ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 24, 2009, 12:23:22 » |
|
Patrzcie kochani.....mój chory storczyk wypuścił listek  , ale też jeden zżółknął  Jak myślicie już mu dobrze? Przeżyje? I takie pytanko przy okazji: czy storczykom na dno dawać keramzyt i na to podłoże dopiero? 
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2009, 12:31:32 » |
|
Taka kolej rzeczy....rośliny tak mają.....listek nowy sie pojawia a najstarszy ginie....wydaje mi się to normalne.....
|
|
|
|
„.. Ale ja nie chciałabym mieć do czynienia z wariatami - rzekła Alicja. - O, na to nie ma już rady - odparł Kot. - Wszyscy mamy tutaj bzika. - Skąd możesz wiedzieć, że ja mam? - Musisz mieć. Inaczej nie przyszłabyś tutaj..."
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2009, 12:41:42 » |
|
no tak tylko, że ten storczyk był już na umarciu  , wyżej przeczytaj bo to o nim była mowa.  A jak sprawdzić czy rosną korzenie?
|
|
|
|
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2009, 13:39:42 » |
|
Moim zdaniem jeśli liście nie robią się sflaczałe a tylko jeden zżółknął to jest wszystko ok. Będzie puszczał nowe korzenie i jakoś sobie poradzi, skoro miał siłę puścić nowego liścia. Odczekaj, nie grzeb przy nim niech rośnie spokojnie. Ja bym też nie rosła jakby każdy co chwila mnie paluchem dotykał  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 13:40:04 » |
|
Musisz wyjąć trochę podłoża i sprawdzić. Można dać keramzyt na sam dół doniczki. 
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2009, 14:06:04 » |
|
dziękuje ślicznie, zostanę przy obserwowaniu  i tak już strasznie się ciesze że puścił chociaż listek  . Zobaczymy za jakiś czas. Ma keramzyt na spodzie i teraz zrobiłam mu jeszcze dodatkowa wilgoć....keramzyt z wodą w podstawce.
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2009, 14:09:50 » |
|
 chyba z mojego storczyka nic nie będzie  , pomimo ze nowy liść wyrósł to pozostałe(stare) robią się pomarszczone i miękkie. 
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Gaduła

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2009, 14:33:01 » |
|
to normalne  Zwilżaj od spodu liście i delikatnie spryskuj podłoże - przeżyje trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2009, 16:00:06 » |
|
Takim normalnym sproszkowanym cynamonem?
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Gaduła

Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2009, 16:03:14 » |
|
Tak. Tu chodzi o to, zeby nie doszło do infekcji.
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2009, 16:11:28 » |
|
Dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
koroscik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 24, 2009, 17:31:52 » |
|
Poczytaj w reanimacji - tam jest wszystko opisane.
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 24, 2009, 17:32:42 » |
|
Dobrze, dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
ivy82
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 01, 2009, 14:12:07 » |
|
Witam. Mojemu falkowi uschło przy samej nasadzie większość liści  . Zastanawiam się czy coś z niego jeszcze będzie. Może podpowiecie w jaki sposób można go odratować?  
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 01, 2009, 16:36:10 » |
|
Witaj ivy82,Twój storczyk miał zalany stożek wzrostu dlatego go stracił.Ale ma zdrowe koezenie i liście,z których czerpie substancje odżywcze.Nie pozbyła bym się go tak łatwo,bo może wypuścić keiki.Storczyki są bardzo żywotne i on też się pewno o nie postara.Pielęgnuj go tak jak do tej pory i uzbruj się w cierpliwośc.To zawsze popłaca.Powodzenia!! POzdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
ivy82
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 01, 2009, 17:37:58 » |
|
Przeczytałam właśnie ze zalanie stożka wzrostu może być początkiem infekcji bakteryjnej kończącej się śmiercią storczyka  .Jak go przed tym uchronić ? Może zasypać cynamonem? Macie jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
koroscik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 01, 2009, 18:35:05 » |
|
Ivy82 z moim falkiem jest podobnie prawie od roku.Nic z tym nie robię, podlewam tak jak podlewałam. Falek zakwitł ponownie, wypuszcza kolejne korzonki i nową łodygę.
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 02, 2009, 18:54:51 » |
|
Możesz użyć sproszkowanego węgla drzewnego lub cynamonu.
|
|
|
|
|
|
|
edzia
Nowicjusz
woj. lubelskie, strefa 6A
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 02, 2009, 20:09:02 » |
|
Ivy82 ja również postąpiłabym tak jak piszą moi poprzednicy, osobiście mam 4 zdechlaki które chciała wyrzucić moja teściowa i widzę, że powoli odżywają, jak tylko naucze się posługiwać narzędziami na tym forum to pokaże w jakim są stanie. Cierpliwości a zobaczysz jak się odpłaci Twój falek.
|
|
|
|
|
|
|
Lana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 06, 2009, 20:39:43 » |
|
Ivy82 jeżeli boisz się infekcji bakteryjnej, możesz to miejsce potraktować Bioseptem, Biochikolem, Previkurem, a nawet alkoholem. Jeżeli korzonki i pozostałe listki są zdrowe, być może doczekasz się basal keiki. W ten sposób roślinka będzie chciała się uratować, czego serdecznie ci życzę  .
|
|
|
|
|
|
|
dziubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 11, 2009, 20:08:36 » |
|
Witam, kochani, stało się - pierwszy raz mój storczyk wypuścił nową gałązkę i czekam na kwiatki!:) Co ciekawsze, gałązka wyszła z tej samej łodygi, na której w czerwcu pojawił się keik!:) Ale z tej nowej roślinki to chyba nic nie będzie, poniewż do tej pory nie pojawiły się żadne korzonki, tylko listki tak jakby się powiększają 
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Beata
|
|
|
franek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 11, 2009, 20:21:29 » |
|
Miałem to samo ze swoim felkiem – zalałem stożek wzrostu i zgnił wierzchołek , postawiłem go parapecie okna wschodniego ,i po pewnym czasie wypuścił z boku nowy pęd i teraz jest już wszystko w porządku , od dwóch lat kwitnie bez przerwy – odrodził się jak „Feniks z popiołów”
|
|
|
|
|
|
|
farmacysta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 06, 2010, 18:48:12 » |
|
Zaczęłam dopiero przygodę ze storczykami dwa tygodnie temu kupując falki. Szukałam w necie informacji na temat pielęgnacji i czegoś tam się dowiedziałam ale mam pytania odnośnie jednego storczyka: oba nie były podlewane od dnia zakupu, korzenie miały zielone i ładne (patrząc przez doniczkę, podłoże suche i jak dla mnie ładne), stały na wschodnim parapecie. Teraz korzenie mają szarozielone i krople wody na ściankach doniczki, wedle mojej wiedzy nie powinnam ich podlewać, jednak jednemu oklapły liście, wczoraj przestawiłam go dalej od okna a dziś spryskałam liście i wierzch podłoża. Zmian na razie nie widzę. Dodam tylko, że końcówka jego korzenia tak z 1 cm jest soczyście zielona, podczas gdy pozostałe jak już mówiłam szarozielone. Drugi storczyk ma twarde liście i dalej stoi na parapecie. Oba kwitną. I tu pytania: Co z tym fantem zrobić? Podlać czy nie podlać? Długo już nie był podlewany (co najmniej 10 dni) ale te zielone korzenie. Proszę o radę
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 06, 2010, 18:56:21 » |
|
Jezeli wiekszosc korzeni jest szara(srebrna) to mozesz go smialo podlac.A te koncowki zielone to poprostu przedluzenie korzeni(swierze)dlatego maja kolor zielony.Ja mam tak samo ze swoimi falkami,koncowki sa zielone a cala reszta srebrna wiec podlewam tymbardziej,ze maja strasznie suche podloze az doniczka sie wywraca. 
|
|
|
|
|
|
|
farmacysta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 06, 2010, 19:16:52 » |
|
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze tylko pytanie czy w takim razie może wrócić na parapet i w porę podlewać czy lepiej niech sobie stoi z dala. Moje się tak łatwo nie przewrócą, w szklanych osłonkach są  A storczyś się moczy
|
|
|
|
|
|
|
Madziara
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2010, 21:06:24 » |
|
Mysle,ze może wrocic na parapet,ale przy duzym słonku lepiej je cieniować,pomimo,ze to wschodnie okno ale jak temperatura wysoka i słonko grzeje to można je poparzyć.Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
farmacysta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2010, 21:50:38 » |
|
Popił sobie troszeczkę i wrócił do normy ale nadal stoi na szafie i góruje w pokoju  A martwiłam się, bo kwiatuchy już mu nawet zwisały oklapnięte.
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

17 marzec już nie razem :(
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 06, 2010, 20:06:29 » |
|
Farmacysta i tu w dalszej uprawie może pojawić się problem Phalaenopsis w osłonkach zwłaszcza ciasnych (w stosunku do doniczki) uprawiany - podłoże bardzo wolno przesycha - to taka mała uwaga do osłonek "gustownych" stosowanych w uprawie storczyków zwłaszcza Phalaenopsis wiem co mówię zrobiłam eksperyment z Phalaenopsis (mam ich mnóstwo więc z hybrydami mogę poeksperymentować ) podlałam storczyki Phalaenopsis i wstawiłam: 1.do ciasnej osłonki 2.do osłonki z zapasem ale bez keramzytu lub pianki kwiatowej od spodu 3.do osłonki z zapasem z keramzytam lub pianką kwiatową od spodu 4. bez osłonki doniczka wstawiona do wielkiej - mieszczącej kilka doniczek misy z pianką i keramzytem od spodu przeżyły tylko 3 i 4 i tylko one dalej się rozwijają zrobiłam też eksperyment z osłonkami "tzw dla storczyków" czyli szkło i w środku uwypuklenie unoszące doniczkę - efekt - 3 keiki jedno z 2 korzeniami pozostałe rozwijają się na razie w liście pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|