bakcylla
Rezydent

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« : Marzec 29, 2010, 09:15:07 » |
|
część 1Calycina i australis mnie zawiodły, ale multiflora nie.  Pierwsze w tym roku: 
|
|
|
|
|
|
|
Aga Z
Nowicjusz
Łódź
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2010, 11:16:17 » |
|
Śliczniutkie pyszczki.  Swoje straciłam i czekam na kolejne. Napatrzę się u Ciebie
|
|
|
|
Pozdrawiam Aga
|
|
|
Kermit1968
Aktywny

Nie popełnia błedów ten co nic nie robi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2010, 14:37:43 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Wszystkich Wiesiek
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2010, 09:22:16 » |
|
A może... trochę kompostu im podrzuć?  Jakieś zasilanie albo przesadzanie...?
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
bakcylla
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2010, 09:49:30 » |
|
Moje jadą na biohumusie. Po zeszłorocznym strachu, że przenawoziłam australijkę wolę bezpieczniejszy nawóz. Mimo to carnosa zapomniała o tym, że może kwitnąć jakieś 20 lat temu.
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2010, 19:30:59 » |
|
Nie mogę się pochwalić takim pięknym zdjęciem jak wasze, ale pochwalę się kwiatkiem. Właśnie debiutuje moja parasitica lao. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2010, 08:35:50 » |
|
Gęściutko, Tesiu  wstawilaś też w watku tematycznym to zdjęcie? 
|
|
|
|
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Św. Tomasz z Akwinu
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
bakcylla
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2010, 08:59:25 » |
|
Ale boskie kwiaty prastica, multiflora zabójcza gdzie mojej do takiego drzewa.  Miałam wstawić moją w pełnym rozkwicie, ale przy Teśkowej wygląda blado. 
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2010, 09:12:08 » |
|
Wstawiaj 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
|
mery
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2010, 12:58:38 » |
|
Picta 
|
|
|
|
Polityka to wahadło kołyszace się nieustannie pomiędzy anarchią i tyranią napędzane żywymi iluzjami. A.Einstein Moje hoje
|
|
|
|
Kerstin2309
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2010, 16:45:25 » |
|
Ale śliczności!!! I jak tu do takich pięknotek mam nie wzdychać??!
|
|
|
|
|
|
|
anita041
Gaduła

hoje i storczyki strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 03, 2010, 17:37:50 » |
|
super kolor kwiatków ma pubicalyx  ja właśnie czekam na sadzoneczkę  niestety będę musiała trochę poczekać aż uraczy mnie takim widokiem  a propos długo trzeba czekać?
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 05, 2010, 12:36:31 » |
|
Ja swoją multiflorę odmłodziłam, więc na razie nie ma zbyt imponujących rozmiarów ale właśnie zakwitła  :  
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 05, 2010, 13:23:50 » |
|
Izoldo a na czym polega to odmłodzenie?Bo moja była łysa tylko u wierzchu miała pióropusz z liści no to ciachnęłam na wiosne.Czekam,czy zechce sie ukorzenić 
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 05, 2010, 13:28:08 » |
|
Hoja carnosa w pełni kwitnienie 
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 05, 2010, 13:33:23 » |
|
Izoldo a na czym polega to odmłodzenie?Bo moja była łysa tylko u wierzchu miała pióropusz z liści no to ciachnęłam na wiosne.Czekam,czy zechce sie ukorzenić  Cattleyo odmłodzenie polegało na tym, że pocięłam swój stary egzemplarz, który dołem zgubił liście, ściętą górę ukorzeniłam i to ona jest na zdjęciach, a dół z kilkoma liśćmi oddałam nieteściowej, bo bardzo jej się ta hoja podoba.
|
|
|
|
|
|
|
mery
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 06, 2010, 10:06:20 » |
|
H. heuschkeliana H. wee bella 
|
|
|
|
Polityka to wahadło kołyszace się nieustannie pomiędzy anarchią i tyranią napędzane żywymi iluzjami. A.Einstein Moje hoje
|
|
|
Aania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 06, 2010, 13:04:05 » |
|
A tu moja 
|
|
|
|
Pozdrawiam. Ania
|
|
|
Aania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 06, 2010, 13:05:21 » |
|
oraz zapowiedzi  URL=
|
|
|
|
Pozdrawiam. Ania
|
|
|
cattleya
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2010, 16:29:07 » |
|
Izoldo dzięki za odpowiedź.Zrobiłam tak samo,jak piszesz.Jak długo u Ciebie trwało ukorzenianie?Trochę się tego boje,bo to ponoć kapryśna hoja w ukorzenianiu 
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2010, 16:59:50 » |
|
Cattleyo szczerze mówiąc to ja nigdy nie miałam problemów z ukorzenianiem multiflory bez względu na metodę (doniczka z ziemią lub szklanka z wodą), w wodzie puszcza się szybciej, korzonki pojawiają się po kilku dniach, natomiast wsadzona do doniczki moim zdaniem nie przeżywa szoku związanego z przesadzaniem, wydaje mi się że sadzonka ucięta naprawdę ostrym narzędziem (ja to zawsze robię żyletką) i włożona do czystego naczynia nie powinna zgnić.
|
|
|
|
|
|
|
Narine
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 06, 2010, 23:24:24 » |
|
Dziewczyny cuda pokazujecie. Ja dopiero raczkuję w świecie hoyek. Mam nadzieję, że nikogo nie obrażę, ale pubicalyx 'Silver Pink' to jedna z najpiękniejszych odmian 
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 07, 2010, 06:52:07 » |
|
Mam nadzieję, że nikogo nie obrażę, ale pubicalyx 'Silver Pink' to jedna z najpiękniejszych odmian A pewnie, masz świętą rację!  Problem polega na tym, że podoba się wielu i jest u wielu, ale kwitnie niewielu.  Dość trudno doczekać się jej kwiatów, mało osób może się tym pochwalić.
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 07, 2010, 09:46:53 » |
|
Zachwyca mnie heuschkeliana Mery  Kwiaty mikrusy straszliwe, ale są prześliczne! Takie trochę dischidiowate. 
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 07, 2010, 10:24:36 » |
|
Merysiowa heuschkeliana faktycznie niezwykła  Pewnie właśnie przez tę dischidiowatość  Izolda kiedyś trafnie opisała te jej kwiatuszki jako "usta stulone do pocałunku"  Mnie też nieodmiennie zachwyca carnosa - Cattleyowa jest po prostu oszałamiająca!  Ech... Zachciewa mi się coraz boleśniej kolorowych hojowych kwiatków, bo ja na razie "dorobiłam się" tylko takich bladawców... No, ale - niech będą i bladawce  : Thomsonii :   I pachyclada :  
|
|
|
|
|
|
|
malenstwo38
Rezydent

świętokrzyskie Pozdrawiam Bogusia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 07, 2010, 10:34:44 » |
|
Ja dopiero raczkuję jeśli chodzi o hoye. Podziwiam Wasze przepiękne kwiaty i zdjęcia fantastycznie zrobione! Myślę sobie tak, że nawet jeśli nie kwitną to ich piękne liście byłyby w stanie wynagrodzić mi brak kwiatów! Ale pewnie kwiaty dają ogromną satysfakcję z hodowania tych wspaniałych roślin.
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 07, 2010, 10:43:49 » |
|
Maleństwo - pewnie, że same liści też cieszą  (zwłaszcza, jak chętnie rosną  ), u znakomitej większości moich nastawiam się głównie na liście i nawet nie myślę o kwiatkach, bo wiem, że to melodia bardzo odległej przyszłości, jeśli w ogóle  Tym bardziej, że różnorodność hojowych liści jest tak ogromna, i niektóre ozdobne może i bardziej od niepozornych kwiatów  . Ale przyznam też, że jednak jest dreszczyk podniecenia, kiedy zauważy się pączek  - częściowo dlatego, że "coś się dzieje", a mnie osobiście w dodatku nieodmiennie zachwyca to, jak roślina z takiego małego pączka może wyprodukować te niesamowite, grubo-woskowe czy włochate płatki 
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 07, 2010, 10:45:18 » |
|
Krystal, i ty smiesz narzekać  Rób, rób ładne zdjęcia, ale obróć kwiatki przodem do światła!
|
|
|
|
Pozdrawiam, Astrid
|
|
|
|