A to ciekawe z tą drzazgą Małgosia. Muszę wypróbować bo w ogrodzie często mi jakaś zadra za skórę wlezie.
Zapach czosnku cudowny mówisz. Niestety u mnie w domu tylko ja jadam czosnek surowy. Zbyt rzadko też jest on dodawany do potraw. Efekt jest taki, że jedynie ja nie mam przeziębień, grypy czy innych podobnych infekcji. Moim kobietom łatwiej jest kilka razy w roku kupować drogie i szkodliwe leki w aptece aniżeli się przełamać i zjadać okresowo czosnek.

------
Wiola, zgadza się, lepiej dzieci nie przymuszać do jedzenia czosnku. Jak dorosną same zdecydują czy wybrać taki odlotowy smak

I zapach niestety, który to odstrasza większość ludzi.
W dzieciństwie tez piłem często mleko z miodem. W razie przeziębienia babcia dodawała do tej mikstury jeszcze wspaniałe wiejskie masło. Dobrze, że przy okazji tego wątku przypomniałem sobie o tym. Córce będę serwował (bez czosnku) jeśli oczywiście nastolatka to zaakceptuje. Nic na siłę
Badacze wykazali, że w czosnku są przynajmniej 2 naturalne antybiotyki
zdolne do niszczenia ok. 30 bakterii chorobotwórczych Fitoncydy, które znajdują się w czosnku likwidują procesy gnilne i zapalne w jelitach (profilaktyka nowotworów układu pokarmowego).
Czosnek pomaga przy miażdżycy tętnic, przy zbyt niskim lub zbyt wysokim ciśnieniu,
jest też uważany za środek zapobiegający objawom starzenia.W latach 60-tych XX wieku uczeni odkryli w Tybecie starą recepturę zapewniającą długowieczność.
Nalewka czosnkowa:
- oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu
- wypłukuje nie rozpuszczony wapń
- poprawia przemianę materii
- oczyszcza naczynia krwionośne
- zapobiega zawałowi serca, miażdżycy
- zapobiega paraliżowi i tworzeniu się nowotworów
- poprawia wzrok
- likwiduje szum w uszach
- odmładza organizm
- jest stosowana jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom
Sposób wykonania:
35 dkg czosnku ze świeżych zbiorów rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i umieścić na 10 dni w ciemnym i chłodnym miejscu ale nie w lodówce. Po tym czasie masę przecedzić przez sitko, przelać do słoika, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni.
Dawkowanie:

Uwagi: zaleca się aby kurację stosować tylko jeden raz w roku