić trochę pąków) czy dopiero gdy pypcie będą większe? I jak z temperaturą? Niestety stoi niedaleko grzejnika i boję się, że zasuszy wszystko  Ciągle mam wątpliwości w którym momencie zacząć dawać mu pić. Miałam je iść właśnie sprysznicować i namoczyć, ale naszły mnie wątpliwości. Poradźcie proszę! Bo wszędzie jest napisane, że jak wypuści pąki, ale nigdzie nie ma w jakim stadium te pąki mają być  Niby już mi kwitło kilkukrotnie, ale zawsze miało mało kwiatów, myślę, że właśnie to rozpoczęcie podlewania następuje u mnie w złym momencie  A może przenieść je na chłodniejszy parapet? Pozdrawiam ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #558 : Listopada 10, 2016, 15:22:05 » |
|
Wg mnie zacznij już podlewać. "Pypcie" mogą być kwiatami, więc trzeba dać im pić 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #559 : Listopada 10, 2016, 16:25:16 » |
|
Okres suszy i chłodu ma zainicjować rozwój paków kwiatowych - jak już się pojawią to trzeba podlewać bo muszą przecież jakoś urosnąć. U mnie po pokazaniu pierwszych pąków zawsze było podlewane. Tak na mój chłopski rozum 
|
|
|
|
"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować" Marilin vos Savanti
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Zielonka
|
 |
« Odpowiedz #560 : Listopada 10, 2016, 16:43:43 » |
|
No na mój "chłopski" też już. Ale już raz lub dwa razy było tak, że zaczęłam bardziej podlewać i skurczybyk mi zasuszył te pypcie. I bądź tu mądry  . Może to spowodowane jest zbyt wysoką temperaturą, możliwe to? Dam mu pić (już raz dostał, po tym podlaniu wypuścił 5 nowych psb). Dostanie też trochę nawozu potasowo-fosforowego, może to mu da "kopa" żeby te kwiatki urosły.
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #561 : Listopada 10, 2016, 20:49:40 » |
|
A jak zaczęłaś go podlewać wcześniej to nie przestawiałaś w cieplejsze miejsce? Od samego delikatnego podlania nie sądzę żeby zrzucił pąki. Niech stoi gdzie stoi - odrobina wody z pewnością nie zaszkodzi.
|
|
|
|
"Żeby zdobyć wiedzę - trzeba się uczyć. Żeby zdobyć mądrość - trzeba obserwować" Marilin vos Savanti
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Zielonka
|
 |
« Odpowiedz #562 : Listopada 10, 2016, 21:16:15 » |
|
Powiem tak. Wcześniej nie był przenoszony nigdzie, stał w jednym miejscu. Kwitł dwa razy w roku, kilkoma kwiatami. I to właśnie w tym okresie zasuszał niektóre pąki. Teraz po raz pierwszy przeniosłam go do zimniejszego pomieszczenia, żeby go przesuszyć. Chciałam żeby wypuścił więcej niż kilka kwiatów. No i udało się, bo wykazuje większą chęć do kwitnienia. Został przeniesiony już wcześniej w cieplejsze miejsce, bo uznałam, że 2 miesiące wystarczy mu w chłodzie i suszy (choć może było to 1,5 miesiąca; nie minęły chyba pełne dwa). Był podlany (a właściwie moczony) dopiero raz, od czasu przeniesienia w ciepłe i jasne miejsce. Teraz chcę go podlewać częściej i mam nadzieję, że da radę 
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #563 : Listopada 10, 2016, 21:29:40 » |
|
A no widzisz, i problem rozwiązany - D. nobile do wykształcenia dużej ilości pąków kwiatowych potrzebuje przechłodzenia - bez typowego przechłodzenia wytwarza kilka marnych kwiatów. Nie powinno być teraz żadnych problemów - byle nie zalać  Tylko teraz nie przestawiaj już znów w chłód.... 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Zielonka
|
 |
« Odpowiedz #564 : Listopada 10, 2016, 21:53:49 » |
|
Ok, bardzo dziękuję  Teraz tylko czekać aż zakwitnie  Mam nadzieję, że pójdzie wszystko dobrze i będzie mnie cieszył nie tylko zapachem ale i niesamowitym widokiem 
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
|
 |
« Odpowiedz #565 : Listopada 11, 2016, 06:15:37 » |
|
Będzie będzie. U mnie D. nobile zawsze stało na wschodnim oknie które o tej porze roku było rozszczelnione w dzień i panowała tam temp. ok 19-20stC i nigdy nie było problemu z utrzymaniem pąków. Pewnego razu zostawiłem na noc w wodzie i sobie odeszło bo zgniły w efekcie korzenie:( A potem jakoś miejsce zajęły falki oraz hoje i tak zostało.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
Zielonka
|
 |
« Odpowiedz #566 : Listopada 11, 2016, 11:47:28 » |
|
Moje są na południowym. Mam 4 obecnie, jedno jest teraz na kwarantannie, kupione pod koniec lata, jeszcze siedzi w podłożu produkcyjnym (kokos), bo nie mam tej kory, w której u mnie siedzą, ale przesadzę je jak tylko zakupię. Kwarantannę ma, bo gniła mu psb i było pryskane bioseptem (nie wiem, czy czymś "grubszym" nie prysnąć). Jak na razie kwitnie mi regularnie dwa, jedno się buntuje. A to nowo zakupione zakwitnie dopiero za rok przy dobrych wiatrach, bo to mała roślina (jedna dojrzała psb która już wykwitła i dwa małe - wiosenne przyrosty).
|
|
|
|
|
|
|
Merghen
Rezydent

“Slow down and smell the roses...”
|
 |
« Odpowiedz #567 : Listopada 11, 2016, 12:50:22 » |
|
U mnie pokazywane w poście 555 znów będzie kwitło. Już ma spore pąki  Jakieś szalone jest bo wg moich obliczeń będzie to trzecie kwitnienie w tym roku.
|
|
|
|
|
|
|
doda07
|
 |
« Odpowiedz #568 : Grudnia 14, 2016, 14:30:34 » |
|
Szczerze mówiąc nie wiem, czy Dendrobium Pocket Lover to hybryda nobile  Ale mogę go polecić z przyjemnością  Nie zajmuje dużo miejsca i przyjemnie pachnie  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Renata
|
|
|
|
|