dorotakol
Gaduła

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« : Styczeń 16, 2010, 18:20:52 » |
|
Bardzo lubię wiedzieć jak nazywają się moje hybrydy phalaenopsis . Niestety dość rzadko ich nazwy są umieszczane na doniczkach, zazwyczaj są to tylko numery. Może też lubicie wiedzieć i zechcecie pomóc w ich identyfikacji  Oznaczenia pochodzą z doniczek  Avila  Valera  Mahela  Atens  Xerxes  Brother Little Amaglad  Vivien  Purple crazy goofy 
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2010, 19:11:44 » |
|
|
|
|
|
„.. Ale ja nie chciałabym mieć do czynienia z wariatami - rzekła Alicja. - O, na to nie ma już rady - odparł Kot. - Wszyscy mamy tutaj bzika. - Skąd możesz wiedzieć, że ja mam? - Musisz mieć. Inaczej nie przyszłabyś tutaj..."
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2010, 18:10:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2010, 20:38:12 » |
|
Dla rozkochanych w phalaenopsis polecam stronę: www.phals.netOprócz zdjęć gatunków botanicznych znajdują się tam także zdjęcia i nazwy hybryd pierwszorzędowych pomiędzy gatunkami. Przykładowo hybrydy equestris http://www.phals.net/equestris/index.html na samym dole strony 
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2010, 22:42:14 » |
|
Dzięki Basia.  Zanotowałam nawrót choroby storczykowej,dobrze,ze ograniczony tylko do falków,z naciskiem na botaniczne 
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
edyseja
Zbanowany/usunięty

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2010, 15:27:37 » |
|
jeśli na doniczkach nie ma nazw to się ich nie dopasowuje.. można co najwyżej powiedzieć, że są w typie takiej i takiej odmiany (to prawdopodobnie jej bliscy krewni) wszystkie storczyki b. ładne i zadbane, a żółty w kropy - śliczności! 
|
|
|
|
|
|
|
katii
Rezydent

woj .łódzkie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2010, 15:47:32 » |
|
 ten żółty też ma napis verona ale się trochę różni od twojego zdjęcia ursbak.
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2010, 17:46:19 » |
|
jeśli na doniczkach nie ma nazw to się ich nie dopasowuje.. można co najwyżej powiedzieć, że są w typie takiej i takiej odmiany (to prawdopodobnie jej bliscy krewni)
Wiemy o tym  Dlatego w tym wątku podajemy nazwy tylko wtedy, gdy kupione storczyki były oznaczone.
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2010, 11:47:59 » |
|
 ten żółty też ma napis verona ale się trochę różni od twojego zdjęcia ursbak.Mi wygląda na takiego samego...tylko phal ursbak to peloric 
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2010, 15:04:38 » |
|
Latałam dziś w szale po mieście i znalazłam Ph. Philadelphia za 31 zł.Nie wzięłam ,bo miał podejrzane plamy na liściach,ale zamówię sobie w przyszłym tyg.Dwa  Kwiaciarnia dwie przecznice dalej  Mam nadzieję,że będą w hurtowni.
|
|
|
|
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein Pozdrawiam Asia 
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2010, 15:39:41 » |
|
Z plamami lepiej nie brać, choćby nie wiem, jakie to było chciejstwo. Można sobie niestety cała kolekcję skutecznie zamordować  Niestety znam to z doświadczenia  Dobrze Asia zrobiłaś  (Aż dwa??  )
|
|
|
|
|
|
|
edyseja
Zbanowany/usunięty

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 01, 2010, 12:38:15 » |
|
U nas Philadelphie często pojawiają się w LM i to po co najmniej kilkanaście sztuk na palecie (jest w czym wybierać), nie wiem jak w innych miastach ale w sieciówkach powinni mieć podobny asortyment.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 19, 2010, 09:01:16 » |
|
Pronoia, pokazujesz bardzo ładne phalaenopsis! A zwłaszcza Whitney jest bardzo oryginalny  Aponia ma coś ze stuartiany 
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 27, 2010, 10:29:34 » |
|
Moja pierwsza opisana hybryda z LM. Mac Kenzie   
|
|
|
|
|
|
|
grazynag
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 02, 2010, 21:39:58 » |
|
Bardzo przepraszam, że może w złym miejscu piszę. Ale problem tyczy się phalenopsisa. Mam go już 2 rok. Niby dobrze, bo nic z nim nie eksperymentuję. Wręcz boję się go. Wiosną tego roku wypuścił pęd kwiatowy i miał mieć 5 kwiatków. Zakwitł jeden a reszta uschła. Po jakimś czasie obcięłam ten pęd nad 2 oczkiem . Teraz w maju czerwcu mój storczyk wypuszcza spomiędzy liści coś dziwnego. Ma dość ostro zakończony "dziubek" i takie same dziwne rzeczy wypuszcza też na korzeniu. Zupełnie nie wiem co to może być. Proszę mi podpowiedzieć. Niestety nie dysponuję zdjęciem, ale pewnie wiecie o czym piszę.
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

To ja :)
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 02, 2010, 22:21:31 » |
|
Może to być po prostu nowy korzeń.
|
|
|
|
Kamil --------- wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
|
|
|
dzika
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 01, 2011, 22:30:16 » |
|
Dawno już nikt tu zaglądał, więc odświeżam wątek:) Natknęłam się na stronę jednego producenta poszukując mojego Leningrada: http://www.anthura.nl/products/pl/phalaenopsis/potA i zdjęcia moich ostatnio zidentyfikowanych dokładam: Leningrad Manhattan
|
|
|
|
|
|
|
Czuhina
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 03, 2013, 09:25:40 » |
|
Dzika, śliczności  Wymiękłam  , gdzie takie cudo można znaleźć?? Świetny wątek, dodaję moje zidentyfikowane Elegant Wibi Soerjadi:  Pink Dancer: 
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 03, 2013, 10:39:58 » |
|
Iza trafił się w Tesco 
|
|
|
|
„.. Ale ja nie chciałabym mieć do czynienia z wariatami - rzekła Alicja. - O, na to nie ma już rady - odparł Kot. - Wszyscy mamy tutaj bzika. - Skąd możesz wiedzieć, że ja mam? - Musisz mieć. Inaczej nie przyszłabyś tutaj..."
|
|
|
amoroso
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 09, 2013, 15:59:46 » |
|
Seagull  Wedding Bells 
|
|
|
|
|
|
|
JRZ
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 11, 2013, 15:37:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 11, 2013, 16:32:07 » |
|
Nazwy to Octopus i Peabody. Pozostałe słowa to oznaczenie kolorów.
|
|
|
|
|
|
|
|