Wiktor
Rezydent

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #60 : Kwietnia 30, 2011, 21:38:34 » |
|
Po przekwitnięciu traktuj normalnie, podlewaj i nawóź, coby cebula ładnie rosła  Konieczne będzie zdjęcie z kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
sari
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #61 : Maja 03, 2011, 17:23:43 » |
|
Dzisiaj moja Katarzynka wygląda tak   Oj będę Was zanudzać tymi zdjęciami ale bardzo mi się podoba ten kwiatek i jak go już zdobyłam ...
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Beata
|
|
|
|
sari
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #63 : Maja 03, 2011, 18:28:33 » |
|
Wiktor to trzymam kciuki za Twoją  niech dotrze zdrowa i pięknie rośnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
Kerstin2309
|
 |
« Odpowiedz #65 : Maja 08, 2011, 18:26:19 » |
|
Moje Crinum Powelli powinno tego roku zakwitnąć. Tak wyglądało 7 kwietnia br. : 
|
|
|
|
|
|
|
lilymarleen
Aktywny

pozdrawiam Jola :)
|
 |
« Odpowiedz #66 : Maja 08, 2011, 18:50:09 » |
|
No pięknie, ja właśnie zamówiłem cebulę. Mam nadzieję, że będzie się u mnie tak ładnie sprawować jak Twoja  Wiktor, zamówiłeś na all?
|
|
|
|
|
|
|
|
lilymarleen
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Maja 08, 2011, 19:02:37 » |
|
Dzięki  już znalazłam:) na all też ma  Nie będzie za późno, żeby je teraz wsadzić?
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Rezydent

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #69 : Maja 08, 2011, 19:17:47 » |
|
Myślę, że nie. Ma jeszcze całe Lato na wzrost i pół Wiosny  Zresztą On niekoniecznie musi zapadać w sen zimowy i może wtedy też być zielony. Zależy jaki ma humor 
|
|
|
|
|
|
|
lilymarleen
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #70 : Maja 08, 2011, 21:21:53 » |
|
A to taki mi nawet bardziej pasuje  Może przy okazji kupię vallotę??? 
|
|
|
|
|
|
|
sari
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #71 : Maja 09, 2011, 19:13:38 » |
|
Moja Katarzynka rozkwitła  wszystkich w domu zachwyca, nawet tych nie zielonych  środek jeszcze się rozwinie bo ma pączusie, ciekawe ile ona kwitnie
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #72 : Maja 09, 2011, 19:41:41 » |
|
Ale cudo  Te kwiatuszki są takie delikatne...jak piórko... 
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
Gaston
Moderator

Warszawa - Strefa 6B, Małopolska (lokalnie) 7A
|
 |
« Odpowiedz #73 : Sierpnia 27, 2011, 12:37:52 » |
|
U mnie w tym roku zakwitła zarówno Crinum Powelli, jak i C. Bracteatum - niestety jak zwykle przegapiłem, bo ciągle jestem w tych swoich rozjazdach  Zdołałem jednak uchwycić kwitnienie Krasnokwiatu Katarzyny   
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Marca 08, 2012, 14:03:25 » |
|
Witam! Wczoraj wybrałem się na wczesnowiosenne zakupy do znanego marketu ogrodniczo-budowlanego....no i nie spodziewałem się, że zrobię, aż takie zakupy  . Narazie są to tylko same cebule, więc przedstawiam również etykiety jak powinny wyglądać kwitnące rośliny. No to zaczynam: 1. Na początek dosyć popularna Sprekelia formossisima:   2. Scadoxus multiflorus - znany u nas jak i na forum pod nazwą "Krasonkwiat Katarzyny":  A tak powinna wyglądać cała roślina:   3. Lycoris radiata - chyba nie ma jeszcze polskiej nazwy:   No i na koniec zostawiłem sobie to z czego jestem szczególnie zadowolony: 4. Amarylis belladonna:   5. Crinum Cyntho alfa:   No to teraz pozostaje mi tylko sadzenie i czekanie na efekty  Pozdrawiam,
|
|
|
|
|
|
|
slonko511
Aktywny

lubuskie strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #75 : Marca 08, 2012, 16:36:56 » |
|
No, no poważne zakupy, a czy można wiedzieć który to sklep?
|
|
|
|
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #76 : Marca 09, 2012, 09:54:48 » |
|
Ten sklep to Obi na ul.Bora-Komorowskiego obok Reala (dawnego Geanta) w Krakowie.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
|
 |
« Odpowiedz #77 : Marca 09, 2012, 10:20:22 » |
|
U nas też te cebule są-crinum mi sie podoba-takie inne  Może się skuszę.... natomiast amarylis belladonna mam już kilka lat 2 mega cebule ale nie chcą kwitnąć.....
|
|
|
|
|
|
|
stefka
|
 |
« Odpowiedz #78 : Marca 09, 2012, 10:38:45 » |
|
A ja ostatnio byłam w Practicerze i szukałam cebuli Krasnokwiatu Katarzyny  Miałam już w ręku Scadoxus multiflorus, ale jednak stwierdziłam, że to nie to samo  wrrrr Lycoris radiata przepiękny. Chyba też się skuszę na niego 
|
|
|
|
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #79 : Marca 09, 2012, 18:21:30 » |
|
Hukos1 - wspaniałe zakupy! Miałem kilka cebul sprekeli jednak nigdy mi nie zakwitła. Wszystkie cebule wyglądają na zdrowe  . Stefka, Scadoxus i Haemanthus to synonimy, przy czym za nazwę aktualną od niedawna uważa się Scadoxus.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
ez136
Aktywny

małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #80 : Marca 09, 2012, 18:26:10 » |
|
No, Hukos, coś mi się zdaje, że w ten weekend zrobię nalot na Kraków  Dzięki za namiary
|
|
|
|
|
|
|
stefka
|
 |
« Odpowiedz #81 : Marca 09, 2012, 18:43:25 » |
|
Gaston dzięki za info, teraz już będę o tym pamiętała 
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
|
 |
« Odpowiedz #82 : Marca 09, 2012, 18:55:22 » |
|
W zeszłym sezonie kupiłam Hymenocallis caribaea z tej samej firmy. Nie zakwitł tylko wyprodukował nowe cebule. Mam ich teraz 6. Pewnie też nie zakwitną bo są nieduże. Wsadziłam je do doniczki i już wypuściły nowe pędy.
|
|
|
|
|
|
|
stefka
|
 |
« Odpowiedz #83 : Marca 09, 2012, 19:04:26 » |
|
Krystyna przepiękne są te Hymenocallis caribaea. Zobaczyłam w necie jak wyglądają, bo nie znałam, ale teraz już wiem, że są piękne. To sama radość mieć 6 sztuczek  A jak się rozkwitną to dopiero będzie widok  Trzymam kciuki za kwitnienie w tym roku 
|
|
|
|
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #84 : Marca 09, 2012, 19:54:19 » |
|
U nas też te cebule są-crinum mi sie podoba-takie inne  Może się skuszę.... natomiast amarylis belladonna mam już kilka lat 2 mega cebule ale nie chcą kwitnąć..... oooooooooo, te które kupiłem też są duże...właśnie dlatego myślałem, że będę miał szanse na kwiaty. No, cóż ... pozostaje tylko mieć nadzieje, że może zakwitnie...  A tak wyglądało u mnie Crinum 3 lata temu:   A ja ostatnio byłam w Practicerze i szukałam cebuli Krasnokwiatu Katarzyny  Miałam już w ręku Scadoxus multiflorus, ale jednak stwierdziłam, że to nie to samo  wrrrr A mi się właśnie wydaje, że Scadoxus multiflorus to właśnie Krasnokwiat Katarzyny i dlatego go kupiłem Lycoris radiata przepiękny. Chyba też się skuszę na niego  Ja się już skusiłem.... 
|
|
|
|
|
|
|
ez136
Aktywny

małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #85 : Marca 09, 2012, 20:12:53 » |
|
Hukos1-przepiękny  Możesz w skrócie napisać, jak z nim postępujesz, aby zakwitnął? Zdradź szczegóły uprawy  Mam kilka "Krinek", ale @ nie chcą kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
|
stefka
|
 |
« Odpowiedz #86 : Marca 09, 2012, 22:21:27 » |
|
Przepiękny kolorek Crinum, taki lila róż,i ile kwiatuchów 
|
|
|
|
|
|
|
Hukos1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #87 : Marca 10, 2012, 08:36:02 » |
|
Hukos1-przepiękny  Możesz w skrócie napisać, jak z nim postępujesz, aby zakwitnął? Zdradź szczegóły uprawy  Mam kilka "Krinek", ale @ nie chcą kwitnąć  No, cóż...u mnie Crinum było tylko jeden sezon -2009. W czasie zimy przechowywałem ją w chłodnej piwnicy i o niej zapomniałem...  a jak sobie przypomniałem, to niestety było za późno, cała cebula była zasuszona. Z tego co pamiętam, to ma dosyć długi okres wegetacyjny, uprawiałem ją na południowym balkonie w pełnym słońcu, dosyć dużo podlewałem. Zakwitła w końcu lipca, poczatku sierpnia. Bardzo długo utrzymywały się na niej liście... nawet na poczatku listopada miała ich pełno, a ciągle przebywała na balkonie. No, a potem schowałem ją do piwnicy... 
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaston
Moderator

|
 |
« Odpowiedz #89 : Marca 10, 2012, 16:37:06 » |
|
Mam kilka "Krinek", ale @ nie chcą kwitnąć  Moja krynka rośnie w sporej donicy, z której jej nie wysadzam - w kwietniu zaczynam nawożenie i podlewanie, a na przełomie maja i czerwca wynoszę doniczkę do ogrodu, podlewam, nawożę i pod koniec lata pięknie kwitnie. Jesienią przed pierwszymi przymrozkami wstawiam ją do chłodnego i widnego pomieszczenia, podlewam bardzo oszczędnie (tylko tak, by ziemia całkowicie nie wyschła). Cebula może mieć wtedy 1-2 zielone liście, ale generalnie ma u mnie okres spoczynku trwający do kwietnia. Przesadzanie - co 2-3 lata, po okresie spoczynku i tak, by nie uszkodzić dużej ilości korzeni, bo może nie zakwitnąć. A ja się zastanawiam czy się nie skusić na Sprekelię i Scadoxus multiflorus?  Oczywiście, że się skusić  . Sprekelia może nie kwitnąć w domu, najlepiej więc posadzić ją w ogrodzie. A Krasnokwiat Katarzyny (Scadoxus) to przepiękna i ciekawa roślina, którą na prawdę warto mieć.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|
|
|