ciocia_mlotek
|
 |
« : Października 28, 2009, 00:45:36 » |
|
Czy ktoś z was próbował kiedyś popiołu? Chodzi mi o taki np z ogniska. W sumie to jest magazyn mikro i makroelementów. Ale czy nadaje się jako nawóz?
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Aktywny

Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Października 28, 2009, 07:37:35 » |
|
To znakomity nawóz. Stosuję głównie na trawniki i w ogrodzie. Do doniczkowych też ,trzeba jednak uważać na zmiany odczynu podłoża bo może alkalizować.
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #2 : Października 28, 2009, 10:27:30 » |
|
I brać pod uwagę, że popiół nie zawiera azotu.
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Gaduła

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Października 28, 2009, 11:31:18 » |
|
W ogrodzie się sprawdza  U mnie wysypywany był z kominka pod drzewka owocowe. W tym roku miały piękne, błyszczące liście. Ale, uwaga, zbyt dużo popiołu powoduje słabe owocowanie.
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Rezydent

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Października 28, 2009, 12:19:26 » |
|
Kiedy jeszcze miałam działkę w miejscu palenia odpadków miałam najdorodniejsze warzywa. Nie wiem jak to się ma do doniczkowych.
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Października 28, 2009, 15:45:26 » |
|
Niestety nie mam pieca.... A czy taki z grilla także można rozsypać na trawę bądż kwiaty na działce. Ja zawsze wywalam do wiadra...a może szkoda?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
DaniSch
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Października 28, 2009, 16:36:00 » |
|
Popiół drzewny jak najbardziej. Sprawdza się tez jako ochrona młodych roślin przed ślimakami  - oczywiście jeśli nie pada.
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Października 28, 2009, 19:18:03 » |
|
Ja to bardziej myślałam jako o nawozie dodatkowym tak od czasu do czasu. Nie znam przeciez dokładnie składu popiołu akurat z danego ognia i nie wiem czy jest tam wszystko co potrzeba. PO prostu chciałam się dowiedzieć czy takie podsypywanie raz na jakiś czas jest dobre i czy ktos testował. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Rezydent

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Października 28, 2009, 19:25:44 » |
|
Tak jak napisała Małgosia popiół nie zawiera azotu. Czyli bardziej się nadaje pod roślin kwitnące, na przykład róże 
|
|
|
|
|
|
|
DaniSch
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Października 28, 2009, 21:15:16 » |
|
Wg . mojej książki zawiera fosfor , potas i wapn. Nadaje się pod róże i warzywa .
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
|
 |
« Odpowiedz #12 : Października 29, 2009, 16:36:11 » |
|
No to akurat:). Na ganeczku stoi u mnie miniaturowa różyczka a w tej chwili właśnie zamierzam hodować paprykę. Czyli nawozik jak znalazł. A jeśli chodzi o kwitnące to mowa o wszystkich kwitnących?
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 06, 2012, 00:59:49 » |
|
To znakomity nawóz. Stosuję głównie na trawniki i w ogrodzie. Do doniczkowych też ,trzeba jednak uważać na zmiany odczynu podłoża bo może alkalizować.
Jak silnie może alkalizować? Temat na czasie bo muszę przystosować ziemię w ogródku pod róże, a ziemię mam dość kwaśną.
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 16, 2013, 13:53:04 » |
|
Hej wszystkim. Słyszałam, że popiół jest dobry jak ma się zachwaszczoną trawę, i ponoć mech usuwa. Prawda li to czy bzdura? Co dziennie palę w kominku więc mogła bym trawkę posypywać, a mchu u mnie zatrzęsienie więc fajnie jak by to pomagało.
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg Ogrodowo u aniuli_87
|
|
|
faj-nata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Lutego 16, 2013, 14:12:38 » |
|
Ja co roku ogródek podsypuje popiołem z spalonych liści , tylko zastanawiam się ile można go rozsypać aby było wszystko w porządku ?
|
|
|
|
|
|
|
ursa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwietnia 01, 2013, 22:45:07 » |
|
Ja w tym roku rozsypałam popiół w szklarni pod pomidory.
_____________________ pozdrawiam .Ulka
|
|
|
|
|
|
|
iwonkaa
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwietnia 02, 2013, 12:15:43 » |
|
Całkiem możliwe że pomaga na mech. Mech lubi kwaśną glebę , a popiół ma odczyn zasadowy. Ja popiół co roku rozsypuje na działce, tylko musi być z drzew liściastych.
|
|
|
|
|
|
|
aturi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopada 04, 2014, 03:07:56 » |
|
Moja babcia zawsze sypala popiół i szczerze niektore rosliny rosly gorzej
|
|
|
|
|
|
|
ADAPAPA
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopada 05, 2014, 15:41:13 » |
|
Wyrzucam popiół na kompost i na ziemię przed skopaniem. Nie może być go tylko za dużo.
|
|
|
|
|
|
|
doras
Rezydent

Dolny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 07, 2021, 16:57:17 » |
|
Czy popiół z kominka można wysypywać na rabaty również zimą? Teraz produkujemy go najwięcej i trochę mi szkoda wrzucać go do kontenera.
|
|
|
|
|
|
|
perełka
Gaduła

żyj i pozwól żyć innym
|
 |